Artık Çözüm İstiyoruz
Çorum halkına tarihi zirveyi gören kur artışını sorduk. Vatandaş kurun düşmesi için bir an önce çözüm istiyor.
Artık Çözüm İstiyoruz
Dolar ve Euro’da geçtiğimiz gün tarihi zirveler görüldü. Dolar 8,81; Euro ise 10,75 TL seviyesini aştı. Kurdaki artışın rekor seviyeye ulaşmasının ardından Çorum halkının görüşlerini aldık. Kurdaki artıştan olumsuz etkilendiklerini ve yöneticilerin bir an evvel buna tedbir alması gerektiğini söyledi. Üretimin önemine dikkat çeken vatandaşlar alım gücünün düştüğünü ve mağdur olduklarını söyledi.
Halkın nabzını tutmaya devam eden Kesin Karar Gazetesi, Çorumlulara bu kez de kurdaki tarihi artış ile ilgili görüşlerini sordu. Kurdaki artışa bir an evvel çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiklerini de dile getirdi.
İşte Çorumluların “Kurdaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna verdiği cevaplar:
“Artık Bir Çözüme Kavuşmalı”
Ali ÖZDER: Doların yükselmesinin tabii ki de hayatımıza olumsuz etkileri çok fazla. Herkesin günlük yaşamında ihtiyacı olan birçok şey dolara bağlı. Dolar ve altındaki artışın önü artık kesilmeli çünkü insanlar düğün bile yapamaz hâle geldi. İnsanlarda alım gücü diye bir şey kalmadı. Herkes geçim derdine düştü. İnsanlarda alım gücü kalmadığından kredilere başvuruyorlar, dolar artınca da doğal olarak faizler de artıyor. Bu sefer insanların beli iyice bükülüyor. Bu sorunların artık bir çözüme kavuşması lazım.
“İhtiyaçlarım Kendini 3’e Katladı”
Doğan GÜR: Ben müzik ile uğraşıyorum ve bu sene lise son sınıfım. Hedefim bando astsubaylıktı ve bu sene kazandım. Mülakatlara girebilmem için enstrüman almam lazım. Geçen sene aynı enstrüman bin 500 TL iken bu sene kendini 3’e katladı. Mülakatlarda gitar ve piyano çalma şartı var. Şu an bando astsubaylığa gidebilmem için mülakatlarda bu enstrümanları kullanmam lazım ama gelin görün ki enstrüman kendini 3’e katladığından satın alamıyorum ve kendimi geliştirmem de çok mümkün olmuyor. Bu sorunların herhangi bir çözüme de kavuşacağını düşünmüyorum. Doların aynı bu şekilde sürekli artmaya devam edeceğini düşünüyorum.
“Halk Mağdur”
Murat ÇALIŞKAN: Zamanında bakan demişti hatırlarsınız “Siz dolarla mı maaş alıyorsunuz?” diye. Demek ki doların artışının onların gözünde bize bir yansıması olmayacak. Bakan diyorsa öyledir! Ama artık şunu anlamalılar ki halk çok mağdur artık bu durumdan. Daha dün 60 Lira olan yağ bugün 68 Lira. Yani bu nasıl bir piyasadır? İnsanlar gerçekten zor durumdalar. Bütün bu artışlar direkt olarak dolar ile bağlantılı. Bütün bunları cezasını halk çekiyor.
“Çözüm Yerli Üretim”
Muhammet ŞEN: Bu sıralarda devletimiz büyük zarar içinde. Doğal olarak bunun devamı da halka yansıyor. Örneğin mazot iki gün önce aldığımda 5,88 TL’ydi bugün aldığımda 6,63 TL’ydi. Bu bir liralık oynayış bile halkı büyük ölçüde etkiler. Aldığımız her şey ithalat ürünü. Sürekli dışarıdan al,al,al nereye kadar? Bir yerde artık yerli üretime geçilmeli. Yerli üretimden uzaklaşıp sürekli ithalata yönelirsek en ufak bir kur artışında ülke olarak çok etkileniyoruz. Her şeyin çözümü tamamen yerli üretime geçmek. Aksi taktirde dolarla baş edilemez. Allah halkın yardımcısı olsun. Tabii ki devlet yetkililerinin etkilendiği bir durum yok burada. Adamlar 80 bin TL maaş alıyorlar. Yetmezmiş gibi birde oradan, buradan başka yerlerden kendilerine maaş bağlıyorlar. Bu sorunun bir diğer çözümü de bir dahaki seçimlerde yönetimin değişmesidir.
“Biri Çıkıyor, Açıklama Yapıyor. Dolar Artıyor”
Murat Bey: Doların artması demek halkın tekrar bir zam ile karşı karşıya kalması demek. Doların yükselişinin engellenmesi ve halkın bundan etkilenmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Halk olarak bizim bu konunun önüne geçmemiz gibi bir durum söz konusu değil. Bu konuda hükümet bir şeyler yapmalı. Gerekenler yapılmadığı sürece de dolar daha da yüksek seviyeleri görecektir. Hükümetten biri çıkıyor açıklama yapıyor dolar artıyor. Acaba konuşan bilmiyor mu ki o açıklamayı yaptıklarında dolar artacak?
“Üretmek Şart”
Alperen KEMAL: Bu durumdan en çok gençlik etkileniyor. Eskiden 50 bin TL’ye alınan bir araba şimdi 150 bin TL. Hiçbir şey değerinde satılmıyor. Geçim sıkıntısı hat safhada. Pandemi nedeniyle zaten iş imkânı azaldı ve insanlarım paraya ulaşması zorlaştı. Bu durumun üstüne bir de döviz kurlarındaki artış gelince iyice işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Üretim Türkiye genelindeki fabrikalarda durma noktasına geldi. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu üretime geçilmesi başka bir yolu yok. Ülkede üretimin olmaması demek Türk parasının değersizleşmesi demektir.