Araba Cezalarını Sorgulaması İçin Yapılması Gerekenler
Araştırmanın konusu genel olarak Türkiye’de kamusal hizmet dönüşümünün önemli bir göstergesi olan elektronik devlet uygulamalarının Isparta ilindeki gelişiminin tüm yönleriyle incelenmesidir. Dünyada ki çoğu ülkede gelişmişlik düzeylerinin artırılması açısından e-devlet uygulamalarının etkin bir şekilde kullanımı önemlidir. Türkiye’de de Araba Sorgulama Araçları bilim ve teknoloji politikaları bakımından elektronik devlet uygulamaları önemli bir yenilik stratejisi olarak görülmelidir. Ancak e-devlet uygulamalarının başarısı ve etkin olması uygulamaların ülke çapında yaygınlığına, ülkenin her bölgesinde eşit alt yapı imkânlarının geliştirilmiş olmasına ve bunun gibi birçok faktöre bağlıdır. Gerçektende dünyada yapılan araştırmalarda ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile Araba Sorgulama Araçları e-devlet uygulamalarının kullanım sıklığı arasında yakın bir ilişki olduğu belirtilmektedir. Uygulamaların sık kullanılması aynı zamanda teknolojik altyapının yeterli olduğunu ve bu teknolojiyi kullananların eğitim seviyesinin yüksek olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle; e-devlet uygulamalarının sık kullanımı araştırmanın yapıldığı bölgenin gelişmişlik düzeyi hakkında da ipuçları vermektedir. Her bölgenin ekonomik ve sosyo kültürel yapılarının birbirlerinden Araba Sorgulama farklı oldukları göz önünde bulundurulduğunda e-devlet uygulamalarının kullanımına bu ayrılıkların yansıyacağı düşünülebilir.
Bütün bu nedenlerden dolayı e-devlet uygulamalarının kullanımı ile ilgili yapılacak araştırmalar stratejik bir devlet politikasının etkinliğinin ölçülmesi bakımından önem arz etmektedir. Araştırmanın evreni Isparta merkez ilçede yerleşik olan ve çalışma trafik cezası yaşında bulunan vergi mükellefleridir. Daha önce de belirtildiği üzere; araştırmanın temel amaçlarından birisi olan meslek grupları ile e-devlet uygulamalarının kullanım tercihleri ve sıklığı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla 8 farklı meslek grubu belirlenmiştir. Her meslek grubundan yeterli veriyi elde edebilecek şekilde kotalı örneklem yöntemi kullanılarak seçilen 750 kişiye araştırma için hazırlanan anket formları gönderilmiş ya da iletilmiştir. Uygun trafik cezaları durumlarda anketler yüzyüze görüşmeler yoluyla doldurulmuştur. Yüzyüze görüşmenin yapılamadığı durumlarda ise anket belirlenen kişilere bırakılmış ve uygun bir süre sonunda geri alınmıştır. Dolayısıyla, anketlerin geri dönüşüm oranı %78,6 olmuştur. Araştırmanın amacına uygun olarak birincil veriler toplanmıştır trafik cezanızı öğrenmek için tıklayın.
Bunun için 3 ölçek ve toplam 46 sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Birinci ölçek katılımcıların demografik özelliklerini ve e-devlet uygulamaları ile ilgili farkındalık düzeylerini ölçen 14 sorudan oluşmaktadır. Anketin bu bölümünde anketi yanıtlayanların cinsiyet, yaş, mtv vergisi eğitim ve gelir durumları saptanmakta; aynı zamanda bilgisayar ve internet kullanım oranları, e-devlet uygulamaları hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları gibi temel bulgulara ulaşılmaya mtv sorgulama çalışılmaktadır. E-devlete ilişkin kullanıcı tutumlarının ölçüldüğü bölümde ise Likert’in 5’li ölçeği kullanılarak 11 soru sorulmuştur. Katılımcılara yöneltilen soruların cevaplanabilmesi için “tamamen katılıyorum”, “katılıyorum”, “kararsızım (fikrim yok)”, “katılmıyorum”, “kesinlikle katılmıyorum” gibi seçenekler verilmiştir. Bu bölümün sonunda ise ankete katılan katılımcılara e-devlet hakkında varsa olumsuz görüşleri ve nedenlerini belirtebilmeleri için açık uçlu bir soru sorulmuştur. Anketin son mtv sorgulama plakayla bölümünde çeşitli devlet kurumları tarafından geliştirilmiş olan toplam 20 e-devlet uygulaması ve bunlara bağlı 70 adet proje sunulmuş ve katılımcıların kullanım oranları tespit edilmeye çalışılmıştır.