‘Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım’
‘Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım’
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, toplumun KOAH konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması hedefleniyor.
KOAH’ın nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi belirtilerle ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığı olduğu vurgulanan açıklamada, “İleri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayabilir ve genç bireyleri de etkileyebilir. Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastasıdır ve KOAH’ta yetersiz tanı önemli bir sorun olup hastaların %60-85’i halen tanı almamış durumdadır” denildi.
Nedenleri ve Risk Faktörleri
Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, hava kirliliği, iç ve dış ortamlarda fosil yakıtlar ve biyokütle yakıtlarının dumanına maruziyetin KOAH’a neden olan önemli risk faktörleri arasında olduğu belirtilen açıklamada, “Yapılan çalışmalar, KOAH hastası olan kişilerin yüzde 80’inin sigara içtiğini, tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu ortaya koymuştur” ifadelerine yer verildi.
Yetersiz beslenme, çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları ve iç ve dış ortam kirleticilerine maruziyetin de KOAH’a yol açabileceği vurgulandı. Ayrıca, küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artırabileceği, hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceği ve erken ölümlere neden olabileceği ifade edildi.
Belirtileri ve Tanısı
KOAH’ta en sık görülen belirtilerin öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı durumlarda yorgunluk hissi olduğu belirtildi. Hastalığın tanısının ise sağlık kuruluşlarında “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabileceği vurgulandı.
Önlenmesi ve Tedavisi
KOAH’ın önlenmesi ve hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli adımın risk faktörleriyle mücadele etmek olduğu vurgulandı. KOAH teşhisi konulan kişilerin risk faktörlerinden uzak durması, sağlıklı beslenmesi ve günlük egzersiz yapmasının önemine dikkat çekildi.
Açıklamada, “KOAH hastalarının, yaşadıkları yerlerin hava kalitesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndan takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna uygun olarak düzenlemeleri faydalı olacaktır. Bu bağlamda, hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır” denildi.