Anadolu Ajansı 93 Yaşında
‘’Güçlü Türkiye’nin Güçlü Haber Ajansı’’ olmak için 100. Yıl Vizyonu belirledi
Anadolu’nun kurtuluş mücadelesini dünyaya anlatmak için 93 yıl önce ”ateş altında haber yolculuğu’’na çıkan Anadolu Ajansı, bugün dünyanın en etkin 5 ajansından biri olmanın mücadelesine başladı.
Türkiye’de ‘’Haberin Ocağı’’ kabul edilen Anadolu Ajansı, ‘’Güçlü Türkiye’nin Güçlü Haber Ajansı’’ olmak için 100. Yıl Vizyonu belirledi. Dünyanın en etkin 5 ajansı arasına girmeyi hedef seçen Anadolu Ajansı, ‘’Güvenilir, tarafsız, etik, hızlı” ilkelerinden taviz vermeden haber ağını genişletmeye karar verdi.
Bağımsızlık mücadelesini tek ve güçlü bir kanaldan hem yurda hem dünyaya duyurmayı başarmanın haklı kıvancını taşıyan Anadolu Ajansı, bu özel konumunun yanında zengin içerikleriyle medyanın haber üretim merkezi oldu.
-Haber üretim merkezi-
AA abonelere günlük ortalama 1.434 haber ileterek, geçen yıl toplam 264 bin 43 haber üretti. Bu üretimin 161bin 207’si Türkiye haberleri, 102 bin 836’sı yabancı yayınlardan oluştu. Yine geçen yıl üretilen toplam fotoğraf sayısı 251 bin 127, görüntü sayısı ise 53 bin 319 oldu.
Bu yılın ilk 3 aylık döneminde ise abonelere günlük ortalama 87 özel, 890 rutin haber ile 1018 fotoğraf ve 175 görüntü iletildi.
-Çok dilli yayın-
Kesintisiz 93 yıllık haber maratonunda performansını artırarak sürdüren AA, yayın dilini bu yıl 5’e çıkardı. Bu sayının 100. yaşını kutlayacağı 2020’de 11’e ulaşması planlandı. Türkiye’nin büyüyen gücü ve ekonomisi, sınırları aşan diplomasisine paralel olarak, AA’nın geçen yıl başlattığı büyüme ve çok dilli yayıncılığı kısa sürede hayata geçti. Saraybosna, Kahire, Lübnan ve Bakü’de bölge müdürlükleri ve ofisler hizmete açıldı.
Geçen yıl 11 Mart’ta hayata geçirilen Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça (BHS) yayın, 1 yıllık süreci geride bıraktı ve Balkanlar’da büyük bir boşluğu doldurdu. Bölgede, marka haline gelen, 15 Mart’tan itibaren ücretli yayına başlayan AA’nın BHS servisine bölge medyası ve kurumları abonelik için yoğun ilgi gösterdi.
Ortadoğu’da ise AA, bölge halkının sesi oldu. Arapça servisiyle bölgenin haberlerini ilkeleri doğrultusunda dünyaya ileten Anadolu Ajansı, Kürtçe yayın için de çalışmalarını hızlandırdı.
Çok dilli yayın için Türk mühendisleri tarafından hazırlanan yeni Haber Akış Sistemi (HAS), ilk olarak Boşnakça-Hırvatça-Sırpça (BHS) servisinde uygulanmaya başlandı. AA abonelerine haber, fotoğraf ve videoyu aynı sistem üzerinden alma imkanı veren HAS, kurumun 93 yıllık haber üretim, bilgi ve deneyiminin günümüz teknolojisiyle yoğrulmasının bir ürünü olarak tasarlandı. HAS haber üretim ve dağıtım süreçlerine birçok yenilik getirirken, Türkçe, Arapça, Boşnakça ve İngilizce başta olmak üzere çok dilli ara yüzü ile AA’nın dünyanın dört bir yanına dağılmış farklı diller konuşan muhabirlerini birleştiriyor ve işletim sistemi bağımsız olarak haber üretimi imkanı sağlıyor.
-Finans haberleri-
Anadolu Ajansı, 100. Yıl Vizyonu kapsamında Finans Haberleri Terminali’ni devreye soktu. Ekonomi dünyasına yeni soluk getiren terminal, yurt içi ve dışı piyasaları yakından takip ederek, verilere anlık ulaşım imkanı veriyor. Ayrıca bu verileri uzman görüşleriyle yorumlayarak içeriğini zenginleştiriyor. Finans Haberleri Terminali, Merkez Bankası, TÜİK ve Hazine ile işbirlikleri sayesinde kullanıcılarına özel ve zengin içerik sunarak, bu alanda bir ilki başardı.
-Yeni nesil gazeteciler-
Yeni nesil gazeteci yetiştirmek için geçen yıl kurulan AA Haber Akademisi ise faaliyetlerine devam ediyor. Ajans muhabirliği, savaş muhabirliği sertifika programlarının ardından diplomasi ve finans muhabirliği sertifika programına kabul edilen öğrencilerin eğitimleri tamamlandı.
-Sosyal sorumluluk projelerimiz-
Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanlığının katkılarıyla 2 ay süren çalışmada yurt içinde ve dışında Mehmetçiğin yaşamını 28 ayrı mekanda görüntüledi. AA’nın muhabir, foto muhabiri ve kameramandan oluşan 60 kişilik ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni askeri boyutlarının yanı sıra insani yönlerini tanıtan 35 bin kare fotoğraf ve saatler süren video çekimleri yaptı.
İlk kez gerçekleşen çalışmada, Mehmetçiğin birliğine katılım ve intikal sürecinden başlanılarak, sosyal yaşamı, zorlu etaplardaki eğitim faaliyetleri yeni bir konseptle kapsamlı olarak ele alındı. Tıraş olan, uyuyan, annesine sarılınca ağlayan, çocuğunu kucaklayan ”kınalı kuzular”ın doğal halleri objektiflere yansıdı.
AA, Mehmetçiğin dünyasına ışık tutan bu çalışmada ortaya çıkan karelerden bir bölümünü haberleştirerek yayımladı. Fotoğrafların en özel 160 karesi ilk kez ”Ocak-Mehmetçiğin Dünyası” sergisi, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları, bazı bakanlar ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk tarafından açıldı.
Anadolu Ajansı, yine bir ilkle Emniyet Genel Müdürlüğünün katkılarıyla başlattığı dev proje kapsamında hazırladığı ”Güven-Polisin Dünyası” sergisi de 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında ATO Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılacak. Serginin hazırlıklarını sürdüren AA ekipleri, şimdiye kadar Türk Polis Teşkilatı’na bağlı birimlere ait çeşitli mekanlarda 18 bin fotoğraf ve saatler süren video çekimleri yaptı.