Balık Fiyatları Cep Yakıyor
Balık Fiyatları Cep Yakıyor
Balık tezgaha indi. Her ne kadar geçtiğimiz yıla oranla fiyatlar çok artmasa da vatandaş güçlükle balık alabiliyor. Muhabirimizin sorularını yanıtlayan balıkçılar, et ve tavuk fiyatları göz önünde bulundurulduğunda balığın hala ucuz bir tercih olduğunu ifade etti.
Eylül ayında av yasağının kalkmasıyla birlikte balık tezgahlara indi. Her ne kadar fiyatlar vatandaşa pahalı gelse de balık, et ve tavuk fiyatları göz önünde bulundurulduğunda tasarruflu bir tercih. Gazetemiz muhabiri de kentteki balıkçıları dinledi, fiyatları okurlarımız için araştırdı.
Tüm Türkiye’de av yasağının kaldırılmasıyla birlikte balıklar tezgahlara gelmeye başladı. Çorum’da da balıkçılar dükkanlarını yeniden açtı, mesaiye başladı. Kentteki balıkçılarda palamut, çupra, levrek, barbun, istavrit, somon gibi balık çeşitleri tezgahları süslüyor.
Gazetemiz muhabiri de balıkçılarla görüştü.
Bu Yıl Palamut Bol
Muhabirimizin sorularını yanıtlayan balık satıcıları, bu yıl palamutun bol olduğunu vurguladı. En son 2016 yılında böyle bir bolluk yaşandığını belirten Zeki Çabuk, “Sezon açıldı. Vatandaşın palamuda ilgisi var. Palamut bu yıl bol çıkıyor. Geçen yıla göre fiyatlar arttı. Geçen yıl palamut yoktu. 2016 yılında en son boldu. Bir de şimdi oldu. Tanesi 35 lira, üç tanesi 100 lira, tanesi 60 lira olan kiloluk palamutlar var. Çok bir çeşit getiremiyoruz. Çupra, levrek, somon, istavrit, palamut, hamsi var. Hamsi Karadeniz hamsisi. Hamsi de çok güzel. Kilosu 70 lira. Bizim işler havalar soğuduğunda daha açılacak. Şuan hamsinin bolluğu yok. Hamsinin ilerleyen günlerde bol olacağının garantisi yok. Çünkü palamut olduğu yıl hamsi bol olmuyor. Olsa da az çıkıyor. Palamut hamsiyi yiyerek beslenen bir balık. Ama hala ete göre, tavuğa göre yine hesaplı” diye konuştu.
Bir diğer balıkçı Satılmış Erdoğan, palamut mevsiminde olduğumuzu belirterek, “Şuan balık fiyatları yükseliyor. Havalara bağlı ama daha da artmasını bekliyoruz. En çok palamut var. Palamut mevsimindeyiz” şeklinde konuştu.
Fatih Kaynar ve Kazım Taşkaya ise “İşler durgun. Durum ortada. Çok ahım şahım bir şey yok. Ne olursa olsun sezonu açtık. İstavrit, barbun, palamut var. Palamut bu yıl bol. Birden kaybolabilir ama. Palamut olunca hamsi çok olmuyor deniyor. Palamut bir kaybolursa bir daha kimse bulamaz. Çok hızlı göç eden bir balık. Palamutta fiyatlar değişiyor. Yarım kiloluk palamut 35 lira, 60 lira olanlar bir kilo geliyor” ifadelerini kullandı.
Hamsi Tezgaha İndi
Balık sevenlerin vazgeçilmezlerinden birisi olan hamsi de balıkçılarda tezgaha inmiş durumda. Kilosu 60 ila 80 lira arasında değişen hamsi için balık satıcıları “henüz erken” diyor.
Bahabey Caddesi’nde balık satan Satılmış Erdoğan, “Hamsi taze geliyor ama Marmara tarafından geliyor. Karadeniz daha başlamadı. Onun başlamasına 15-20 gün daha var. Bizim işler durgun. Kışa doğru açılmasını bekliyoruz. Fiyatlar yüksek, vatandaş da alamıyor. Çünkü alım gücü düşmüş durumda. Geçtiğimiz yıl 50 liraya sattığımız balık 60 lira oldu. Fiyatlar baya yükseldi. Karadeniz somonu 80 liraydı 120 lira oldu. Çupra 90 liraydı 180 lira oldu. Fiyatlar çok yüksek. Levrek 80 liraydı 140 lira oldu kilosu. Havalar soğudukça fiyatlar düşer” dedi.
Çorum’da balık kültürünün sadece hamsiden oluştuğunu dile getiren Fatih Kaynar, “Çorum’da balık kültürü az. Bizim Çorum’un yüzde 60’ı hamsi yiyor. Palamutun, çupranın, barbunun daha tadını bilmeyen insanlar var” diye konuştu.
Bir diğer balıkçı Mehmet Aydar da “Yarım kiloluk palamut 30 lira, kiloluk palamut 60 liraya var. Hamsinin kilosu 60 lira. Çupra ve levrek çiftlik balığı. Yem fiyatları nedeniyle çiftlik balıklarında fiyat arttı. Şuanda çupra 150 lira, levrek 180 lira. Taban fiyattan satmaya çalışıyoruz. Sürüm olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Çiftlik Balıklarında Sorun Var
Çupra, levrek gibi çiftlik balıklarında ise ihracat sorunu yaşanıyor. Gazetemize durumu anlatan Mehmet Aydar, “Şuanda balık ürünleri ihraç ediliyor. Özellikle çiftlik balıkları. İç pazara çok fazla satış yapılmıyor. İhraç ediliyor. Kilosu 9 dolar civarında satılıyor. Dolayısıyla üretici de ihracatı tercih ediyor. Hatıra, gönüle alıyoruz” şeklinde konuştu.
“Üç Ay İhracat Sınırlandırılmalı”
Çiftlik balıklarında ihracatın sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Fatih Kaynar ve Kazım Taşkaya ise “Çiftlik balıklarının fiyatları çok yüksek. İhracat nedeniyle fiyatlar çok artmış durumda. Ruslar, Türkiye’de çiftliklerin yüzde 80’ini bağladılar. Çuvalla, parayla geziyorlar. Talep çok olunca ister istemez mal sahibi de dışarıya veriyor. Euro, dolar Türkiye’de para yapıyor. Buraya devletin el atması gerekiyor. Soğanda yapılan gibi yapılması lazım. 3 ay ihracat sınırlandırılmalı. Bir de hava soğuk olsa. Sabah akşam millet balık yer” dedi.
Maliyetler Tezgaha Yansıyacak
Geçtiğimiz yıla oranla balıkçıların tüm giderlerinin arttığını dile getiren Fatih Kaynar, “Somon 100 lira, çupra 150, levrek 150 lira. Geçen yıl bunlar 100 liraydı. Daha pahalıya satanlar da var. Tabi burada maliyet etken. Bizim maliyetlerimiz de çok artmış durumda. Geçen yıl 5 liraya aldığımız kasayı 20 liraya, 8 liraya aldığımız poşeti 45 liraya alıyoruz. Eleman maliyetleri de artmış durumda. Mazot bile ne kadar Bunlar mecburen fiyatlara yansıyor” ifadelerini kullandı.