‘İki Yılda Sanayide Doğalgaz Birim Fiyatındaki Artış Yüzde 432 Oldu’
‘İki Yılda Sanayide Doğalgaz Birim Fiyatındaki Artış Yüzde 432 Oldu’
DEVA Partisi İl Başkanı Elvan Can Çabuk, sanayi üretimi için kullanılan doğalgazın iki yılda yüzde 432 zamlandığını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan DEVA Partisi İl Başkanı Elvan Can Çabuk, “Evlerdeki elektrik ve doğalgaz faturaları çok da sanayiyi yansıtmıyor. Devlet vatandaşın elektrik faturasına kısmi destek oluyor, içinde bulunduğumuz dönem itibari ile de daha fazlada olmalı. Fakat insanların daha ucuz doğalgaz ve elektrik kullanmasının bedelini Enflasyon olarak misliyle geri ödüyor bunun çözümü ise Sanayinin enerji maliyetlerine destek olunarak hafifletilebilir. 2020’nin Eylül ayından 2022’nin Eylül ayına kadar doğal gaz birim fiyatındaki artış yüzde 432 yani 4,5 kat olarak gerçekleşti. Bu artış maalesef Organize Sanayi Bölgelerinde çok daha yüksek. Sanayinin bu maliyetini fiyatlarına yansıtabildiği kısmı bize enflasyon, cari açık, bunlara paralel düşmek bilmeyen döviz kurları olarak geri dönerek büyük bir kartopu yumağı haline dönüşüyor” diye konuştu.
Çabuk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sanayinin, enerji kaynaklı üretim ve girdi maliyetlerinin hafifletilmesi, motorinden alınan ÖTV rakamının aşağı yönlü revize edilmesi aksi taktirde iç piyasada enflasoyonu düşürmenin mümkün olmayacağı, ihracatta da rekabetçiliğin azalacağından pazar kaybetme riski çok fazla artacaktır. Bunların önüne geçmek için geç kalınmaması adına bir an önce Sanayicinin kullandığı Enerji kaynaklarına destek olunmalıdır.
Dünyada yaşanmakta olan büyük enerji krizinin beklenen resesyonla daha da derinleşeceği ve sanayide arz ve talep dengelerinin bozulabileceği bunlara bağlı işletmelerde iş kayıpları, işe ara vermeler ve işten çıkarmalar yaşanabileceği öngörüsü ile Enerjiyi verimli kullanma noktasında önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi ve Üretim yapan işletmelerimizin minimum etkilenmesi için iktidardan şimdiden önlem almasını bunları açıklamasını bekliyoruz. Türkiye eğer sanayisini enerji artışlarına mahkum ederse bunun sıkıntısı vatandaşa çok daha ağır olur.
İktidara, sanayicinin enerji girdi maliyetlerine destek olmaya, yükünü hafifletmeye, üreten, İstihdam yaratan İş dünyasının ayakta kalması adına tedbirler açıklamaya davet ediyoruz. Unutmayın ki üretmeyen bir toplum açlığa ve boyunduruk altına girmeye mahkumdur.
Esnaf ve kobilere uygun koşullarda kredi imkanları sunmak önceki yıllarda sıklıkla denendi ve bu bir çözüm olmadı yangını söndürmedi aksine yangını harladı, bu imkandan yararlananların büyük çoğunluğu Ev, Araba, Arsa, Altın gibi yatırım araçlarında kullandılar ve bunların fiyatlarının artmasının fitilini devlet kendi eliyle ateşlemiş oldu, aynı hata tekrar yapılmak isteniyor, Oraya ayrılan kaynaklar ÖTV indirimi ve ya Doğalgaz, Elektrik faturalarının düşürülmesinde kullanılmalıdır.”