Aşık Borani, Eserleriyle Anılacak
Aşık Borani, Eserleriyle Anılacak
Çorum’un önemli değerlerinden birisi olan Aşık Borani (Halil Çimen) Çorum Belediyesi tarafından düzenlenecek bir etkinlikle anılacak.
Çorumlu ünlü halk ozanı Aşık Borani, 78 yaşında iken 7 Mart 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
Borani’nin cenazesi mahşeri bir kalabalık eşliğinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi’nde düzenlenen tören sonrası doğum yeri olan merkeze bağlı Sarimbey Köyü’nde toprağa verilmişti.
Borani, vefatının birinci yıldönümünde eserleriyle, türküleriyle, anılarıyla anılacak.
“Aşık Borani Anma Gecesi” 20 Aralık 2022 Salı günü saat 19.30’da Çorum Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Aşık Borani’nin bugüne dek yayınlanmış ‘Elinde Gül Olsun Dilinde Türkü’, ‘İnsana Yolculuk’, ‘Fadime ye Mektuplar’, ‘Çorumlu Efsane Ozan Deli Boran’, ‘Ademin Aynası’ , ‘Söz İnsana Söylenir’ isimli altı kitabı ve 1970’li yıllarda piyasaya çıkmış bir plağı, yerel gazetelerde yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunuyor.
Aşık Borani Hakkında
Asıl adı Halil, soyadı Çimen olan Aşık Borani, 1943 yılında Çorum ili merkeze bağlı Sarımbey Köyü’nde doğdu. Aşığın baba adı Süleyman, anne adı Firdevs’tir. On iki çocuklu ailenin sondan üçüncü çocuğu olarak yetişen Aşık Boranî, ünlü halk şairi Deli Boran’ın soyundan gelmektedir.
Bu nedenle Boranî mahlasını kullandı. İlkokulu köyünde okudu. Eğitimine sosyo-ekonomik şartlardan dolayı devam edemedi. Çobanlık yaptı ve çiftçilikle uğraştı. Askerden sonra Sevim hanımla hayatını birleştirdi. Biri kız, ikisi erkek olmak üzere üç çocuğu vardır. Üç çocuğunu da okutmuştur.
Borani, Çorum, Ankara, Aydın ve Edirne illerinde çeşitli sebeplerden dolayı yaşamıştır. Bu illerde kendisini çevresine sevdirmiştir. Bunu da Edirne’de yayımlanan yerel gazetelerde Aşık Borani hakkında çıkan haberlerden anlayabiliriz.
Aşık Boranî, kendisini kitap okuyarak, aydın çevrelerle ilişki içerisinde bulunarak yetiştirmiştir. (