Ümit: Dünya Bundan Birkaç Bin Yıl Önce Boğazkale’den Yönetiliyordu
Ümit: Dünya Bundan Birkaç Bin Yıl Önce Boğazkale’den Yönetiliyordu
“Olmayan Ülke”, “Kayıp Tanrılar Ülkesi”, “Kar Kokusu”, “Kavim”, “Bir Aşk Masalı” gibi birçok ezere imza atan ünlü yazar Ahmet Ümit, Çorum’da okuyucularıyla bir araya geldi.
Çorum Belediyesi tarafından bu yıl 10’ncusu gerçekleştirilen Çorum Kitap ve Kültür Günleri kapsamında ünlü yazar Ahmet Ümit, Çorum’a geldi. Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Fuar Kompleksi’nde okuyucularıyla bir araya gelen Ahmet Ümit, “Bir Aşk Masalı” adlı çıkan kitabı üstüne konuştu, kitaplarını imzaladı. Kadın yönelik şiddete dikkat çekmek için bu kitabı yazdığını ifade eden Ümit, “Son zamanlarda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet çok arttı. Elbette platformlarda imza atıyoruz, bunu kınıyoruz, Twitter’da yazıyoruz. Ama ben bir yazarım ve en etkili olduğum alan yazı yazmak, hikâye kurmak, bir şey anlatmak. O yüzden buna karşı çıkmak için bu masalı yazdım. Bu masal aslında kadınlara yönelik şiddetin, kadınların dışlanmasının, kadınların öldürülmesine karşı yazılmış bir erkek ve bir insanlık eleştirisi. Aşktan yola çıkarak bir erkek ve bir insanlık eleştirisi yapmak istedim” şeklinde konuştu.
Söyleşide okuyucularının sorularına cevap veren Ahmet Ümit, “Umarım ömrümüz olursa ileride yine bir Hattuşaş romanı yazmayı çok isteriz. Hititler çok büyük bir uygarlık. Şimdi Beyaz Saray’dan dünya yönetiliyorsa bundan birkaç bin yıl önce Boğazkale’den yönetiliyordu” diye konuştu.
Çorum’u çok sevdiğini, Hititlerin büyük bir uygarlık olduğuna dikkat çeken Ümit, “Çorum’u gerçekten çok seviyorum. Hani derler ya ‘Doğduğun yer değil doyduğun yer’ diye biz yazarlarda da bu durum ‘Doğduğun yer değil doyduğun yer değil yazdığın yer’dir. İşte yazdığımız yer bizim şehrimiz oluyor. O yüzden Çorum’u da kendi şehrimiz olarak görüyoruz. Seviyoruz. Umarım ömrümüz olursa ileride yine bir Hattuşaş romanı yazmayı çok isteriz. Hititler çok büyük bir uygarlık. Şimdi Beyaz Saray’dan dünya yönetiliyorsa bundan birkaç bin yıl önce Boğazkale’den yönetiliyordu” ifadelerini kullandı.
Kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini dile getiren Ümit, “5 bin kilometre öteden gelip bizim kültürümüze sahip çıkıyor ama biz üzerinde yaşadığımız kültüre sahip çıkmıyoruz. Acı değil mi? Buna sahip çıktığımızda bizim kültürümüz zarar görmüyor tam tersine daha da zenginleşiyoruz. Bu topraklarda doğan her çocuk evrensel insan olarak doğuyor. Avrupa’da evrensel insan olmak için çaba harcıyorlar. Bizim çaba harcamamıza gerek yok zaten topraklar böyle. Biraz ilerisi Hattuşa. Hattuşili burada yaşamıştı, Puduhepa diye karısı vardı. Böyle bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.