Artık Kısa Mesajla da İhbar Yapılabilecek
Kısa mesajla ihbara neden gerek görüldü, nelere dikkat etmek gerekiyor ?
Emniyet yurt çapında vatandaşların polise daha hızlı ve kolay erişimini sağlamak için teknolojinin getirdiği iletişim ve haberleşme sektöründeki yenilikleri bünyesine katmaya devam ediyor.
05.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektronik Haberleşme Sektöründe Acil Yardım Çağrı Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” gereği GSM şirketleri tarafından (155) SMS Servisi (Kısa Mesaj) 01.02.2014 tarihinden itibaren ücretsiz olarak 81 İl Merkezinde hizmete açılıyor.
Yani (155) SMS (Kısa Mesaj) servisi ile engelli veya bulunduğu ortam itibariyle sesli konuşması can veya mal kaybına neden olabilecek vatandaşlarımızın polise daha hızlı ve kolay erişebilmeleri, acil durumlarda ihbar veya şikâyette bulunabilmeleri için cep telefonundan Kısa Mesaj göndermeleri sağlanıyor.
(155) SMS (Kısa Mesaj) servisi sayesinde engelliler, polisin kendisine bir SMS kadar yakın olduğunu bilerek, güvenlik hizmetini her koşulda almanın özgüvenini yaşayacak.
Emniyetten yapılan yazılı açıklamada, 1 Şubat 2014’ten itibaren başlayacak olan uygulamayla ilgili vatandaşlardan birkaç hususa dikkat etmesi aksi takdirde yasal işlem yapılacağını belirtiliyor
* Cep telefonlarının SMS kısmında ihbar veya şikâyetle ilgili bilgiler yazıldıktan sonra (155)’e göndermek suretiyle ücretsiz olarak mesajı ileteceklerdir.
* İlk etapta SMS ihbarlarına interaktif olarak geri dönüş yapılamayacağından SMS içeriğine ihbarla ilgili tüm bilgilerin eksiksiz olarak yazılması gerekmektedir.
* SMS’ler hangi konumdan gönderilmiş ise o coğrafi konumdaki ilin (155) Polis İmdatAcil Çağrı Merkezine iletilecektir.
* Takibi şikâyete bağlı konularda SMS ihbarı gelmesi durumunda ise müracaatçıya ulaşabiliyorsa ilgili kurumlara müracaat etmesi konusunda bilgi verilecektir.
* Vatandaşlarımızın kullanmış olduğu bazı akıllı telefonlarda acil çağrı bildirim özelliği var ise (çalınmaya karşı veya acil durumlar için), telefon menüsünden gerekli ayarlar yapılmak suretiyle, kullanıcının haberi olmadan gereksiz acil çağrı SMS gönderimi yapılmaması için telefon ayarlarının güncellenmesi sağlanmalıdır.
* (155) SMS servisinin amacı dışında kullanılması durumunda zaman ve kamu kaynaklarının gereksiz yere tüketilmesine neden olabileceğinden, vatandaşlarımızın bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesini, aksi takdirde hareket edenler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 32. maddesi ve 13.04.2006 tarihli İl Emniyet Müdürlükleri Acil Çağrı Hizmetleri Yönergesi’ nin ilgili maddeleri doğrultusunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.
[poll id=”43″]