Dodurga Maden İşletmesinde Gerginlik
Dodurga Maden İşletmesinde Gerginlik
İşletme Sahibi Basını Ve CHP’lileri Kovdu
Dodurga’da 161 Madenci üretimi durdurulan kömür ocağında işten çıkarıldıkları iddiasıyla madende bekliyor. Madencilere destek vermek için giden bölgeye giden CHP’liler Maden ocağı sahibiyle tartıştı. Öfkeli işletmeci önce maden ocağına gelen gazetecilere, ardından CHP’lilere tepki gösterdi.
Olay sabah saatlerinde Dodurga ilçesinde meydana geldi. Geçtiğimiz hafta eksiklikleri nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan denetimler sonucu eksiklikler giderilene kadar Çelikler Madencilik Şirketi tarafından işletilen kömür ocağının yer altı çalışmaları durduruldu.
Çorum Valisi Ahmet Kara daha önceden yaptığı açıklamada “Dodurga Linyit unvanlı iş yerinde eksiklikler giderilene kadar yeraltı kömür ocağında iş durdurulmuştur. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gereği işveren, işin durdurulması sebebi ile işsiz kalan çalışanlara ücretleri ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür” şeklindeki kanunu hatırlatmıştı.
Toplam 220 maden işçisinin çalıştığı kömür ocağında üretimin durdurulması ile Çelikler Madencilik Şirketi yetkilileri tarafından 161 maden işçisi yer üstü madenlerinde, yer üstü işçi statüsünde maaşlı ve sigorta primli olarak çalıştırılmak istendi.
2 gündür maden ocağına işe giden madenciler, şirketin çalışma şartlarını kabul etmedikleri gerekçeleri ile işe alınmadıklarını iddia ettiler.
Bugün sabah iş başı yapmak üzere yeniden madene giden işçiler, işe geldiklerine dair tutanak imzaladıkları ancak şirket yetkililerinin işçilerin istediğini kabul etmeyerek tutanakları imzalamadığı iddia edildi.
Maden ocağının önünde iş başı yapmak üzere bekleyen 161 madenciye CHP İl Başkanı Cengiz Atlas ve bazı partililer destek verdi.
CHP’lilerin maden işçileri ile konuşması sırada Çelikler Madencilik Şirketi Yetkilisi Hüseyin Güler, madene geldi. Güler karşısında kameraları görünce sinirlendi.
Güler önce gazetecilere daha sonra CHP’lilere tepki gösterdi.
Bir süre maden işçileri ve CHP’lilerle tartışan Çelikler Madencilik Şirketi Yetkilisi Hüseyin Güler, öfkelenerek CHP’lilere “burayı terk edin” dedi.
Tartışmalar devam ederken partililer ve gazeteciler güvenlik görevlileri tarafından dışarıya çıkarıldı.
[poll id=”44″]
DODURGA MADENLERİ ÜZERİNDEN BÖLGEDE KURULAN SÖMÜRÜ DÜZENİ
Dodurga ilçesinde madenlerin özelleştirilmesi ile başlayan bölge halkının yaşamsal sorunlarının ana nedenleri, özelleştirmede yapılan yolsuzluklardır. Bu sorunların başında, bölgenin tek gelir kaynağı olan madenlerden halkın uzaklaştırılması ve kendilerine ait arazilerin kamulaştırılıp özel şirket Çelikler Madencilik A.Ş’ ye devredilmesidir. Bu özelleştirmenin nedeni, Devletin KİT kurumlarında zarar ettirilmiş olmasıdır. Devleti yönetenler, kendi beceriksizliklerinin bedelini millete ödettirmektedir. Bölgede AKP’ nin Eşelek siyasetçileri, Madenleri Devlet işletirken başarısız, seciyesiz, seceresiz ve Eşelek İşletme Müdürünü, TKİ’ nin başına sırf İmam Hatip mezunu diye Genel Müdür yapmışlar ve Türkiye’nin Maden bölgelerinde, TKİ’nin özelleştirilen Maden ocaklarında kazalar yaşanmaya başlanmıştır.(Soma, Ermenek… vb.). Emin olun ki bu kazalardan sorumluluğu bulunan bu Genel Müdür kadar, vicdanlarda onu o makama getiren Çorumlu AKP’lilerde sorumludur.Karanlık Akşamdan başlar. Gündüz tedbir alınmazsa karanlıkta kalmak kaçınılmazdır. Maden sahaları ( Ayva ocağı sahası hariç )2003 yılında Çelikler Madencilik A.Ş’ ye devredilirken, yapılan sözleşme gereği, saha %17 rödevanslı olarak işletme hakkı ile on yıllığına verildi. İlk beş yıl sadece yer altı işletmesi uygulanacaktı. Bundan maksat, yöre halkının istihdam edilmek istenmesiydi. İkinci beş yıl yer altı ve açık ocak beraber işletilecekti. İşletmede TKİ’ye ait olan yer altı ve yer üstündeki tüm makine, teçhizatlar ve stok kömürler ile Dodurga Esentepe mahallesinde bulunan lojmanlar dahil tüm gayrimenkuller söz konusu şirkete kullanımına sunuldu. Eğer aşağıda bulunan soruların cevabını sağlıklı bir şekilde bulabilirsek, bölge insanlarının içinde bulunduğu ekonomik çaresizliği daha iyi anlamış oluruz.
