Depreme Hazır Mıyız?
Depreme Hazır Mıyız?
Kahramanmaraş ve bölgesinde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem, Çorum’da korku ve paniğe yol açtı. Geçtiğimiz günlerde Laçin’de yaşanan 4.0 büyüklüğündeki deprem kentte yaşayan herkesi tedirgin etti. Laçin’de yaşanan depremde mal ve can kaybı olmaması teselli olurken, bu süreç akıllara birçok soruyu getirdi. “Olası bir deprem felaketi öncesinde, esnasında ve sonrasında neler yapılmalı” , “En yakın toplanma alanı nerede?” sorularının cevapları haberimizde…
Depreme hazırlıklı olmak en önemli kriterlerden biriyken, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenleri derledik.
Deprem Küçük Ama Psikolojik Etkisi Büyük
Geçtiğimiz Cumartesi günü Laçin ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, vatandaş korku ve panikle sokaklara inmişti. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, depremle dolayısıyla ilgili birimlere henüz olumsuz bir durum ihbarı gelmediğini söyledi. Çiftçi, “Laçin ilçesi Doğanlar köyü merkezli deprem meydana gelmiştir. Laçin Kaymakamımız, İlçe Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü ve merkez üssüne yakın köy muhtarları ile irtibata geçilmiş olup, herhangi bir olumsuz bir durum bildirilmediği bilgisi alınmıştır. Bize intikal eden herhangi olumsuz bir durum bulunmuyor.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz Pazar gecesi de Kahramanmaraş bölgesinde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı.
Gazetemiz muhabiri de AFAD verilerinden depremle ilgili bilgileri okurlarımız için derledi.
En Riskli İllerden Birisiyiz
AFAD’ın fay hattı haritasına göre Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Çorum da ülkemizde risk altında bulunan ilk illerden bir tanesi.
İlçelerde Risk Büyük
Kentin bazı ilçelerinde ise risk Merkez’e göre daha fazla. Özellikle Çorum’un Kargı, Osmancık, İskilip, Oğuzlar, Dodurga ve Laçin ilçeleri için büyük bir tehlike söz konusu.
Deprem Öncesinde Neler Yapılmalı?
Gazetemiz muhabirinin AFAD İl Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere göre deprem öncesi hazırlık çok önemli.
Hasarlı elektrik kablolarını ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantılarını onarılmalı. Çünkü bu tür alanlar potansiyel yangın kaynaklarıdır. Bu konuda profesyonel yardım alınmalı, elektrik ve gaz tesisatları üzerinde kendi başına işlem yapılmamalı.
Su ve gaz kaçaklarını önlemek için esnek tesisat malzemeleri kullandırın. Esnek malzemeler kırılmalara karşı daha dayanıklıdır.
Su ısıtıcınızı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve/veya yere sabitleyin.
Otkıran, böcekkıran ve yanıcı/parlayıcı malzemeleri kilidi olan kapalı dolaplarda ve alt raflarda muhafaza edin.
Ailenizle, deprem anındaki mevcut riskleri daha da büyütecek yanlış hareketleri yapmamak için “Çök-Kapan-Tutun” hareketinin tatbikatını yapın.
Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın tasarımını değiştirmeyin. Yük taşıyan kolonların ve duvarların yıkılması binanızı güvensiz hale getirir.
Deprem Anında Korku Ve Paniğe Kapılmayın!
Deprem anında fiziksel olarak etkilenmemek için de yapılması gerekenler var. Özellikle korku ve paniğe kapılmamak en önemli önlemler arasında.
Yine AFAD İl Müdürlüğü, konuyla ilgili değerli bilgileri okuyucularımıza sundu:
“Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.
Bina dışında açık alandaysanız; Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.
Karayolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğunuz yer güvenli ise (bina, ağaç, direkler yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durmalısınız.
Acil Toplanma Bölgesine Gidin!
Deprem bittikten sonra artçı sarsıntıların olabileceğini unutmayın. Yine korku ve paniğe kapılmadan etrafınıza bakarak çevrenizin ve kendinizin emniyetinden emin olduktan sonra binayı terk edin. Acil Toplanma Bölgeleri önemlidir. Bu nedenle ivedilikle Acil Toplanma Bölgelerine ulaşın.
AFAD’ın deprem sonrasıyla ilgili tavsiyeleri şöyle:
“Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin.
Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, hemen binayı terk edin.
Sarsıntı bittikten sonra afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma bölgesine gidin. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.
Deniz kenarındaysanız tsunami tehlikesine karşı sahilden uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın.
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın.
Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.”
Çorum Merkez İçin Toplanma Alanları
Olası bir büyük deprem sonrasında insanlarla iletişimde olmak önemli. AFAD İl Müdürlüğü de korku ve paniğe kapılmadan etrafınıza bakarak çevrenizin ve kendinizin emniyetinden emin olduktan sonra binayı terk edilmesi gerektiğini, ivedilikle evinize en yakın toplanma alanına ulaşmanızı tavsiye ediyor.
Çorum Merkez için mahalle mahalle toplanma alanları da şöyle:
Buharaevler Mahallesi
Manas Parkı, buhara 5. Cad Parkı, Perşembe Pazarı, İbrahim Çayırı 20 Sok. Parkı.
Ulukavak Mahallesi
Özgürevler Parkı, Güldane Hatun Cami Yanı, Söğütlü 1.Cad Çocuk Parkı, Köprübaşı 38. Sok. Parkı, Adnan Menderes Parkı, Ahmet Gazi Parkı.
Çöplü Mahallesi
Namazgah Parkı
Üçtutlar Mahallesi
Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesi, Tanyeri İlköğretim Okulu, 23 Nisan İlköğretim Okulu.
Kunduzhan Mahallesi
Hürriyet Parkı, Şehit Ömer Halisdemir Parkı.
Yavruturna Mahallesi
Kadeş Barış Meydanı, Diş Hastanesi Bahçesi.
Karakeçili Mahallesi
Kültür Park (İtfaiye Parkı)
Bahçelievler Mahallesi
Yunus Emre Parkı, Bahçelievler İlköğretim Okulu bahçesi, Beyaz Park, Dumlupınar Çocuk Parkı, Hünkar Hacı Bektaşı Veli Parkı, Karşıyaka İlköğretim Okulu, Ali Kocabıyık Cami Yanı Park, Cumartesi Pazarı, İsmail Kakaç İlköğretim Okulu.
Çepni Mahallesi
Millet Bahçesi, Çarşamba Pazar Alanı.
Kale Mahallesi
Eti Park, Kale Park, Eti Anadolu Lisesi bahçesi, Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu, Lozanevler Parkı, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu, Meram Çocuk Parkı.
Gülabibey Mahallesi
Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu, Şehit Emin Güler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesi, Mevlana Cami Yanı Park, Rüstem Eren Parkı, Müftü Mustafa Özel Parkı, Ertuğrul Gazi İlöğretim Okulu yanındaki Park, Kafkas Evler Parkı, Kapaklı Çocuk Parkı.
Mimar Sinan Mahallesi
Bosna Parkı.
Akkent Mahallesi
TOKİ Şehit Şükrü Özyol İlköğretim Okulu, Akkent 16. Sok yanı park.
Deprem Çantası Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Nerede Bulunmalı?
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.
Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.
İçinde Neler Olmalı?
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
Önemli belge fotokopileri, kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb., diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler, su. Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
Hijyen malzemeler: Sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, hijyenik ped, diğer malzemeler
İlk yardım çantası: Uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kâğıt, kalem, pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)