Hastanede Gündem Organ Bağışı
Hastanede Gündem Organ Bağışı
Çorum’da 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde organ bağışına dikkat çekmek amacıyla bir program düzenlendi. Hastanedeki konferans salonunda yapılan etkinliğe, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Yağan, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erdal Komut, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak doktorlar, hemşireler ile hastane personeli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Yağan, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erdal Komut birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan, “Organ Nakli ve Organ Bağışının Önemi” konulu bir sunum, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak “Organ Bağışının Dini/Manevi Yönü” konulu bir sunum, Genel Cerrahi Kliniği Uzman Dr. Bahadır Kartal “Genel Cerrahi Bakış Açısı” konulu birer sunum yaptılar.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan ise “Türkiye’de 33 bin hasta organ bekliyor. Her yıl da 3 bin hasta organ nakli beklerken hayatını kaybediyor” diye konuştu.
“Genel Cerrahi Bakış Açısı” konulu sunum yapan Genel Cerrahi Kliniği Uzman Dr. Bahadır Kartal da her 10 dakikada bir bekleme listesine bir hastanın alındığını kaydetti.
Organ Nakli Olan Hasta Konuştu
Programda Ağustos ayında böbrek nakli olarak hayata yeniden tutunan Mehmet Karaca, ““Yaklaşık 3 ay önce böbrek nakli oldum. Yeni nakilli sayılırım. 45 yaşındayım. 2010 yılında diyaliz girmeye başladım. 14 yıl diyalize girdim. 9 Ağustos’ta İbni Sina Hastanesi’nden nakil için başladım. 6 tane hastaydık. Bu 6 hastadan nakil olacak hasta olarak beni seçtiler. Yaklaşık 6 saat süren bir ameliyatla nakil oldum. Diyalize girdiğim 14 yıl boyunca her ne durumda olursa olsun haftada 3 gün diyalize gelmek zorundaydım. Bu nakil sayesinde zorlukları olmasına rağmen diyalize göre daha rahat bir hayata başladım. Tüm organ bekleyen hastalarımızın şifa bulmasını temenni ediyorum. Organ bağışının önemi konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde organ nakli eğitimi alan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mahmut Arif Yüksek yaptığı konuşmada, 6 aylık bir sürecin daha kendisini beklediğini söyledi.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Yağan ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erdal Komut da Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin organ nakli yapabilen bir hastane haline getirilmesi için yapılan çalışmalardan bahsetti.
Program sonunda programa konuşmacı olarak katılan akademisyenlere teşekkür belgesi, organ nakli olan hasta Mehmet Karaca’ya plaket verildi.
Ayrıca program öncesi ve sonrasında organ bağışı yapmak katılımcılar için talep formları toplandı.