1- 2002 yılı seçimlerinde AKP Milletvekilleri kimlerdir.
2- 2002 yılında Ayva ocağı sahası işletme hakkı kime aittir ve dönemin Milletvekillerinden hangisi ile akrabalık ilişkisi vardır.
3- 2003 yılında Çelikler Madencilik A.Ş’ ye işletme hakkı devredilen (satılan) ve kömürünün yakıt olarak kullanılması ilgili İl müdürlüğü tarafından yasaklanmış Ayva ocağı sahasını söz konusu şirket ne amaçla, hangi bedelle satın almış ve bu güne kadar bu ocaktan kömür üretip, Kalitesi uygun kömürlerle harmanlayarak Fon kömürlerinin içerisine katmış mıdır, daha sonra bu ocaktan kömür üretimini neden bırakmıştır.
4- Çok sayıda ve uzak İllerde Fon aracılığı ile alınıp fakir ailelere dağıtılan kömürler, neden TKİ işletmelerinden değil de söz konusu şirketten alınmış ve hangi bedel ödenmiştir.
5- Fona alınan kömürlerin Isıl değer analizleri sık sık yapılmış, TSE uygunluğu nasıl kontrol edilmiş ve uygunsuzluk ile ilgili cezai yaptırım uygulanmış mıdır.
6- TKİ ile yapılan %17 rödevanslı işletme sözleşmesine göre, üretilen kömürlerdeki devlet payı hakkı takip edilmiş midir. Yani kantarın topuzu kimin elindedir.
7- Dodurga AKP ilçe başkanının, TKİ’deki çalışma konumu nedir. İşçi statüsünde olanların yasal olarak denetim yapma hakkı var mıdır ve neden Dodurga’da kendisine ait ev varken söz konusu şirketin uhdesinde olan lojmanlarda ikamet etmektedir. TKİ’yi temsilen Dodurga’da kimler çalışmaktadır ve AKP’li siyasetçilerle akrabalık bağları var mıdır.
8- Dodurga’da maden sahasında TKİ’ye ait makine, teçhizat ve taşınmaz malların söz konusu şirketin kullanımına verilmesi, hangi şartlara bağlanmış ve sağlıklı kullanımları adına gerekli yasal takipler yapılmakta mıdır.
9- Devir işlemi yapılırken ilgili sözleşme gereği, yer altı ve açık ocak Ton/yıl üretim miktarları nedir, kağıt üzerinde bildirilen bilgilerin doğruluğu nasıl ve kim tarafından yapılmaktadır.
10- Kömür üretimi ve dekapaj dökümü yapılan sahalarda, ilgili bakanlığın yayınlamış olduğu genelgeye uygun çalışmalar yapılmakta mıdır.
11- Açık ocak çalışmaları için gerekli projeleri kim hazırlamakta ve uygulamada proje takibi yapılmakta mıdır.
12- Maden bölgesindeki bölge halkı üzerine tapulu olan araziler, hangi istimlak bedelleri üzerinden yapılmış, halkın mağduriyetleri göz önünde tutularak sağlıklı yapılmış ve bedelleri ödenmiş midir.
13- Söz konusu işletmeci şirket, fakir olan bölge halkının atık kömürleri değerlendirmek istemesine, gerekli İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin riske edilmediği hallerde neden müsaade etmemektedir. (Halbuki Milli üretime katkı sağlamaktadır ).
14- Söz konusu şirket, çalışan işçilerin kaçını adamlarına dövdürmüş ve kaçını tehdit etmiştir. Ankara menşeili tehdit unsurları bölgeye gelmiş midir.
15- Kömür yıkama ünitelerinden çıkan atık suları temizlemek için arıtma tesisi var mıdır ve atık sular nereye verilmektedir. Dodurga Tarım Koruma Derneğine ne kadar ceza ödenmiştir.
