BELEDİYE, “KÜLTÜR ELÇİLERİ EĞİTİMİ”NE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Son günlerde büyük kültürel projelere imza atan Çorum Belediyesi, Çekül Vakfı ile birlikte “Kentler Çocuklarındır” “Bana Kendimi –Kentimi Tanıt” kültürel eğitim programı 23-24 Ekim 2009 tarihlerinde İlimizde gerçekleştirilecek.
Kültür Elçileri Eğitim Programı Çalışmasının amacının çocuklara kentlilik bilinci kazandırmak, yaşadıkları kentin doğal ve kültürel zenginliğinin farkına varmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, çocuk gelişimini öne çıkaran katılımcı eğitim yöntemlerine dayanan programın oyunlar, seramik, maket, resim, grup çalışmaları gibi etkinliklerle yürütüleceğini ifade etti.
Çocukların yaşadıkları kenti görerek ve hissederek tanımaları için müze, ören yeri ve el sanatları atölyelerine geziler ve kentin yaşlılarıyla yapılan sohbetlerle zenginleştirilmiş bir program uygulanacağının altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bu eğitimle yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenen çocukların, eğitim sonucunda kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri olacağını vurguladı.
Çocukların yaşadıkları yörenin tarihi, doğal ve kültürel birikimini öğrenmeleri, uygulamalı çalışmalarla kentlerinin kimliğini yaşayarak hissetmeleri ve geleceğe taşıyabilmeleri için uygulanan eğitim programının kültürel sürekliliğin sağlanmasını hedeflediğini kaydeden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Kültür Elçileri, eğitimde öğrendiklerini arkadaşlarıyla da paylaşıp, projeler üreterek kentlerinin özgün kimliğinin korunmasına katkıda bulunacaklarını söyledi.
“Kültür Elçileri” eğitim programının 2009–2010 eğitim-öğretim yılının ilk uygulamasının, Çorum Belediyesi’nin ev sahipliğinde İlimizde gerçekleştirildiğini vurgulayan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, bu eğitimin Çorum’a verilmesinde emeği geçen Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e de teşekkür etti.
Kültür Elçileri Eğitim Programı Nedir?
2007 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle işbirliği içinde yürütülen “Kültür Elçileri” eğitim programının 2009–2010 eğitim-öğretim yılının ilk uygulaması, Çorum Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün desteğiyle 23–24 Ekim tarihlerinde yapılıyor.
ÇEKÜL Vakfı, 2003 yılında “Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı”nı başlatmıştı. Eğitim programının temel hedeflerinden yola çıkılarak “Kültür Elçileri Projesi” oluşturuldu. 25 kentte yapılan eğitimler sonunda 600 çocuk kentlerinin “Kültür Elçisi” oldu. Yeni eğitim-öğretim yılındaysa Çorum’da yeni ÇEKÜL Kültür Elçileri yetişecek.
Çorum Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı eğitimde, Albayrak İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen toplam 20 öğrenci, Çorum’un Kültür Elçisi olacak. Belediye konferans salonunda yapılacak eğitim, öğrencilerin “kültür ve kentlilik bilinci nedir?” sorusuna katılımcı eğitim teknikleriyle cevap aramasıyla başlayacak. Kültür Elçileri eğitimi, ÇEKÜL Vakfı’nın gönüllü eğitmenlerinin desteğiyle, yerel uzmanlar Hasan Tuluk, Mimar İskender Tuluk, Müze Müdürü Arkeolog Önder İpek, Atilla Laçin ve Coğrafya Öğretmeni Sönmez Yanardağ kentin kimliğini yansıtan sunumlar yapacak.