“Aşı Takibi Yapılmazsa İlerleme Kaydedemeyiz”
Eczacı Odası Başkanı Güler’e sağlıktaki gelişmeleri ve eczacıların taleplerini sorduk.
“Aşı Takibi Yapılmazsa İlerleme Kaydedemeyiz”
Çorum Eczacı Odası Başkanı Şefkat Güler ile pandemi, aşı ve mesleki sorunlar üzerine röportaj gerçekleştirdik. Sorularımızı yanıtlayan Başkan Güler önemli açıklamalarda bulundu. “Aşı en büyük kozumuz” diyen Güler, aşılama kadar aşı sonrası takibin yapılmasının da önemine vurgu yaptı. Aşı karşıtları ile ilgili de konuşan Güler aşı tercihini de açıkladı. Eczacılar olarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadıklarını da dile getiren Güler, devletten bazı isteklerde de bulundu.
Eczacı Odası Başkanı Güler’e “Dünyadaki ve Türkiye’deki aşılama çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?”, “Koronavirüs yeni bir grip hastalığı olur mu?”, “Aşı çeşitliliğinin artması neden önemli?”, “Aşı karşıtları için ne düşünüyorsunuz?”, “Vatandaşların pandemi sürecindeki tutumları için ne söylemek istersiniz?”, “Eczacıların yaşadıkları sorunlara değinir misiniz?” diye sorduk. Sorularımızı yanıtlayan Güler, halktan bazı isteklerde bulunurken, devletten de yardım beklediklerini söyledi.
İşte Şefkat Güler ile yaptığımız röportaj:
“DEVLETİMİZİN AŞIYA ÖNEM VERMESİNİ OLUMLU KARŞILIYORUM”
Soru: Dünyadaki ve Türkiye’deki aşılama çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aşı konusuna devletimizin önem vermesini olumlu karşılıyorum. Bu önemle birlikte hem sağlık bakanımızın hem de sağlık çalışanlarının aşı için yaptıkları özverili çalışmaları da olumlu karşılıyorum. Dünyada aşı konusu, ekonomik boyutları çok yüksek olan bir konu. Ekonomik gücü fazla olan ülkeler tabii ki aşıya daha çabuk ulaşıyorlar. Tüm dünya halihazırda hâlâ bu süreci yaşadığı için herkese yetecek kadar aşının üretiminde yaşanan zorluklar ortada. Sınırlı sayıda bir üretim söz konusu.
“AŞI ÇALIŞMALARINI TAM ZAMANLAMA İLE YAPMAK MÜMKÜN OLMADI”
Ayrıca Covid aşısı acil bir kodlama sistemiyle bulunmaya çalışıldığı için faz 1, faz 2, faz 3 çalışmalarını tam bir zamanlamayla yapmak hiçbir aşı için mümkün olmadı. Dolayısıyla bu kısa sürede ekonomik alt yapısı güçlü olan ülkeler kısa sürede bu aşıları aldı. Nüfus sayısı az olan ülkelerinde her aşıya kolayca ulaşma fırsatı doğdu. Bu örnekleri özellikle Dubai ve İsrail’de gördük. Nüfusları bize göre az, ekonomileri de güçlü olunca insanlara tercih bile sunma şansları oldu.
“KEŞKE HERKES AŞIYA EŞİT ŞARTLARDA ULAŞABİLSE”
Fakat tabii ki de biz sağlıkçılar, eczacılar olarak isteriz ki dünyadaki herkes eşit şartlarda bu aşılara ulaşabilsin. Afrika’daki küçük bir ülke bile bu aşılardan ücretsiz bir şekilde faydalanabilsin. Aşıların bütün dünyada adaletli bir şekilde dağılmasını isteriz. Bu salgında sadece bir ülkenin bütün vatandaşlarının aşılanması salgını önlemede yeterli değil. Dünya global bir şekilde yaşadığı için bir ülkede hastalığın bitmemesi tekrardan diğer ülkelerde salgını artışa geçirebilir.
“AŞI EN BÜYÜK KOZUMUZ”
Soru: Koronavirüs yeni bir grip hastalığı olur mu?