16- Şirket Maden sahası yakınlarında bulunan ve kömür taşıyan yüksek tonajlı araçların bozduğu köy yollarının bakımını yapmakta mıdır.
17- Şehirler arası kömür taşıma işlerini yaptığı kendi araçlarına kara yolları kanununun ilgili maddesi gereği tonaj uygulaması yapmakta mıdır.
18- Dodurga bölgesinden sorumlu ve Dodurga doğumlu olan Milletvekili Cahit BAĞCI ve yerel siyasetçilerin Çelikler Madencilik A.Ş’ ye samimiyet derecesinde bağlı olmalarının gerekçesi nedir. Son yapılan yerel seçimlerde Cahit BAĞCININ desteklediği Belediye başkan adayı Mustafa AYDININ söz konusu şirket tarafından desteklenmesi karşılığında ne söz verilmiştir. 2010 yerel Seçimlerinde Demokrat Partiden Dodurga belediye başkanı seçilen, Çorum belediye başkanı M. KÜLCÜ’ nün eşinden dayısı olan Bekir KILIÇ, AKP’ye geçip AKP Belediye başkanı iken 2014 yerel seçimlerinde desteklenmeyip, Başta AKP Milletvekili olan Cahit BAĞCI olmak üzere AKP Dodurga yönetimi Demokrat Parti adayı olan Mustafa AYDIN’ın,desteklenmesi yönünde Çelikler Madencilik A.Ş sahiplerinden istekte bulunmuş mudur. ( Seçimlerde Demokrat Parti adayı Mustafa AYDIN kazanmıştır ).Hürmetlerimle.
Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış. Mesele siyasi mesele olmamalı. Bu günü (bölgenin içinde bulunduğu durumu) dün ile değerlendirmeli. Yıl 1977, TKİ kurumu işletirken çalışan işçi sayısı 2000. Tüm işçiler sendikalı ve toplu sözleşme hakkı var. İşçi sağlığı ve İş güvenliği tedbirlerinden hiç taviz verilmez ve insan odaklı yatırımlar yapılır. Ölümcül maden kazaları yok denecek seviyededir. Açık ocak işletmeciliği İhale yolu ile özel firmalara yaptırılır. Yeraltı işletmeciliği maliyet , iş zorluğu ve bölgede istihdam sağlamak amacı ile devlet kendisi işletir. Bölgede insanlarını istihdam edecek başka hiç bir imkan yoktur. Dodurga, Alpagut, Tutuş, Çiftlik, Çatar, Berk, Yeniköy, Dikenli, Derinöz, Ayva, Oğuzlar, Asarcayı, Obruk, M. Dede Tekkesi, Kuyumcu, Lacin, Camlıca, Hamamözü, Kirkdilim, Çorum merkez, Yağu köyü, Narlı, Osmancık Kargı, Güvercinlik, Evlik, Kumbaba, Girinoğlan, Osmancık gibi yerleşim yerlerinden insanlar işletmede çalışmaktadır. İnsanların ekonomik özgürlükleri vardır ve bölge topyekun gelişmekte ve herkes bu yer altı zenginliklerden yararlanmaktadır. Ne var ki he toplumun içerisinde olduğu gibi bu bölge insanlarının içinde de terlemeden daha çok kazanmak isteyen insanlar olmuştur. Bu gün ki kadar olmasa da, o zamanlarda bunun yolunun siyasetten geçtiği ve siyasetçilerin bu ADL işletmesini çıkar kapısı olarak görmüş ve buna göre oyunlar oynanmıştır. Her gelen iktidar müdür değiştirmiş ve ADL işletmesi yaz boz tahtasına çevrilmiştir. Bir taraftan siyasi çıkarları, bir taraftan sendikal çıkarları söz konusu olan insanların, dallas dizisini aratmayan entrikaları sonucu ADL hantallaşmış ve işçilerin büyük bölümü çalıştırılamaz hale getirilmiştir. Memura ( 657 sayılı kanun kapsamı) siyaset yasağı olması münasebetiyle, siyaset çobanların eline geçmiş, bilgisi ve mayası uygun olan memurlar ( okumuş kısım) söz konusu siyasetçilerin oyuncağı haline gelmiştir. Yani ne siyaset nede memuriyet makamları, ehil insanların elinde olmamıştır. Bu şekilde devam eden süreç 2002 yılına gelmiştir. Bu tarihte ADL çalışan işçi sayısı 480, memur sayısı 100 kişidir. 1990′ lı yıllarda, KİT’ lerin özelleştirilmesi ile ilgili çıkartılan kanunlar ve kanun hükmünde kararnameler ile ADL 2002 yılında özelleştirme kapsamına alınarak ihale edilmiştir. İhale sahanın rodevans’ lı olarak işletilmesi şeklinde gerçekleştirilmiş ve %17 ile Çelikler Madencilik A.