Belediye ve Üniversite Milli Şairi Andı
Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Hepimiz bilmem neyiz yerine gelin hepimiz Akif olalım” dedi
Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 91. yıldönümü nedeniyle “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’i Anma” konulu panel düzenlendi.
Oturum başkanlığını Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu’nun yaptığı panele 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Bayram, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ve emekli öğretim görevlisi Mehmet Tatlısu konuşmacı olarak katıldı.
Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un yaşamının ve eserlerinin yanı sıra İstiklal Marşı’nın tarihçesinin de ele alındığı panele özellikle öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, panel öncesi yaptığı konuşmada her milleti sembolize eden şahsiyetler olduğunu belirterek, Türk milletini, Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini en iyi temsil eden kişinin de Mehmet Akif Ersoy olduğunu vurguladı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da yaptığı açış konuşmasında bir daha İstiklal Marşı’nın yazılamayacağını ve ay yıldızlı bayrağın ise sonsuza dek dalgalanacağını söyledi. Prof. Dr. Alkan, İstiklal Marşı’nın Türk milletinin geçmişte yaşadığı acıları, çektiği ızdırapları ve milli değerlerini muazzam bir şekilde yansıtan eser olduğunun altını çizdi.
Panelin oturum başkanlığını yapan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, “Hepimiz bilmem neyiz yerine gelin hepimiz Akif olalım” dedi.
Kocaoğlu, Mehmet Akif’in ömrünün sonuna kadar devletine ve milletine samimi bir şekilde hizmet ettiğini ve İstiklal Marşı’nın her kıtasıyla büyük bir tarih dersi verdiğini söyledi. Kocaoğlu, “İstiklal marşımız bu milleti en iyi şekilde tanımlıyor. Bugün bir çok kişi bunu düşünerek iyi analiz etmeli. İstiklal Marşı bir tarih bestesidir. Kıymetini bilmek lazım” ifadelerini kullandı.
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan ise, İstiklal Marşı’nın yazıldığı, ülkenin işgal edildiği günlerin çok geride olmadığına vurgu yaptı.
91 yıl önce bu ülkeyi bölmek ve parçalamak isteyenlerin bugün yeni ve farklı senaryoları hayata geçirmeye çalıştığını dile getiren Bakan, bunlara dur diyebilmek için tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Bayram ise Mehmet Akif Ersoy’un günümüzde iyi algılanması gerektiğini söyledi. Bayram “Mehmet Akif Ersoy sadece isimle anılacak bir değer değildir, M. Akif Ersoy’un hayatı, yaşantısı ve düşünceleri bağımsızlığımızı anlatmanın en güzel örneğidir” diye konuştu.
Celal Bayar Üniversitesi emekli öğretim görevlisi Mehmet Tatlısu da Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sundu. Tatlısu, Akif’in şiirlerinden mısralar okuyarak yaptığı konuşmasında millet olarak Akif’in hayatının örnek alınması gerektiğini ifade etti.
Panel sonunda katılımcılara günün anısına plaket takdim edildi.