“Türbanlı” Girince Duruşma Ertelendi
Çorum Barosu Başkanı Özyılmaz, “Mevcut bir yargı kararı varsa devletin tüm kurum bu karara uymak zorundadır”
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak, Ankara Adliyesi’nde görülen bir boşanma davasına türbanıyla girdi. Bunun üzerine Hakim İlhan Kadıoğlu, Zübeyde Kamalak’ın türbanlı duruşmaya girdiğini tutanağa yazdırdı.
Duruşmada söz alan Zübeyde Kamalak, Danıştay 8. Dairesi’nin, Türkiye Barolar Birliği’nin türbanlı avukatların ”başı açık” görev yapmalarına dair düzenlemesinin yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, TBB’nin de 71 baroya gönderdiği genelge kapsamında duruşmalara kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Hakim Kadıoğlu, duruşmaya son vererek, ”Danıştay 8. Dairesi, avukatların ‘başı açık’ görev yapmalarına dair düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olsa da avukatların meslek kuralları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle yargılamalara türbanlı giremeyecekleri” gerekçesiyle duruşmayı erteledi.
Zübeyde Kamalak, duruşma sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, başı açık bir kadının boşanma davasına baktığını, ancak hakimin tavrının kendisini de müvekkilini de mağdur ettiğini söyledi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirterek, “Hukuk devletini, hukuk devleti yapan temel özellik, mahkeme kararlarına uyulmasıdır. Eğer bir ülkede mahkeme kararlarına uyulmuyorsa orada hukuk devleti yok demektir” değerlendirmesinde bulundu.
Çorum Barosu Başkanı İbrahim Özyılmaz, “Mevcut bir yargı kararı varsa devletin tüm kurum ve kuruluşları bu karara uymak zorundadır” dedi.
Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi avukat Zübeyde Kamalak’ın, Ankara Adliyesi’nde görülen bir davaya türbanıyla girmesi üzerine, hakimin, “Danıştay 8. Dairesi, avukatların ‘başı açık’ görev yapmalarına dair düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olsa da avukatların meslek kuralları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle yargılamalara türbanlı giremeyecekleri” gerekçesiyle yargılamayı ertelemesinin doğru olmadığını söyledi.
Danıştay 8. Dairesi’nin, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) türbanlı avukatların “başı açık” görev yapmalarına dair düzenlemesinin yürütmesini durdurduğuna dikkati çeken Özyılmaz, şunları kaydetti: “TBB tarafından aralarında Çorum Baromuzun da yer aldığı barolara gönderilen genelge ile ‘başı kapalı avukatların duruşmalara kabul edilmesi gerektiği’ bildirilmişti. Bu karar ve düzenlemeye rağmen Ankara Adliyesi’nde yaşanan olayı doğru bulmuyorum. Mevcut bir yargı kararı varsa devletin tüm kurum ve kuruluşları bu karara uymak zorundadır. Yargı kararlarına ilk önce yargılama yapan kurum ve kuruluşların uyması gerekir.”
İnsanların başta inançları gereği olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı başörtüsü kullanabileceğini vurgulayan Özyılmaz, “Bu konuda Çorum ilimizde hiçbir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız başörtülü olarak duruşmalara girebiliyorlar. Bunun Ankara’da da genişletilmesinden yanayız” diye konuştu.