Ş ihaleyi kazanmıştır. ADL kadrosunda çalışan memur ve işçiler TKİ’ nin başka kurumlarına tenkisata gönderilmiştir. Sadece, ihaleyi alan firmanın denetlenmesi amacı ile 8 memur tayin edilmiştir. Yani Kantarın topuzu bunların eline bırakılmıştır. Bu tarihten sonra, bölge halkını gerek sosyal ve gerekse ekonomik olarak çok acı yıllar beklemektedir. 2003 Yılında ADL’ de çalışan işçi maliyeti 2.500 YTL iken ve 480 kişi çalışırken, Çelikler Madencilik A.Ş 750 YTL maaş (yer altı) ile 300 işçi çalıştırmaya başlamıştır. Bu gün çalışanların büyük bölümü Elazığ Palu kökenlidir. İşletme Çelikler Madencilik A.Ş’ ye Üretilmiş yer üstünde 40.000 Ton stok Tuvenan kömür, Yer altında tavan ve taban ayak şeklinde 60.000 ton hazır pano ( +552 Kod ), hazır işletme halinde Tavan ve Taban ayak 20.000 ton kapasite ( +480 Kod ), +480 kodundan +573 kodu arası çelik tahkimatlı %17 meyilli bant lağımı ve kurulu çalışır vaziyette 220 metre Bantlı Konveyör, +615 kodunda % 0 meyil 100 metre çelik tahkimatlı bant lağımı ve çalışır vaziyette 100 metre Bantlı Konveyör, +602 kodundan +702 koduna çelik tahkimatlı %17 meyilli 620 metre bant lağımı ve 50 metre yer üstünde 620 metre yer altında çalışır vaziyette Bantlı Konveyör, 500 metre %0 meyilli çelik tahkimatlı Ana Galeri ( Ana yol ), Ayaklarda kurulu çalışır vaziyette Hidrolik direk ve yer üstünde kurulu hidrolik besleme üniteleri, yer altı atık su kuyuları, Pompa ve tesisatları, Merkez kuyu pompa ve tesisatları ile 120 metre dikey insan ve yük taşıma Asansörü, yer üstü Kriplaj ( Eleme ve ayırma ) tesisi, iki katlı teknik büro, 1000 kişi kapasiteli işçi duş ve tertip binası, donanımlı Hızar hane, yüksek basınçlı 4 adet atlas copco kömpresör ve binası, yer altı ve yür üstü elektrik enerji ihtiyacını karşılayacak kapasitede Jeneratör ve binası, termik diye ifade edilen mahalde iki katlı teknik ofis binası, merkezi ısıtma sistemi ve binası, Mekanik İmalat Atölye binası, Motorlu Taşıtlar ve İş Makineleri tamir bakım Atölye binası, Dodurga esen tepe mahallesinde 100 adet konut merkezi ısıtma tesisi, misafir hane binası, yüzme havuzu, sinema salonu, 2 adet çok odalı idari bina gibi mal varlıkları ile devredilmiştir. Bu gün bu mal varlıklarının akıbeti nedir bilinmez ve kullanılırken sahip çıkılmamıştır. Açık ocak faaliyetleri neticesinde Kömür alınan alanlar köstebek yuvası gibi bırakılmış ve saha düzenlemesi hiç yapılmamaktadır. Yasal olarak bu alanların düzenlenmesi ve ağaçlandırılması gerekirken DOĞA tahrip edilmiş ve büyük çaplı zararlı su göletlerine dönüşmüştür. Yıllar sonra bu alanlar alt yerleşim birimleri için potansiyel tehlike durumundadır. İhale şartnamesine göre Çelikler Madencilik A.Ş, bu bölgede 5 yıl sadece yer altı ocakları ile üretim yapacak, ikinci 5 yıl hem yer altı ve hem de açık ocak olarak üretim yapacaktı. Bundan amaç 5 yıl azami istihdamı sağlamaktı. Ne var ki, sadece 1 yıl geçmesine rağmen Çelikler Madencilik A.Ş’ ye, güya zararını ileri sürerek açık ocak işletme hakkı verilmiştir. Aynı zamanda üretilen kömürler fahiş fiyattan FAK FUK FON’ a satışı gerçekleştirilerek pazar bulunmuştur. Dönemin Çorum Milletvekili Muzaffer KÜLCÜ’ nün bu konuda söz konusu şirkete yardımcı olduğu ve buna karşılık, bacanağı olan Mesut GELGÖR’ ün işletme mülkiyetinde olan AYVA Ocağının 2.000.000 TL’ ye Çelikler Madencilik A.