“Birçok Esnaf Piyasadan Silinip Gidecek”
“Birçok Esnaf Piyasadan Silinip Gidecek”
Artan koronavirüs vakalarının ardından risk haritasında kırmızı kategoride yer alan Çorum yeni kısıtlamalar ile karşı karşıya kaldı. Hafta sonu sokağa çıkma ve ramazan ayında kafe ve restoranların yalnızca paket servisi yapabilecek olması gibi kısıtlamalara gidilecek Çorum’da hem halka hem de esnafa yeni alınan kararları sorduk.
Pazartesi günü toplanan kabine yeni kararlar aldı. Alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aralarında Çorum’un da olduğu 58 ilin risk haritasında “yüksek riskli” anlamına gelen kırmızı renkte olduğunu ve bu risk grubu iller için bazı yaptırımlara gidileceğini açıklamıştı.
Alınan kararlar kapsamında Çorum’da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tekrar getirilirken, ramazanda da kafe ve restoran gibi yiyecek içecek işletmelerinin sadece paket servis yapabileceği belirtilmişti.
Biz de bu konuda halkın ve esnafın görüşlerini aldık. Halka “Yeni kısıtlamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorarken esnafa da ramazan ayı için getirilen kısıtlamaları sorduk. Halk da esnaf da ekonomik anlamda ciddi zorluklar yaşadıklarını dile getirirken kısıtlamalar konusunda da farklı görüşler belirtti.
Kafe ve restoran işletmecileri hafta sonu ve ramazan yasaklarının kendileri için büyük ve olumsuz etkileri olduğunu anlatırken halk da bunaldıklarını vurguladı.
Hafta sonu kısıtlamasının ve ramazan ayında yalnızca paket servisi yapabilecek olmalarını değerlendiren esnaf şunları söyledi:
“Hafta Sonu Kısıtlamaları Esnafı Zora Sokuyor”
Ali Emanet (Yenigül Lokantası): Biz zaten 6-7 aylık süreçte kapalı kaldık. Tüm esnaf için olduğu gibi bizim içinde zor bir süreçti. Tekrardan cumartesi, pazar kısıtlamaları geldi. Bu durum hem bizim için hem de çalışan arkadaşlarımız için hiç iyi değil. Biz paket servisi çok yoğun olan bir lokanta olmadığımız için ister istemez işlerimiz yarı yarıya düşüyor. Hafta sonları her işletme için can suyudur. İnsanlar ailesiyle birlikte hafta sonları dışarı çıkıp birlikte vakit geçiriyor ama hafta içi buna pek fırsat bulamıyorlar. Biz bu süreçte her türlü sağlık önlemlerimizi alarak hizmet verdik. Zaten %50 kapasite ile çalışıyoruz ve en güzel iş yaptığımız günler hafta sonu ama kısıtlamalar getirilerek biz esnafı zor duruma sokuyorlar. Hafta sonu yasağı gelse de gelmese de insanlarımız tedbirlere zaten uymuyor. Yani nasıl bir süreç bizi bekliyor bizde bilmiyoruz.
“Restoran İşletmecilerine Özel Destek Verilmeli”
Necati Kaya (Mangal Evi): Esnaf olarak hafta sonu kısıtlamalarının gelmesine üzüldük. Bu duruma acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Restoran işletmecilerine özel bir destek verilmesini umut ediyorum. Sektör genelinde sıkıntılarımız büyük. Kısıtlamalar ilk kalktığında da halkımızın tedbirlere uymaması sonucu kısıtlamaların tekrar geleceğini biliyorduk. Umuyoruz ki bayram sonunda lokantacılar esnafı olarak mutlu bir şekilde geri döneceğiz. Yemek sektöründeki en büyük pay hafta sonuna ait olduğu için bu kısıtlamalar tekrardan bizi çok etkileyecek.
“Tam Kapanmaya Gidilsin”
Kerim Çalışkan (Arasta Burger House): Geç kalınmış bir karar. Bilinçsiz, bilinçli davranarak kısıtlamaların kaldırılmasının sıkıntılarını yaşıyoruz şuanda. Açıkçası ben kendi adıma tam kapanmaya gidilmesi taraftarıyım. Bizim insanımız çok bilinçsiz davranıyor. Üç kişilik masada altı kişi oturmaya çalışıyor. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına hem çoğu iş yeri hem de çoğu vatandaş uymuyor. Bunun neticesinde Çorum sarı bölgeyken birden kırmızı bölgeye çıktı. Ramazan ayında sektör fark etmeksizin tam kapanmaya gidilmesi gerekiyordu. Bunun tabii ki devlete mali yükümlülükleri olacak, olmayacak değil ama devlette bu imkân var. Milletvekili maaşlarını bir ay ödemese diğer gereksiz bütçelerin yarısını kıssalar o bir aylık desteği karşılayacak parayı toplarlar. Ben bir ay para kazanacağım diye 6-7 ay para kazanamayacağım. Ramazan ayı boyunca tam kapanmaya gidip sorunu temelinden çözmek varken böyle kararlar alıp bundan önceki 6-7 ayımızda nasıl zorluk çektiysek bundan sonrada en az 6-7 ayımızı daha riske atıyorlar.
