Fiyat Ucuz Alım Gücü Yok
Fiyat Ucuz Alım Gücü Yok
Çarşamba Pazarı’nda hem vatandaş hem esnaf aynı fikirde. Fiyatlar ucuz olmasına rağmen alım gücünün düşük olması hem esnafı hem de halkı zorluyor. Esnaf, vatandaşın ürün alamamasından dert yanarken, vatandaş tane tane sebze-meyve almaktan şikayetçi.
Gazetemiz muhabiri, kentin en eski ve en büyük pazarlarından birisi olan Çarşamba Pazarı’nda nabız tuttu.
2022 yılında artan enflasyon, kur ve maliyet artışları nedeniyle alım gücü düşen vatandaş, zor günler geçiriyor. Hükümet aldığı önlemlerle, yaptığı maaş artışlarıyla alım gücünü korumaya çalışsa da vatandaşın özellikle gıda alışverişi yaptığı yerler yangın yeri.
Gazetemiz muhabirine konuşan esnaf ve vatandaşlar, fiyatların mevsim normallerinde olduğunu ancak halkın alım gücünün her geçen gün daha da düşmesi nedeniyle zor günler yaşadığını söyledi.
Gazetemize konuşan Pazar esnafları ve vatandaşların düşünceleri şöyle:
Pazar Esnafı İsmail Solak
“Pazarın genel durumu kötü. Pazarın en ucuz ürünlerini biz satıyoruz. En ucuz ürün yeşillik. İstanbul’dan gelenler var. İstanbul’da yeşillik 15 lira burada 5 lira. Durum böyle. Müşteri pazara gelip 50 kuruşa pazarlık yapıyor. En çok ekonomik şartlardan etkileniyoruz. İşin nakliye kısmı ağır geliyor. Biz de maliyeti müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fiyatlar mevsim normallerinden ucuz. Çorum’da yaşayamayan adam başka hiçbir yerde yaşayamaz. Fiyatlar ucuz.
Pazar Esnafı Hasan Gökay
Vatandaşın alım gücü yok. Yarım kilo yarım kilo vere vere canımız çıkıyor. Kazancımız poşet masrafına gidiyor. Vatandaş alamıyor. Durum perişan. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Adam gelmiş 3 bin 500 lira emekli maaşı alıyor, tane tane alıyor. Tane tane satmaya başladık. Durum çok sorunlu. Ülkeyi yönetenler hep kendilerini düşünüyorlar. Belirli bir kitleyi düşünüyorlar. Tabanı düşünen yok. Taban eziliyor. Aylıkların yükselmesi lazım. Vatandaşın alım gücü yok.
Şuan fiyatlar vatandaşa göre yüksek pazarcıya göre ucuz. Keşke çok alsak çok satsak. 500 kilo satacağımız yerde 100 kilo ürün satıyoruz. Her şey ekonomi nedeniyle. Biz elimizden geldiği kadar zam yapmamaya çalışıyoruz. Kar oranını düşük tutuyoruz. Yükselttiğimizde zaten satamıyoruz. Bazen üzülüyoruz zararına veriyoruz. Akşam saatlerinde pazarın ardından 50-100 tane insan atık topluyor. Bizim tezgah altına attığımız çürük malları insanlar topluyor. Bizim yardımcı olmamız çözüm değil. Devletin yardımcı olması gerekiyor.
Pazar Esnafı Can Nazlı
Pazar bitti. Resmen bitti. Halimizi görüyorsunuz. Bitikleri oynuyoruz şuan. Asgari ücret yükselirse pazar da biter. 10 liralık domates iki hafta sonra 15-20 lira. Marketlerde 20-30 lira olacak. Değişen hiçbir şey olmuyor. Maaşlar yükseliyor ama fiyatlar, maliyetler de yükseliyor. Halkımıza sesleniyorum. Pazardan ayrılmayın, marketler dolandırır. En kalitelisi, sağlıklısı, tazesi pazarlarda bulunur.
Fiyat artışları etkiliyor. 10 liraya aldığım ürünü 12-13 liraya alıyorsun. Sonra tezgaha, müşteriye yansıyor. Bu saatten sonra bir şey yapılabileceğini düşünmüyorum. Yakıtın inmesi, vergilerin inmesi gerekiyor. Bağ-kur büyük bir sorun. Biz esnaf olarak 3 bin 500 lira ödeme yapıyoruz.
