Bilimin Kalbi Çorum’da Atıyor
Çorum’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği, BİLSEM öğrencileri tarafından hazırlanan sergiyle başladı.
Bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin amacıyla kentte İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği, düzenleniyor.
Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nca desteklenen şenlik kapsamında bilim sergileri, sahne gösterileri, atölye, laboratuvar çalışmaları, tematik bilim oyunları, yarışmalar, söyleşiler ve benzeri etkinlikler gerçekleştirilecek.
Bugün Kent Meydanı’nda düzenlenen bilim sergisiyle etkinliklerin açılışı yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Sadık Efe, yaptı.
Büyük’ün ardından sırayla İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül de birer konuşma yaptı.
Daha sonra protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Ardından BİLSEM öğrencilerinin hünerlerini sergilediği bilim sergisi gezildi.
Birbirinden renkli projelerin yer aldığı sergide öğrenciler projelerini katılımcılara tanıtıyor.
REFLEKS GELİŞİMİNİ İŞLEDİ
Sergide yoğun ilgi gören refleks geliştirme projesini anlatan Ahmet Salih Kıdıl, “Kol koordinatlarımızı geliştirmek için yapılmış büyük bir aracımız. Bunu daha önce prototip olarak daha zorunu yapmıştık. Bu daha gelişmiş bir model oldu. Bir sürü düğme ve ses sistemi eklendi. Bunda amacım refleksleri güçlendirmektir” diye konuştu.
YANARDAĞIN OLUŞUMU ANLATILIYOR
Yanardağının oluşumunu anlattığı projesinden bahseden Esra Karaca, “Projem yanardağının oluşumunu anlatıyor. Yanardağlar bu şekilde oluşuyor. Etil alkol kullanıyorum, sülfirik asit kullanıyorum, permanganat kullanıyorum” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR İÇİN 3 AYRI PROJE ÜRETTİ
15 yaşındaki Kadir Berke Taga da çocukların farklı konuları daha rahat anlayabilmeleri için geliştirdiği projelerden şöyle bahsetti:
“Biz burada küçük çocuklara yılın oluşumunu, ayın oluşumunu, mevsimlerin oluşumunu ve günlerin oluşumunu bir arada öğretebileceğimiz bir mekanizma ürettik. Bu mekanizmada çarkları kullanarak ayın kendi etrafında, güneşin etrafında döndüğü bir mekanizma var. Bu sayede küçük çocukların basit bir şekilde bunları öğrenebilmelerini hedeflemiştik.
İkinci olarak burada dünyadan görünen yıldız kümeleri var. Bu yıldız kümelerini net bir şekilde görebilmek için teleskopa ihtiyacımız oluyor.
Sonuncu olarak da burada bir oyun tasarladık. Bu oyunda öğrencilerin coğrafyayı ve tarihi severek daha kolay bir şekilde bilgi edinmesini sağlamaktı amacımız. 3 farklı evrede kolay, orta ve zor olarak sorularımız bulunmakta. Bu sorular ortaokul, lise ve üniversite olarak 3’e ayrılıyor. Bu sayede daha basit ve eğlenceli bir şekilde coğrafyayı ve tarihi kazandırabiliyoruz.”
100’den farklı projenin yer aldığı sergi ve bilim şenliği 4 Ekim Perşembe gününe kadar devam edecek.