Umut ediyoruz ki koronavirüs 2-2,5 sene sonra yeni bir grip şekline dönüşecektir. Aşılanmalar tamamlanınca, insanların bağışıklık sistemi güçlenince grip gibi ayakta geçirebileceğimiz bir hastalık haline döneceğini düşünüyorum. Covid-19 aşısı salgın ile mücadelede elimizdeki en büyük kozumuz. Aşı tedarik sürecine hız verilmesini de destekliyoruz biz. Ayrıca ülkemizde aşının üretimi için verilen çabayı da destekliyoruz.
“SAĞLIK HER ŞEYDEN ÜSTÜN”
Sağlığın her şeyden üstün olduğu Covid-19 döneminde görülmüş oldu. Sağlık olmadan hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu sebeple salgın döneminde bütün dünyada elinde sermayesi olan bütün yatırımcıların sağlık sektörüne yatırım yaptığını görüyorsunuz.
“AŞI KARŞITLARINA DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM!”
Soru: Aşı karşıtları için ne düşünüyorsunuz?
Aşı karşıtları için söyleyecek söz bulamıyorum çünkü bizim için her türlü aşı çok önemli. Çocukların doğumundan başlayarak yaşam boyu devam eden süreçte karşılaşılabilecek salgın hastalıklardan aşılarla kurtuluyoruz. Örneğin çiçek hastalığı aşılarla dünyadan silinmiş bir hastalık nereyse. Aynı şekilde inşallah Covid-19 da dünyadan silinir. Zatürre aşıları olsun, kabakulak ve menenjit aşıları olsun bütün aşılar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve salgınları önlemek adına çok önemli.
“GÖREV DEVLETE VE BİZ SAĞLIKÇILARA DÜŞÜYOR”
Soru: Vatandaşların pandemi sürecindeki tutumları için ne söylemek istersiniz?
Alınan tedbirler maske, mesafe, temizlik bunlar hepimizin uygulaması gereken tedbirler. Devletimiz de vatandaşlar bu tedbirlere uysun diye her türlü mücadeleyi veriyor. Bu tedbirleri biz eczacılar olarak önemsiyoruz ve bu hususta hastalarımızı da bilgilendirmeye çaba sarf ediyoruz. Eczanelerimizde mesafeli bir şekilde hastalarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Şu an dünya üzerinde yaşayan insanların çok alışık olduğu bir durum değil. O yüzden insanlarımız bir ay boyunca kapanalım bitsin diye bekliyor. Pandemi süreci insanların üstüne bir sıkıntı, bunalım getiriyor ve vatandaşlar için tedbirlerin sürekliliğini sağlamak zor oluyor. O konuda da yine devletimize ve biz sağlıkçılara iş düşüyor. Tekrar tekrar anlatmamız gerekiyor bunları. Bir de virüsler göremediğimiz mikro organizmalar olduğu için insanları inandırmak zor oluyor. Oysaki gözle görülmeyen ufacık mikro organizmalar insanların hayatlarıyla oynuyor. Dolayısıyla alınan tedbirleri olumlu buluyorum, vatandaşlarında bu tedbirlere uyması gerektiğini düşünüyorum.
“AŞILARDAKİ YAN ETKİLERİN VERİLERİ TOPLANMALI”
Soru: Aşı çeşitliliğinin artması neden önemli?
Cevap: Covid-19 çok bilinen bir virüs değil. Ne yapacağını tam kestiremiyorsunuz. Dolayısıyla aşı çeşitliliği oldukça daha çok veri elde edebiliriz. Mesela Biontech aşısında yan etki gördüğümüzü söylüyoruz. Bu yan etkilerin hangi vücutta nasıl çıkacağı belli değil. Bu verilerin toplanması lazım. Bu yüzden mutasyonlarla mücadele konusunda da aşı çeşitliliği bizim için önemli.
“ÇİN AŞISINI TERCİH EDERİM ÇÜNKÜ …”
Aşı tercihi konusunda yan etkiler benim için önemli. Ben tercihen Çin aşısını tercih ederim çünkü yan etkisi daha düşük. Önemli olan aşının koruyuculuğu. Vücuda ölü antijen veriliyor ve bu antijene göre vücut bir antikor üretiyor. Alman aşısı Biontech’te daha kısa sürede bu antikor üretiliyor, Çin aşısı Sinovac’ta antikor üretimi 2’nci dozdan sonra gerçekleşiyor. Belki oradaki süre çok önemli ama yan etki daha düşük.
