Başvurmayan Borçlu Sayılacak
Türkiye’de herkes yılbaşı itibarıyla genel sağlık sigortasına dahil oldu. Peki neler yapılması gerekiyor ?
Türkiye’de herkes yılbaşı itibarıyla genel sağlık sigortasına dahil oldu.
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar da 1 Ocak 2012’den itibaren sağlık güvencesi kapsamına alındı. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilen ve tarihî bir adım olan uygulama ile 74 milyonluk nüfusun tamamı genel sağlık sigortası kapsamına girmiş oldu. Böylece orta öğretimi bitirip kayıt altında çalışmayan 18 yaşındaki gençler, çalışmayan üniversite mezunları, sağlık giderlerini kendisi karşılayanlar, sigortasız tarım işçileri, ev hizmeti yapanlar, geçici sözleşmeliler de genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.
Kendisi ve kendisine bakmakla yükümlü olan kişi sebebiyle sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişi, bu kapsamda değerlendirildi. 9 milyon 140 bin yeşil kartlı da sigorta kapsamına dahil edildi.
Ancak bu kişilerin bir ay içinde başvuru yaparak genel sağlık sigortalı olması gerekiyor. Başvurularda kişi başına gelir beyanı alınacak. Ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların 295 TL primini devlet ödeyecek. Sağlık primi ödenen vatandaşlar, tıpkı sigortalılar gibi sağlık hizmeti alacak.
Kanuna göre 4 kişilik bir aile, 1.181 liranın altında kazanıyorsa, bütün ailenin primini devlet ödeyecek. Gelir testini ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapacak. Nüfus ve tapu kayıtlarına, harcamalarına bakılacak. Ailenin gelirinin artması halinde prim ödemeye başlayacak. Bunun için kayıtlı olmayan 1.7 milyon kişiye mektup gönderilerek başvuru yapması gerektiği hatırlatılacak. Sisteme başvurmayan ve gelir testine girmeyen kişilerin asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilerek prim borcu yazılacak.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların “Ben devletin sağlık güvencesini istemiyorum” deme hakkı bulunmuyor. Başvurmayana, her ay tavan prim tutarı olan 212 TL borç yazılacak.