Belediye Tarihinde İlk!
2022 belediye bütçesi 1 milyar barajını aştı
Belediye Tarihinde İlk!
Çorum Belediyesinin bütçesi tarihinde ilk defa 1 milyar barajını geçerek 1 milyar 282 milyon liraya oldu.
Çorum Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantılarında 2022 yılı için talep edilen ek bütçesi geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıda görüşüldü. Toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Toplam Bütçe 1 Milyarı Geçti
Bütçenin ek bütçenin kabul edilmesiyle birlikte Çorum Belediyesinin 2022 yılı bütçesinin 1 milyar 282 milyon olacağını ifade eden Lemzi Çöplü, “Gider bütçemize baktığımız zaman bütçeyi yaparken dokuz başlıkta yapıyoruz burada. Maliyet, mal ve hizmet alımları, sermaye giderleri, sermaye transferleri, personel ödenekleri gibi ödeneklerimizde artışlarımız olmakta. Toplamda 765 milyon liralık bütçeye 482 milyon lira eklediğimiz zaman 1 milyar 247 milyon liralık bir bütçe büyüklüğümüzü elde etmiş oluyoruz” diye konuştu.
Böylece Çorum Belediyesi, tarihinde ilk defa bütçesinde 1 milyar barajını geçti.
Lemzi Çöplü konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Biliyorsunuz ki 2020 yılında pandemi süreci başlamıştı. Pandemi sürecinden sonraki zamanda tedarik zincirleri ve buna benzer bir takım sıkıntılardan sonra günümüze geldiğimizde de enflasyonist bir ortama geldik. Bu dünyanın bir sorunu şuan için. Amerika ve Almanya’da da enflasyon ve faiz var diğer bütün ülkelerde buna benzer sorunlar yaşanmakta. Aynı sorunları bizde Türkiye’de yaşıyoruz. Başta tedarik zincirleri ile enerji piyasası ve buna benzer konudan dolayı da enflasyonist bir ortamda devam ediyoruz. Ama şükürler olsun ki bizim Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz var, güçlü bir liderimiz var. 2022 krizi, 2018 krizi, 15 Temmuz darbe girişimi krizi ve şuan da ekonomik krizlerden dolayı da bunları hep birlikte aşacağımıza inanıyoruz.
Tüm Türkiye’de Yapıldı Vurgusu
Tüm Türkiye’de ve dünyada enflasyonist bir ortamdan dolayı bütçeler ile alakalı çalışma yapıldı. Tüm Türkiye’de belediyeler kendi bütçeleri ile alakalı bilgilendirilme konu başlıkları ile devam ettik. Yasal sorun ve zorunluluklarımız ile ilgili bir araştırma yaptık. Sonra ek ödenek hazırlanma süreçleri ile ilgili birimlerin ihtiyaçları, personel giderleri ile ilgili tekrar ne tür ihtiyaçlarımız olacak analiz çalışmalarından sonra gider bütçesi, gelir bütçesi ve finansman olarak üç başlıkta bunları toparladık.
Mevcut gider bütçemiz bir önceki yıl 765 milyon lira net ödenekte 803 milyon 156 bin 940 lira idi. Bunun içerisinde biz 31.05.2022 tarihi itibariyle 281 milyon lira harcama yapmışız 200 milyon lira ödenek almışız. Bizim normaldeki aylık süreçlerimize baktığınız zaman bu bizim Ağustos ayına kadar ki normal planlamamız için Ağustos sonuna kadar olacak ödeneğimizi harcamış olduğumuzu ifade ediyor.
“Müteahhitlere Borcumuz Yok”
Burada ben özellikle CHP meclis üyelerimize bir açıklama yapmak istiyorum. Hatırlarsınız ki hesapta bunun tam tersi bir durum vardı. Hatta bazı arkadaşlarda buradaki para nerede falan diye soru sormuşlardı. Bende şunu ifade etmiştim; bizim hesaplarımız içerisindeki gelir ve giderler kayıtlı olarak yapılır ama ödeme ve ödeme işlemleri de farklı bir zamanda yapılmış olabilir. O zaman 40 milyon lira civarında bir borcumuz vardı ama şuan içinde 40 milyon lira civarında fazla bir gelirimiz var. O da şunu ifade ediyor; oradan devir eden borçlarımızı biz beşinci ayın sonuna kadar ödemişiz ve şuan için herhangi bir müteahhide herhangi bir kişiye bizim gecikmiş bir borcumuz yoktur. Ayın sekizine kadar da müteahhitlerin, personellerimizin ve memur arkadaşlarımızın maaşlarını da ödemiş olacağız.
Ek ödenek dengesini yaparken 482 milyon liralık bir gider bütçesi gelir bütçesi de finansman bütçesi olarak da 105 milyon liralık bir denge sağlamış oluyoruz.