Pazar Esnafı Ali Canik
Mal ucuz alım yok, satış yok. Havalar soğuk mallar donuyor. Millet pazarlık ediyor alamıyor. Para dönmüyor. Malı alıyoruz, döküyoruz. Dökerken millet ucuz satmıyorsunuz diye kızıyor. Bunun bir maliyeti var. Fiyatlarda mevsim sebzeleri ucuz. Mevsim sebzeleri, meyveleri biraz pahalı. Ben kendi evime almıyorum. Ispanak, pırasa türü ürünler çok uygun.
Hamit Yalvaçer
Pazarda her şey normal. Biraz lahana pahalı. Tüketici olarak her türlü ürüne ulaşabiliyoruz. Meyveler ucuz. Tüm fiyatlar bence normal. Lahanayı pahalı buldum. Ben emekliyim. Alım gücü düşük. Alacağımız şeyi az az alabiliyoruz. Alım gücü çok düştü. Çözümü miktarı kısmakta buluyoruz.
Erdoğan Dinç
Şuanda fiyatlar iyi görünüyor. Gelen zamlara göre iyi. Ama gelecekte ne olacak bilmiyoruz. Fiyatların böyle kalacağını düşünmüyorum. Hükümet fiyatları sabit tutmaya çalışıyor ama ne kadar tutabilirler bilmiyoruz. Ürünlerin fiyatları iyi. Alım gücüne göre yüksek ama piyasaya bakıldığında fiyatlar normal. Ben emekliyim. Emekli maaşlarına göre alım gücü orta seviyede.
Mehmet Emin Örten
Fiyatlar biraz pahalı. Ama kalite ve hizmet bakımından Çorum pazarlarını genel olarak çok beğeniyorum. Ben Ankara’da da yaşıyorum. Pazarları bazı gruplar kaplamışlar, elinizi bir ürüne atamıyorsunuz. Onların beğendiğini almak zorunda kalıyorsunuz. Çorum pazarına geldiğinizde insanlar yardımsever. Biraz önce bir olaya şahit oldum. Pazarcı arkadaşımız 25 kuruşuna kadar paramın üstünü vermeye çalışıyor. ‘Kalsın’ diyorum, ‘hayır o senin hakkın’ diyor. Pazarda dürüstlük var. Çorum pazarında adam fazla malzemen varsa arabana kadar destek vermeye çalışıyor. Kalite yönünden, tazelik yönünden bakarsanız Çarşamba pazarını çok beğeniyorum.
Ankara’da bölge bölge bile fiyat farkları var. Oraya oranla Çorum’daki ürünler ucuz.
Bu fiyatların artırımı konusunda bütün sorunu biz yaratıyoruz. Hükümet sonuçta fiyatları artırın demiyor. Bu sorunu ara tedarik zincirlerinde yapılan zamlarla biz yaratıyoruz. Bugün şu ürünü a fiyatına alıyorsun, 10 metre ötede b fiyatına satılıyor. Ben üretimsizliğe kızıyorum. Üretiyoruz, hizmet veriyoruz ama insanları başıboş bıraktığınız zaman üretimin kalitesi de bozuluyor, fiyatı da bozuluyor. İnsanları disiplin altına almak, cezai şartların altına almak gerekiyor. Bana göre fiyatların bu kadar artmasının sebebi denetimsizlik. Denetim mekanizması olmalı. Şikayet mekanizması var ama denetim mekanizması yok. Şikayet ediyorum ancak şikayet ettiğim kişi denetlenmiyor. Burada bir kopukluk yaşanıyor.”
Pazar Fiyatları
Çarşamba Pazarı’nda bazı meyve ve sebze fiyatlarının bu haftaki fiyatı şöyle:
“Salatalık 10-12, patlıcan 10-12.5, domates 8-10, sivri biber 15, marul 5-8, muz 15-17, limon 7.5-10, soğan 5, portakal 10, mandalina 8.5-10, karnabahar 5-10, turp 7, beyaz lahana 15, tere/roka 3-5, pırasa 10-15.”