Kredi Kartlarında Ürküten Gelişme
Borçlar içinden çıkılmaz bir hal aldı
KREDİ KARTLARINDA ÜRKÜTEN GELİŞME
Borçlar içinden çıkılmaz bir hal aldı
Uzmanlar kredi kartı kullanımı konusunda vatandaşı uyarıyor. Türkiye’de son bir yılda kredi kartı kullanımı yüzde 22 artarak 90.7 milyar TL’yi buldu.
Ekonomi yönetimi kredi kartlarında batıkların artmaması için yeni önlemler alırken vatandaşın kart kullanımı geçen yıl sonundan bu yana yüzde 22 arttı. Son 1 yıllık artış oranı ise yüzde 28 olarak gerçekleşti.
Kredi kartları aracılığıyla bankadan kullanılan kredi tutarı 14 Ekim itibarıyla 90.7 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakam 19 Ekim 2012’de 70.5 milyar TL’ydi. Yani 1 yılda kredi kartlarıyla 20.2 milyar TL daha harcadık.
1 yıllık süreçte vatandaş kredi kartını kullanırken ağırlıklı olarak “taksitli” seçeneğini tercih etti. Kredi kartında taksitli alışveriş miktarı 1 yılda yüzde 43 artarken taksitsiz alışveriş sadece yüzde 12 büyüdü.
Uzmanlar, şu anda taksitli yapılan alışverişlerin geri ödemelerinde bir sorun gözükmese de küçük borçların birikerek içinden çıkılmaz bir hal alabileceği uyarısında bulunuyor.
Bu arada Merkez Bankası verilerine göre, mevduat bankalarının kullandırdığı kredi kartlarında batıklar da yılbaşından bu yana yüzde 18, 1 yılda da yüzde 15 arttı.
Biz tarihte borç yüzünden koca imparatorluğu kaybetmiş bir ulusuz. Bu yüzden, borca karşı daha hassas olmamız ve borçtan korkmamız gerekir ama nerede o basiret?
BORÇ KÖLE OLMANIN BAŞLANGICI DEĞİL MİDİR?
“İTİMADI LÜTÜF SANIP BORCA SARILMA, BİRGÜN İSTERLER BAK SONRA DARILMA” demiş eskiler.
Ceplerimizde, bir zamanların esaret zincirlerine benzeyen kredi kartlarıyla, gelecek on yıllardaki kazancımızın nereye gideceği şimdiden belli değil mi, kendimizi özgür zannederek vitrinlere bakıp ‘anı yaşamıyor muyuz?