Anar: Medeni Kanun Laik Bir Hukukun Özüdür
Anar: Medeni Kanun Laik Bir Hukukun Özüdür
Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, kadın-erkek eşitliğinin demokrasinin gereği olarak görülmesi gerektiğini bildirerek, kadınlara çeşitli haklar tanıyan Türk Medeni Kanununa sahip çıkılmasını istedi.
Türk Medeni Kanununun TBMM’de kabul edilişinin 95. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Kamile Anar “Medeni Kanun, laik bir hukukun özüdür” dedi.
Kamile Anar’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
Bugün 17 Şubat Medeni Kanunun kabul edilişinin 95. Yıldönümü. Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926’da TBMM’de kabul edildi. Medeni Kanun, kadınların özgürleşmesini ve ailede eşitlenmesini, mahkemede tanıklık etmesini, kadınlar için çok önemli olan resmi nikâhı, istediği mesleği seçmeyi, miras ve mal paylaşımında, boşanmada erkeklerle eşit haklara sahip olmayı getirmiştir.
Medeni Kanun laik bir hukukun özüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde atılan bu çağdaşlık adımı, Cumhuriyet devrimini taçlandıran ve Türkiye’yi ortaçağ anlayışından çağdaş hukuk anlayışına taşıyan devrimci bir adım olmuştur.
“Medeni Kanuna Sahip Çıkmalıyız”
95 yılın ardından bu devrimlere, bu medeniyet kanununun kadınlara getirdiği bu eşitliğe, hak ve özgürlüğe yeterince toplum ve hukuk olarak sahip çıkabiliyor muyuz? Her gün öldürülen kadınların yarısı nikâhsız ve hiçbir hak talep edemiyorlar.
Bugüne kadar toplumdaki bütün mücadelelerin ve olumsuzlukların ön saflarında güç katmış ve ülkemizi hep ileriye doğru taşıyan kadınlara toplum olarak sahip çıkabiliyor muyuz? Sahip oldukları haklarını alabiliyorlar mı?
Cumhuriyet Halk Partisi olarak herkesi kadın eşitliğini demokrasinin gereği olarak görmeye ve medeni kanunumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bizlere bu hakları sağlayan Atamızı minnet ve şükranla anıyoruz.