“HALK, SAĞLIKÇILARI DEĞİL KOMŞUSUNU DİNLİYOR”
Sağlıkçılar aşıların her birinin özelliklerini halka anlatmaya çalışıyor ama maalesef halk sağlıkçılardan çok komşusunun ne dediğiyle ilgileniyor. Onların fikrine daha çok önem veriyor. Devletin diğer yetkililerin ve alanında uzman olmuş kişilerin dedikleri yabana atılmamalı.
“AŞILI BİREYLERİN TAKİBİ YAPILMALI YOKSA İLERLEME KAYDEDEMEYİZ”
Benim sağlık alanında çok önem verdiğim bir konu var. Elimizde veri olması adına aşı olan bireylerin takibinin yapılması da çok önemli. Aşı olan bireyde hangi aşının ne gibi bir etki oluşturduğu çalışmaların ilerlemesi konusunda çok önemli bir nokta. Birey aşıyı oldu diyelim. Altı ay takibi yapılmadı hiçbir veri alınmadı. Hiçbir ilerleme kaydedemeyiz. Ben kendi eczanemde de örnek veriyorum. Cilt kremi alan kişiye “lütfen bana bu konuda bir dönüş yapın” diye rica ediyorum. Bu geri dönüşler gerçekten çok etkili oluyor.
“ECZACILAR OLARAK FEDAKÂRLIKTAN HİÇ KAÇMADIK”
Soru: Bazı meslek gruplarının değeri bu dönemde daha çok anlaşıldı. Eczacılar da bunlardan biri. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?
Evet başta da dediğim gibi sağlığın her şeyden üstte olduğu anlaşıldı. Çok zor bir pandemi sürecinden geçiyoruz. İnsanlardan sosyal yaşamından vazgeçmesi isteniyor. İnsanları annesine, babasına, eşine, çocuğuna yanaştırmayan insanı yalnızlaştıran bir pandemi. Bu durumda böyle olunca insanlar sağlıkçıların önemini daha da fazla anlamaya başladı. Bir hafta gibi kısa bir süre içinde insanlar yakınlarını kaybedebiliyor. Dolayısıyla eczacılarda bu süreçte ön cephede durduk, fedakârlıktan hiç kaçmadık, eczaneleri kapatmadık. Bütün illerde kapatmaya gidilirken biz de eczanelerimizi diğer iş kollarına kıyasla hep açık tuttuk ve hastalarımıza sağlık hizmetini verdik. Hastalar aile sağlık ocaklarında hastalıklara yakalanmasın diye onların devam raporlarını bizler karşıladık. Gerekirse ilaçlarının hepsini günü gününe vermeye çalıştık. Hastaların mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık.
“EL İLE YAZILMIŞ REÇETEDEN RAHATSISIZ”
Soru: Eczacıların yaşadıkları sorunlara değinir misiniz?
Eczacıların yaşadığı sorunların en başında tamamen elektronik reçeteye geçilmemesi bulunuyor. Biz elle yazılmış reçeteden rahatsızız çünkü biliyorsunuz ki Covid-19 bir eşya üzerinde de taşınabiliyor. Hasta ile temasta bulunmaya sebep her şeyden uzaklaşmak adına buna ihtiyaç duyuyoruz. Bilindiği üzere Covidli hastaların ilaçları hastaneden veriliyor fakat hastaneden karşılanamadığı durumlarda gelip bizlerden almak durumundalar. Bu yüzden bulaş riskini azaltmak adına tamamen elektronik reçeteye geçilmesini önemsiyoruz.
“STAJYERLERİMİZ DE AŞI ÖNCELİĞİNE SAHİP OLSUN”
Aşılar Türkiye’ye ilk geldiğinde sağlıkçıların öncelikli gruba dahil edilip aşılanmasını da sevinçle karşılıyoruz. Bu konuda da devletimizden stajyerlerimizin de aşı önceliğine sahip olmasını rica ediyoruz çünkü onlarda bizimle aynı ortamlarda bulunuyorlar ve aynı derecede tehlikeyle karşı karşıyalar.
“PANDEMİ DESTEKLERİNDEN BİZ DE YARARLANALIM”
Bir diğer hususta pandemi destek programları. Biz de diğer meslek grupları gibi pandemi destek programlarından yararlanmak istiyoruz.