‘Boş Üniversiteleri Doldurmak İstiyorlar’
Çorumlu gençler, üniversite tercihlerinde baraj puanının kaldırılmasını eleştirdi. Uygulamanın haksızlığa yol açacağını belirten gençler, “Bir sürü boşa üniversite açıldı oraları doldurmak istiyorlar” dedi.
‘Boş Üniversiteleri Doldurmak İstiyorlar’
YÖK’ün aldığı kararla 2022 YKS sınavlarında baraj puanları kaldırıldı. Gazetemize konuşan Çorumlu gençler, uygulamaya tepki gösterdi. Uygulamayla birlikte adaletsiz bir ortam oluşacağını belirten öğrenciler, baraj puanı kalktığında işsizlik sorununun erteleneceğini, ancak gelecekte bir sürü işsize yol açacağını kaydetti.
Her yıl milyonlarca öğrencinin üniversiteye giriş için katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili önemli karar alındı. Yükseköğretim Kurumu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.
Yine alınan kararla ön lisans ve lisans programlarının tercihinde 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları kaldırıldı. TYT’nin sınav süresi 30 dakika artırılarak 165 dakika oldu. Yeni uygulamanın bu sene hayata geçeceği bildirildi.
Hangi Adayların Tyt Ve Ayt Sınav Puanı Hesaplanacak?
TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.
SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.
Başarı Sırası Koşulu Devam Edecek
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecek.
YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır.
Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir.”
Gazetemiz muhabiri, kent sokaklarında Çorumlu öğrencilere uygulamayla ilgili düşüncelerini sordu. TYT ve AYT baraj puanının kaldırılmasına tepki gösteren gençler, ortada büyük bir haksızlığın söz konusu olduğunu, uygulamayla birlikte daha çok işsiz üniversiteli gencin ortaya çıkacağını ifade etti.
İşte Çorumlu gençlerin düşünceleri:
EFE BAYRAK
Bence barajın kaldırılması kötü oldu. Özel üniversitelerin işbirliği içerisinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü zengin bireylerin çocuklarını özel üniversiteye baraj puanının altına olsa bile üniversiteye göndermek istediklerini düşünüyorum. Yani herhangi birinin parası varsa hukuk okuyabileceği bir sistem var şuanda. Liyakatin bittiğini düşünüyorum. Bende son sınıfım ve bu sene sınava gireceğim. Kesinlikle kötü bir sistem oldu ama bir bildikleri vardır umarım diyorum.
BENGİSU BULUT
Açıkçası ben kötü olduğunu düşünüyorum. Eskiden daha çok şansımız varken şimdi şansımız azaldı. Mesela ben dil sınavına gireceğim başka bir arkadaşım daha girecek sınava ama ben daha iyi yapıyorum,daha çok çalışıyorum. Haksızlık oluşuyor bence ortada.
ALARA DUHA KÖKLÜKAYA
Artık derslerinde iyi veya kötü olan herkes eşit konuma geldi. Bu durumda haksızlığa yol açabilecek. Mantıksız bir karar olduğunu düşünüyorum. Ben 10.sınıfım bakalım biz sınava girene kadar ne gibi değişiklikler olacak merakla bekliyorum.
ERDEM ÇAĞIN
Gece gündüz ders çalışan insanlar için büyük bir haksızlık söz konusu. Çünkü çalışmayanda gidebilecek üniversiteye ve bu durum ders çalışan insanlar için mora bozucu. Baya bir eşitsizlik var ortada bu yüzden çok kötü oldu.
AHMET HAKAN TUNCA
Bence kötü oldu. Bir sürü boşa üniversite açıldı oraları doldurmak istiyorlar. Boş üniversiteleri doldurduktan sonrada bir sürü işsiz üniversiteli olacak aslında. Bende bir üniversite öğrencisiyim ve bitirdiğimde iş garantisi olmayan bir bölüm okuyorum. Ne yapacağımız hakkında bir bilgimiz ve şimdi baraj puanları da kaldırıldı artık bu durum daha çok yaşanacak.
CEMRE YILMAZ
Kesinle kötü bir karar oldu. Çünkü çalışan ve çalışmayan arasında bir fark kalmıyor artık. Ortada bir emek söz konusu ama bu emekler göz ardı ediliyor ne yazık ki. Sonuç olarak büyük bir adaletsizlik var ortada.
ZEHRA TURAN
Baraj puanlarının kaldırılması hiç iyi olmadı. Çünkü baraj puanı çok önemli bir detay bence. Üniversiteye gidebilmek için belli bir yetkinliğimizin olması gerekiyor ki bir değerimiz olsun, merak edelim, öğrenebilelim ki iş gücüne de bu şekilde motive olup katılalım. Baraj kalktığında işsizlik ertelenmiş olacak çok fazla öğrenci üniversiteye gitmiş olacak. Çok fazla öğrenci turizmi olacak ve yine ve kiraları, yemekler artacak sonuç olarak biz yine geçinemeyeceğiz.