Çeltiğin Alternatifi Dane Mısır
500 dekarlık arazide deneme amaçlı dane mısır ekimi yapılacak
ÇELTİĞİN ALTERNATİFİ DANE MISIR
500 dekarlık arazide deneme amaçlı dane mısır ekimi yapılacak
Türkiye’nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Osmancık’ta ekim havzasının baraj gölleriyle bir miktar daralması ve sulanabilir arazi artışı, üreticiye alternatif ürün yetiştirme imkanı oluşturdu.
Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 bin 500 hektar alanda çeltik üretimi yapılan Çorum’da, yıllık 61 bin 507 ton pirinç üretildiğini, yörede en büyük ekim havzasının 2 bin 123 hektarlık alanla Osmancık ilçesinde olduğunu belirtti.
Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 7’sinin Çorum’dan karşılandığını ifade eden Çalışkan, “Bölgemize inşa edilen baraj gölleri nedeniyle çeltik havzasında 2 bin dekar gibi ciddi bir alan daralması söz konusu oldu.” dedi.
Çalışkan, “Kızılırmak üzerine kurulan 3 ayrı baraj gölü, çeltik havzasının daralmasına neden oldu. 2014 yılı itibarıyla ekilebilir alan 2 bin hektara geriledi. Bu da çiftçilerimiz için alternatif tarım arayışını zorunlu kılıyor. Bu nedenle bölge çiftçisini ülkemizde üretim açığı olan dane Mısır yetiştiriciliğine yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Orman Ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen Obruk-Dutludere Sulama Projesi’nin tamamlanmasıyla kıraç arazilerin suyla buluşmasının amaçlandığı ve bu sayede sulanabilir alanın üç katına çıkabileceğini ifade eden Çalışkan, “Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle 500 dekarlık bir arazide deneme amaçlı dane Mısır ekimi yapacağız” dedi.