‘Bilinçsiz İlaç Kullanımı Verimliliği Düşürebilir’
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, kimyasal ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.
‘Bilinçsiz İlaç Kullanımı Verimliliği Düşürebilir’
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, bitki koruma ürünleri uygulamalarında dikkat edilecek hususlar konusunda üreticilere uyarılarda bulundu
Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, “Tarım sektöründe yaşanan ilaç kalıntısı sorununun ortadan kalkması için kimyasal ilaç kullanımının en aza indirilmesi gerekmektedir. Sektörde böcek ve haşerelere, yabani otlara, küf ve mantarlara, kemirgenlere, yumuşakçalara, yuvarlak solucanlara, akarlara karşı olmak üzere birçok türü bulunan ve çeşitli kimyasal maddeleri içeren pestisitin kullanımının kontrollü şekilde olması gerekiyor. Uygun doz ve uygun zaman aralıklarına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Tarım ilaçlarının kullanılırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Sarı, “Bilinçsiz ilaç kullanımı bitkideki verimliliği artırmak yerine daha da kötü yapabilir. Tarım ilaçlarını kullanırken çok dikkatli davranılması gerekiyor. Bitkiyi korurken sadece kimyasal ilaçlar tercih edilmemeli. Diğer canlıların kullanımı, biyolojik ve kültürel mücadele yöntemleri ile tarım ilaçlarını da uygun dozda ve aralıklarla kullandığımız takdirde zararların önüne geçebiliriz. Aksi takdirde pestisit doz aşımı olursa, sıklıkla kullanılırsa, kullanım aralıklarına uyulmazsa hem insan hem de bitki sağlığı için son derece tehlikeli” şeklinde konuştu.
Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bitki Koruma Ürünlerini kullanmadan önce ambalajların üzerindeki etiketi ve prospektüsü dikkatle okuyunuz. İlaçları hazırlarken elinizi sokarak karıştırmayınız. Önerilen doza mutlaka uyulmalıdır. Etiketinde yazılı kültür bitkisinden başkasına kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaçlama esnasında maske, gözlük, lastik eldiven kullanınız. İlaçlama için uygun alet ve ekipman seçilmelidir. Hiçbir zaman boş depoya önce ilaç konulmamalıdır. İlaçlar uygulamaya hazırlanırken; mutlaka başka bir kapta bir miktar su ile bir ön karışım hazırlanmalı, daha sonra bu ilaçlı su içerisinde bir miktar su bulunan ilaçlama aletinin deposuna dökülmeli üzeri su ile tamamlanmalıdır. İlaçlama yaparken yemek yemeyiniz. Su ve sigara içmeyiniz. İş bittikten sonra ellerinizi ve yüzünüzü bol su ile yıkayınız. İlaçlama esnasında rüzgârın mutlaka arkanızdan esmesine dikkat ediniz. İlaçların sis bulutu içine girmeyiniz. Bunları teneffüs etmeyiniz. Aşırı sıcak, yağışlı ve rüzgârlı havalarda ilaçlama yapmayınız. İlaçlama sırasında ilaçlanan meyve ve sebzeden asla yemeyiniz ve bunları kimseye yedirmeyiniz. Meyve ve sebzeyi son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken günden önce hasat etmeyiniz. Erken hasat edilenleri yemeyiniz. Yiyenleri uyarınız. Kullandığınız Bitki Koruma Ürünlerine ait boş ambalaj, kutu, şişe vs. yi çevreye atmayınız. Bitki Koruma Ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yükseklikte kapalı ve kilitli özel bir dolap içinde saklayınız. Bitki Koruma Ürünlerini yenilecek ve içilecek gıda maddelerinin yanına koymayınız. İlaçlama başlamadan çevrede bulunan arıcılar ve hayvan sahipleri uyarılarak önlem almaları sağlanmalıdır. Bitki koruma ürününü kullanırken baş dönmesi, bulantı, göz kararması gibi belirtiler hissederseniz uygulamaya hemen son veriniz. Zehirlenme belirtisi olan üreticiler ilaç ambalajını yanına alarak en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Hazırlanan ilaç depoda uzun süre bekletilmemelidir. Zehirlenme durumunda Ulusal Zehir Merkezi (UZEM) 114 nolu telefonu arayınız. Zehirlenen şahsı en yakın doktora ilacın ambalajı, etiketi ve prospektüsü ile birlikte götürünüz. İlaçlama sonrası ilaçlama aleti muhakkak temizlenmelidir.”