Ş’ ye satıldığı iddia edilmektedir. TKİ kurumuna ait diğer işletmelerde, kalitesi daha yüksek olmasına rağmen Kömür satış fiyatları daha düşüktür. Ne hikmetse TKİ kurumu, konut yakıtı olarak kömürlerini satamayıp termik santrallere bedava verirken Çelikler Madenciliğin ürettiği kalitesiz kömürleri fahiş fiyattan konut yakıtı olarak FON’ a alınır. Çelikler Madencilik A.Ş sahipleri Oman Ağa baba, Oğullar ve damatları Hüseyin GÜLER. TKİ’ den ADL işletmesini devraldığında binek araçları bile emanetti. Bu gün 50.000.000 TL Ankara Büyük Otel, 2.000.000.000 TL Kütahya Seyit Ömer termik santrali, Mermer ve İnşaat şirketleri ve daha birçok yatırım sahibi. Çorumda yaptıkları kör kuruş yatırımları yok. Gelelim CHP heyetine yapılan çirkin davranışa. Benim siyasi görüşümün CHP ile uzaktan ve yakından hiçbir alakası yoktur. ALLAH ne babanın günahını oğlundan, ne de oğlunun günahını babadan sormazken, sırf insanlar CHP ‘ li diye, (varsa ki ona da inanmıyorum) geçmişin günahını onlardan sormaya kalkıyorsunuz. Ondan sonra, hırsızdan yana tavır alarak hangi yüzle ALLAH huzuruna çıkıp ona secde etmeye kalkıyorsunuz. Hiç kimse, bir başkasının inancını tartışamaz ama başkaları için yaptıklarını tartışabilir. CHP heyeti yine ucuz kurtulmuş. Dün ses çıkaran ( bölgenin sürekli yalakaları, şef ve nezaretçi olarak iş alanlar hariç ) işçilere sopa atılmıştır. Tehditler edilmiş, mafya denen adamlar getirilerek muhatap kılınmıştır. Bu Dodurga denen yer benim doğup büyüdüğüm ve o Kömür madenleri üzerinden karnımı doyurduğum ve çocuklarımın istikbalini temin ettiğim yer. Taşına Toprağına sevdalı olduğum yer. Temiz insanların mekanı ve o insanlarına kurban olduğum yer. Sizler birlik olun, bağrınıza saplanmış bir hançer var. Sırf siyasi mülahazalar ile içinizdeki mikropları temizleyin. Çünkü onlar, kendi şahsi çıkarları için siyasi duruşlarını sizlerin üzerinde bir koz olarak kullanıyor. Siyasetçi olmadan önce adam olmak lazım değil mi. Bu gün Dodurga’ da kaç parti faaliyet gösteriyorsa, hepsinin temsilcilerini, akrabalık ilişkilerini bir tarafa bırakarak kimlik ve kişilik bakımından bir değerlendirin ve ona göre tavır belirleyin. Özellikle bu gün güç ve iktidar sahibi olanlar hakkında daha hassas olun. Dün bir partiden, bu gün bir başka partiden olarak şahsi çıkarları için dönenleri ( fırıldakları ) iyi değerlendirin. Bunların sizlere sağladığı fayda diye gösterdiklerini tarafsız olarak bir değerlendirin. Babamda burada şehit olmuştu diye hırsızla kol kola girip, dün hepimizin ekmek kapısı olan ocak ağzında poz veren hemşehriniz Milletvekili’ ni ve size hizmet diye sunmaya çalıştığı küçük şeyleri iyi değerlendirin. Paralı sulama projesine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Taşıma suyla değirmen dönmez. Yarınlarda elektrik parasından dolayı hepiniz icralık olacaksınız. Çünki her şeyden önce, her masrafı karşılayıp size emeğinizin karşılığını verecek bir tarımsal proje uygulamasını ve o proje ürününün pazarını bu günden belirlemesi lazım. Hizmet getirmek şov yapmayı ve kendi geleceğini sizlerin üzerinden temine kalkışmayı gerektirmez. Ben buradan Sayın Milletvekili’ne diyorum ki, şu Çelikler Madencilik A.Ş’ ye söyle, 200 kişinin istihdam edileceği bir yatırım yaptır. Eğer böyle bir şey başar, işte o zaman sizi bu Dodurga halkı şükran ve minnetle anacaktır. Rifat BOZDUMAN Makina Motor Teknikeri ADL İşletmesinden emekli Dodurga