Çorak Topraklar Çilekle Hayat Buldu
Çorak Topraklar Çilekle Hayat Buldu
İskilip, Organik Çilek Üretiminde Marka Olmakta İddialı
İskilip Şeyh Köyünde İlk Çilek Hasadı
Çilek Birincileri Belirlendi
İskilip, organik çilek üretiminde marka olmakta iddialı.
İskilip’in Şeyh köyünde üç yıl önce İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İskilip Kaymakamlığı’nın destekleri ile başlatılan organik çilek üretimi yaygınlaşıyor.
2011’de 1 dekarla başlayan üretim şu an 60 dekara ulaştı. 300 bin çilek fidesinin dikildiği köyde dönüm başına 3 ton çilek üretiliyor. Organik çileğin marka haline gelmesi ve pazarlanması için Kaymakamlık çalışma yapıyor.
Rakımı 1200 metre yüksekliğinde olan eğimli bir yapıya sahip arazide sadece arpa, buğday ve armut yetiştiriciliği yapılıyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli ziraat Mühendisi Köksal Katrancı’nın köye atanması ile yapılan araştırmalar sonucunda çilek üretimine elverişli arazi ve iklim koşullarının uygun olduğu belirlendi. Köyde çilek üretimi yapılabileceğinin anlaşılması üzerine İskilip Kaymakamlığı’nın destekleriyle çilek projesi hayata geçirildi.
2011 yılında hayata geçen proje ile ilk etapta 1 dekarlık arazide oluşturulan demonstrasyon bahçesi çilek üretimine başlandı. Her geçen yıl çilek üretimine gösterilen ilginin artmasıyla 2014 yılında çiftçi sayısı arttı. Çilek ekimi yapılan arazi 60 dekar oldu. Köy halkının dört elle sarıldığı çilek üretimi sayesinde dağlık bir yapıya sahip köyde çorak topraklar çilekle yeniden hayat buldu.
Köylüler verimsiz arazi ve işsizlik büyük şehirlere çalışmak için gitmekten vazgeçti. Çilek üretiminin gelir getirici olması ve üretiminin de artmasıyla bazıları köylerine geri döndü. Önlerine yeni hedefler koyan köylüler ilk etapta markalaşmak, daha sonra ise dış pazara açılmanın planlarını yapıyor. Markalaşma konusunda ise İskilip Kaymakamlığı köylülere büyük bir destek veriyor.
Şeyh köyünde bu yıl yapılan ilk çilek hasadı nedeniyle çilek birincileri belirlendi. Bu yıl ilk kez düzenlenen yılın en iyi çilek yarışmasında köylüler yetiştirdikleri çilekleri jürinin beğenisine sundu. 12 ayrı üreticinin yarıştığı etkinlik kapsamında jüri ilk üç üreticiyi ürettikleri çileğin kokusu, tadı ve diğer özelliklerini dikkate alarak belirledi. Yarışma sonunda ilk üçe giren üreticiler altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Yarışma sonunda ayrıca birinci olan çilek açık artırma ile Mürsel Akçay’a 200 TL’ye satıldı.
İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, hedeflerinin ilçede yeni bir marka oluşturmak olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş’da, bölgede çilek üretimi sayesinde yeni bir gelir kapısı açıldığını ve köyden kente göçün önlendiğini ifade etti.