DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

‘Bir Kişilik Oruç Tutup İki Kişilik İftar Yapmayın’

‘Bir Kişilik Oruç Tutup İki Kişilik İftar Yapmayın’
Özden Gazetesi Yayınları
21.03.2023
335
A+
A-

‘Bir Kişilik Oruç Tutup İki Kişilik İftar Yapmayın’

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, Ramazan ayı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Ramazan ayını kilo almış olarak bitirmek hem ramazanın ruhuna aykırı hem de sağlık açısından istenmeyen bir sonuçtur.

Günlük sıvı ihtiyacı mutlaka karşılanmalı. Orucu daha sağlıklı ve kolay tutabilmek adına sıvı ihtiyacının karşılanması büyük önem taşımaktadır. Çünkü iftar ve sahurda yeterli sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bundan dolayı iftar ve sahur arasında öncelikle vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak çok önemlidir. (en az 8-10 bardak su).

Mutlaka sahur yapılmalı. Çünkü sahur yapmamak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlığın bozulmasına sebep olabilir.

Sahurda tam tahıllı birkaç dilim ekmek, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, bol domates, salatalık ve yeşillik, çorba, yoğurt tüketmek daha rahat oruç tutmayı sağlayacaktır. Sahurda tok tutacağı düşüncesi ile hamur işleri, tatlılar, makarna gibi karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilmemeli; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.

İftar menüleri sade olmalı. Özellikle davetlerde bol kalorili ağır yemeklerden uzak durulmalı, rahat sindirilebilen hafif yemekler tercih edilmelidir. İftarda çorbayla başlanılmalı ve 5-10 dakika kadar olsa da ara verilmeli. Sonrasında bir tabak et, tavuk ya da sebze yemeği,  salata ve yoğurtla devam edilmeli.

Lokmaları iyice çiğneyip, yemekler yavaş yenmeli. Beyin doyma emrini yemek yeme işleminden 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle iftarda yemekler bolca çiğnenip yavaş yenilmeli.

İftarda şerbetli ya da unlu tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli. Kahve gibi kafein içeren içecekler yerine başta su olmak üzere ayran, ıhlamur kuşburnu türü bitki çayları ya da şekersiz siyah çay tercih edilmelidir.

Ramazan hareket etmeye engel değildir.  Son olarak İftar yemeğinden en az 1 saat kadar sonra yapılacak hareketler ya da kısa bir yürüyüş yemeklerin sindirilmesini kolaylaştıracaktır.”

Arena Game Center
YORUMLAR

51 − = 42

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.