Çiftçiler TMO’daki Yoğunluktan Dert Yanıyor
Çiftçiler TMO’daki Yoğunluktan Dert Yanıyor
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Çorum Şubesi’nde ürün alımları nedeniyle uzun kuyruklar oluşuyor. CHP Milletvekili Mehmet Tahtasız, bölgeden paylaştığı videoda, “Çiftçiler, ürünlerini satmak için iki gün sırada bekliyor” dedi.
TMO Çorum Şubesi, bu yıl ürün alım sürecini sorunlu geçiriyor. Geçtiğimiz haftalarda TMO Çorum Şubesi’nde randevu sorunu olduğu belirtilmiş, AK Parti Milletvekili Av. Yusuf Ahlatcı’nın girişimleriyle sorun çözülmüştü.
“Çiftçiler Mallarını Teslim Etmek İçin Bekliyor” İddiası
Bu kez de randevu alan çiftçilerin ürünlerini TMO’ya teslim etmek için günlerce beklemek zorunda kaldığı iddia ediliyor. CHP Milletvekili Mehmet Tahtasız’ın yayınladığı videoda sıra bekleyen kamyon ve traktörlerin oluşturduğu yüzlerce metrelik kuyruk görülüyor.
Sosyal medya hesabından iki ayrı video paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mehmet Tahtasız, “Çorum Toprak Mahsulleri Ofisi önünde uzunluğu kilometreleri bulan kuyrukları görüntüledik. Randevu bulacak kadar şanslı olan çiftçiler, ürünlerini satmak için iki gün sırada bekliyor. Yılın bu zamanlarında canla başla görev yapması gereken TMO, mesai yapmıyor, vardiyalı çalışmıyor. Alımları mesai saatleri içerisinde yaptığı için çiftçilerimizi günlerce bekletiyor” dedi.
“İki Günde Teslim Ettik”
Mehmet Tahtasız ile görüşen Çorum Kadıkırı Köyü Muhtarı Hakan Pehlivan ise ürünlerini iki günde teslim edebildiğini söyledi. Pehlivan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İki gün önce sıraya girdik ancak satabildik. Sıra çok. Alımları saat 18.00’e kadar yapıyorlar. Malımızı bir şekilde alıyorlar ama sıra çok. TMO senede 1.5-2 ay alım yapıyor. Bu dönemde neden vardiyalı çalışmıyor. Sıra beklerken çiftçinin diğer ürünleri tarlada kalıyor. Gece sabaha kadar sulama yapıyoruz gündüz gelip burada sıra bekliyoruz.
Geçen sene ekmek 2.5 liraydı buğday 7 liraydı. Şimdi ekmek 7 lira oldu buğday ise 9 lira. Borsadaki fiyatlar daha da düşük. Hükümet ekmek ve gıda fiyatlarını aşağıda tutmak için bu fiyatlardan alım yapıyorsa o zaman mazotta gübreden vergi almasın. Çiftçiye ÇKS kaydı baz alınarak kullanacağı kadar mazot ve gübre vergisiz verilsin. Girdi fiyatları düşsün biz ucuz satalım vatandaş da ucuz yesin. Bizim derdimiz vatandaşa 10 liraya ekmek yedirmek değil. Çiftçinin ürettiğinde bu sene enflasyon yok. Enflasyonu hesaba katmadan fiyat açıkladılar.”
“En Büyük Sorunumuz Piyasa Koşullarıyla Rekabet Edemememiz”
Çorum Şekerbey köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Tutuş ise “Bizim en büyük sorunumuz piyasa koşullarıyla rekabet edemememiz. Arpa buğday fiyatı açıklandı. Bu fiyatlar açıklandığında mazot fiyatları 22-24 lira arasındaydı. Yine taban gübresinin çuvalı 580 liraydı. Ürenin çuvalı 490 lira civarındaydı. Şu an bunların hepsinin fiyatları arttı. Bizim ürünümüzün fiyatı neredeyse geçen sene ile aynı. Diğer sektörler gibi ürünümüzün fiyatını kendimiz belirleyemiyoruz. Bizi yönetenlerden şunu istiyoruz. Çiftçiyi küstürmesinler. Biz bu işi can çekişerek yapıyoruz. Bizi sürekli eziyorlar. Ekim zamanı en yüksek maliyetlerle ekiyoruz. Hasat zamanı en düşük fiyatlardan satıyoruz. Bu şartlarda işin matematiğine baksanız tarlaları ekmemek daha faydalı duruyor. Bizi küstürmesinler piyasa koşullarında ezmesinler” diye konuştu.