Arslan Yaman: Türkiye’de Her Evden Bir Kişi İcralık
Arslan Yaman: Türkiye’de Her Evden Bir Kişi İcralık
Zafer Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arslan Yaman, Çorum’da partililerle bir araya geldiği toplantıda, “Türkiye’de bireysel krediler, kredi kartı borçlanmaları nedeniyle toplam icralık borçlanma dosya sayısı 26 milyon. Türkiye’de 24 milyon adet hane var. Bu, her evden mutlaka bir kişi icralık” dedi.
Zafer Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Arslan Yaman, partisinin “Ekonomi Çalıştayı” programına katıldı. Geçtiğimiz Cumartesi günü Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arslan Yaman, partililerle bir araya geldi.
Toplantıda partililere Türkiye ekonomisi sorunlarından bahseden Yaman, dikkat çekici bir istatistiki paylaştı. Türkiye’de her haneden en az bir kişinin kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle icralık olduğunu vurgulayan Arslan Yaman, “Tasarruf oranları tasfiye oldu. Yüzde 32’den 8’e indi. Bankalar reklam yapardı hatırlar mısınız? Paran kadar konuş devri geride kaldı. Şimdi kredin kadar konuş devri geldi. Kredimiz kadar konuştuk. Türkiye’de bireysel krediler, kredi kartı borçlanmaları nedeniyle toplam icralık borçlanma dosya sayısı 26 milyon. Türkiye’de 24 milyon adet hane var. Bu, her evden mutlaka bir kişi icralık ve bazı evlerden de iki kişi birden fazla dosyadan icralık” diye konuştu.
“AK Parti’nin Ekonomilerini Başarıymış Gibi Gösteren Şey Sıcak Para”
AK Parti’nin sıcak para girişiyle övündüğünü dile getiren Yaman, bu durumun Türkiye ekonomisinin görünmeyen bir sorunu olduğuna dikkat çekti. Yaman, “Para politikasının yeniden üretim odaklı Türkiye’nin yeniden dönüştürüleceğini görüşlerimizi aktaracağız. Türkiye şuanda üretim odaklı bir ülke olmaktan çıktı. Dolayısıyla Türkiye üretim ekonomisine döndürülmeli. Üretim odaklı bir ekonomik modelimiz yoksa ne var ortada? AK Parti bir zamanlar bunu başarı gibi gösteriyorlardı. Liberal teşvik mevzuatında ‘Türkiye’ye kolay para giriyor, kolay para çıkıyor’. Japon ekonomik modeli dediler. Türkiye’de kurlar oldukça düşük, Türk Lirası olağanüstü değerli. Faizler acayip yüksek. Herkes parayı bozdurdu. Türk Lirası’na yatırdı, yılsonunda bozdurdu aldı götürdü. Yüzde 20’lere yakın faiz oranları hiç yoktu. 1956 tarihinden beri 12 milyar dolar para gelmişken, 2002 yılından 2020 yılına kadar 250 milyar dolar para geldi. AK Parti ekonomilerini başarıymış gibi gösteren de budur” ifadelerini kullandı.
“Merkez Bankası’nda Para Yok”
Merkez Bankası rezervlerinin yok olduğunu dile getiren Yaman, “Türkiye’nin ekonomik sorunların temeli o dönemde gelen yabancı sermaye, özelleştirmelerden elde edilen 70 milyar dolar ve 20 yıl içerisinde AK Parti’nin tahsil ettiği 3 trilyon dolar vergi, 450 milyar dolarlık dış borç tevahür etti. Merkez Bankası’nda para yok. Neden -56 milyar dolar? Türkiye’nin 700 ton altın rezervi vardı. Şuanda yok. Geçen sene Aralık ayında kur korumalı mevduat hesabı çıkardı. 80 milyar dolar vatandaştan para topladı. Tek kuruşu yok. Gitti” şeklinde konuştu.
“Her Yıl 10 Milyar Dolar Para Harcıyoruz”
Yaman, her yıl mülteciler için 10 milyar dolar para harcandığını belirterek, “Türkiye’nin yap-işlet-devletler nedeniyle garanti verdiği paraların ve devletin kasasından çıkacak miktar ne kadar? Her yıl 8 milyar dolar. Türkiye’ye her yıl 13 milyon adam toplandı. İti, kopuğu, anarşisti, İŞİD’cisi. Bunlara ne kadar harcadık? 130 milyar dolar. Her yıl 10 milyar dolar para harcıyoruz. Bu yetmiyor, TİKA üzerinden her yıl 8 milyar dolar Suriye’ye para harcıyoruz” dedi.