“Birçok Esnaf Piyasadan Silinip Gidecek”
Elvan Eröksüz (Sokak Kültür): Daha yeni yeni toparlanacağımızı düşünürken tekrardan kısıtlamaların gelmesi bizi mutsuz etti. Bir yıldır zaten ekonomik anlamda yoruluyorduk, şimdi bu kararlar neticesinde daha da yorulacağız. Ümit ediyorum ki ramazan ayı boyunca uygulanacak olan kısıtlamalar amacına ulaşır ve bizim o bir aylık süreçte beklediğimize değer. Karşılığını alamazsak eğer herhalde yaz döneminde birçok esnaf piyasadan silinecek. Hafta sonu kafe ve lokantaların en çok ekmek yediği zamanlardır ama böyle kısıtlamalar olunca kazanç yarı yarıya azalıyor. Kısıtlamalar döneminde gelip burada yemek yiyen müşteri çok olmuyor zaten. Bu süreçlerde diğer iş yerleri de genel anlamda kapalı olduğundan dolayısıyla paket talebi de azalıyor. Hafta sonu kısıtlaması demek bizim için zaten olmayan işlerin iyice yarıya düşmesi demek. Biz vatandaş olarak bu kadar sıkıntı çekerken, bazı kesimlerin toplantılar yaparak bu süreçte sefa sürmeleri vatandaş olarak hoşumuza gitmiyor. Bir yasak varsa herkese var. Yasaklara uysunlar. Esnafı kapatıp böyle şeyler yaptıkları zaman hiçbir anlamı olmuyor. Aksi takdirde her yer gereksiz kapanmış oluyor.
“İşin Altından ne Kadar Daha Kalkabileceğiz”
Can Köylüoğulları (Rengin Cafe) : Öncelikle tabii ki bu mesele global bir mesele. Bu durumdan herkes etkileniyor. Biz de esnaf olarak belirli sıkıntılar yaşıyoruz. Hafta sonu yasakları ve ramazan ayındaki kısıtlamalar sebebiyle bizi zor bir süreç bekliyor. Herkes bir şekilde kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Bizim memleketimizde çok yerleşmiş bir ramazan kültürü var. İftar ve sahur arasındaki süreçte insanlarımızın yapmaya alışmış olduğu davranışlar var. Bu kültürün yaşanmasını engelleyen pandemi süreci tabii ki de bize hem maddi hem de manevi kayıp olarak geri dönüyor. Alışmış olduğumuz ramazan heyecanına iki senedir hasret kaldık. Paket servislerle bu işi gittiği yere kadar götürmek istiyoruz. İftar menülerini de paket olarak götürmek istiyoruz ama ne kadar talep olur bilemiyoruz. İftar yapmak demek eş-dost, çoluk-çocuk, akraba hep birlikte yemek demek. Yani ben iftarda ailecek yemek yemeye gelip bütün akşamı burada geçiren ve sahuru da yapıp öyle giden müşterilerimi hatırlıyorum. Bunlar hep kayıp bizim için. Bu işin altından daha ne kadar kalkabileceğiz bekleyip göreceğiz.
“Hafta sonu yasaklarının tekrar gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduğumuz halk ise şunları söyledi:
“Ölmekten Başka Çare Yok!”
Murat Baysal: Esnaf kan ağlıyor. Emeklinin zaten elinde yok, sıfır. Bize de ölmekten başka çare yok. Gerçekten çok bunaltıcı bir süreç.
“Herkes Zor Durumda”
Şemsettin Karaçam: Bu süreçler ekonomik açıdan herkesi çok zorluyor ve ağır bir yük getiriyor. Herkes çok zor durumda. En çokta artık evde oturmaktan çok bunaldık. Tansiyon gibi hastalıklar belirmeye başladı artık. Allah herkese sabır versin.
“Aşılaması Yapılan 65 Yaşı Serbest Bıraksınlar”
Celal Özerdoğan: 65 yaş üstünün zaten aşılaması yapıldı. Onları serbest bıraksalardı iyi olurdu. Bunun yanı sıra ekonomik koşullar çok ağır geliyor. Destekleri de arttırmaları gerekiyor.
“Restoran Kararı Mantıklı”
Ümit Türe: Bence çok gereksiz bir kısıtlama oldu. Bizim insanımız elbet bir bahane bulup dışarı çıkacaktır. İstanbul’da bulunduğum süreçte sokakta ekmekle gezen insanlar gördüm. Kısıtlamadan ziyade tamamen bir yasak getirilmesi lazım ve şehirlerarası ulaşımın sınırlandırılması lazım. Paket servis uygulaması bence en mantıklı uygulama o. Az da olsa insanların belirli alanlara yığılması engellenmiş olur.