Uslu 1 Mart Tezkeresini Değerlendirdi
“Gizli tutanaklardan çatışma kültürü çıkartmak doğru değil”
TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin, 1 Mart 2003 Tezkeresi’nin görüşüldüğü kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.
CHP, 1 Mart 2003 Tezkeresi’nin görüşüldüğü kapalı oturum tutanakları ile 6 Şubat 2003 tarihli kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasına ilişkin grup önerisini, Genel Kurul gündemine getirdi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin, 1 Mart 2003’de şerefini yücelten, yükselten bir sayfa yazdığını söyledi.
Bu görüşmelerin öneminin daha iyi anlaşılabilmesi için tutanakların kamuoyuna açıklanmasının şart olduğunu savunan Hamzaçebi, “TBMM, 1 Mart Tezkeresi’ni reddetmekle tarihi bir görev yapmıştır. Türkiye, Ortadoğu’da sonu gelmeyecek bir savaşın etkilerinden kurtulmuş oldu” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, o dönemde AK Parti Genel Başkanı olarak ABD’ye ziyarette bulunduğunu anımsatan Hamzaçebi, “Burada at pazarlığı yapılmıştır” iddiasında bulundu.
Hamzaçebi, “Hükümet, Amerika’ya ehli sünnet bir tıraşla gitmiş Amerikan tıraşıyla dönmüştür. Bu tıraş bugün devam ediyor mu etmiyor mu, göreceğiz” diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahin Ünal, Başbakan Erdoğan’ın o dönemdeki ABD’ye nezaket gezisi yaptığını belirterek, “Dışişleri Bakanımız da geziye katılmıştır. Burada bir pazarlık yapılmamıştır” dedi.
-“Tartışmanın zamanı değil”-
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tutanakların açıklanmasını gerekli gördüklerini, faydalı bulduklarını söyledi.
TBMM Başkanlığı’na, tutanakların açıklanmasını talebini dün ilettiklerini aktaran Şandır, “Geçmişte ne yaşandıysa, ders almak için tarihin tozlu raflarında bizi beklemektedir” diye konuştu.
AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, 1 Mart Tezkeresi kararının yol kazası değil bir Meclis iradesi olduğunu söyledi.
Gizli oturumlardaki tutanakların, Danışma Kurulu’ndaki bir uzlaşmayla gündeme gelebildiğini dile getiren Uslu, bu konuda Danışma Kurulu’nda bir uzlaşma olmadığını söyledi.
Uslu, “Bunu tartışmanın zamanı değildir, aleyhindeyiz. Telaşsız bir ortamda tartışmamız gerekir. Gizli tutanaklardan çatışma kültürü çıkartmak, siyasi rekabet çıkartmak doğru bir politika değildir. Devletin güvenlikle ilgili yanını ilgilendiren konuları deşifre etmenin, kamuoyuna önünde tartışmak, devleti tartışmak anlamına gelecektir. Biz bunu doğru bulmuyoruz” dedi.
O günlerden hiçbir korkuları olmadığını, TBMM’nin bir irade ortaya koyduğunu belirten Uslu, “Ehli sünnet tıraşı, Amerikan tıraşının ötesinde, millet kimin ense tıraşına baktığını ortaya koymuştur” diye konuştu.
CHP’nin önerisi reddedildi.
Başkanlığın tutumuyla ilgili açılan usul tartışmasında söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, her halükarda tutanakların 10 yıl geçtikten sonra açıklanması gerektiğini savundu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, 10 yıl geçmesine rağmen 55 kapalı oturum tutanağının açıklanmadığını, Başkanlığın resen bu tutanakları açıklamasının mümkün olmadığını söyledi.
Yapılan usul tartışmasının ardından, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadı.
Genel Kurul’da daha sonra AK Parti’nin grubunun önerisinin görüşülmesine geçildi.
Her gizlilikte bir çirkinlik olduğunu biliyoruz