‘KOAH’tan Korunmak İçin Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam’
‘KOAH’tan Korunmak İçin Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam’
Çorum Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından “sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam” temasıyla fidan dikme etkinliği gerçekleştirildi.
İl Sağlık Müdürlüğü, 16 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Çorum Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından Dünya KOAH Günü kapsamında “sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam” sloganıyla Eskiekin mevkiinde fidan dikildi.
Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dünyada yetişkin her 10 kişiden birinin KOAH hastalığıyla mücadele ettiğinin vurgulandı. Açıklamada, “KOAH, kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun 10’da 1’ini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir” denildi.
Risk faktörleriyle ilgili ise şu ifadelere yer verildi:
“Günümüzde tütün kullanımı yanında, iç ve dış ortamda fosil yakıt (odun, kömür, petrol, gaz) ile biyokütle (bitki sapları, tezek vb) dumanına ve hava kirliliğine maruz kalma da önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Yetersiz beslenme, enfeksiyonlar ve/veya iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya bağlı olarak doğumdan önce ve sonra akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH’a yol açabilir. Artan şehirleşme, kötüleşen hava kalitesi ve artan tütün kullanım oranları da çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde bu faktörlere maruz kalma riskini artırmaktadır. Bu risk faktörlerine maruziyetin azaltılması, KOAH’ın gelecekteki yükünü azaltmak için esastır.
Korunmak için ise şu tavsiyelerde bulunuldu:
“Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.
Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Maskenizi takın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.”