Bayat’ta 5 Bin Yıllık Maden Ocağı
BAYAT’TA 5 BİN YILLIK MADEN OCAĞI
Tarihin izlerini arıyorlar
Bayat ilçesinde bulunan 5 bin yıllık maden ocağında tarihin izleri aranıyor.
Bayat ilçesi Derekutuğun köyünde yapılan kazılarda 5 bin yıl öncesine ait bakır maden ocağı galerisi gün ışığına çıkarılmasının ardından çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Derekutuğun köyündeki kazı çalışmalarını 4 yıla aşkın bir süredir yürüten Almanya Bochum Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yalçın, 5 binyıllık bakır madeni üzerinden yola çıkarak o dönemin ticari ilişkilerini ekonomik yönünü ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.
Bölgede arkeolojik kazı yapmak amacıyla Çorum Müzesi aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak, 4 yıl önce kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Yalçın, bu yıl ise üç hafta önce kazı çalışmalarına start verdiklerini kazı çalışmalarına Türkiye’den ve Almanya’dan gelen öğrencilerin de kazı ekibinde yer aldığını belirtti.
Maden ocağında 20’ye yakın galeri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Yalçın, “5 bin yıl önce insanlar, Kalkolitik dönemde galeriler açmışlar. Yeraltı işletmeciliğiyle bakır madenini kazanmışlar. Yeraltı galerilerini aydınlatmak için de çıra yakarak aydınlatma aracı olarak kullanmışlar. Biz şuan maden içerisindeki galerilerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihe ışık tutacak çok önemli bir yerdeyiz. Elimizde 5 bin yıllık maden ocağı var. Şuan 11 metre ilerledik” dedi.