Sungurlu’ya Yapılan Fabrikalarda ‘İhmal Var’ İddiası
Sungurlu’ya Yapılan Fabrikalarda ‘İhmal Var’ İddiası
Sungurlu’da temeli atılan barut, fişek ve kapsül fabrikaları için endişe yaratan bir iddia ortaya atıldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, fabrikaların yönetmeliğe uygun planlanmadığını, iddia edilen kapasitelere ulaşılması için fabrika alanının 10 kat artırılması gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sungurlu’da temeli atılan üç fabrikanın yönetmeliklere uygun planlanmadığını, Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin itirazına rağmen çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Temelini Attı
Sungurlu’da barut, fişek ve kapsül üretmesi planlanan fabrikaların temeli, 13 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin katıldığı bir törenle atıldı.
TBMM’de Toplantı Yaptı
Fabrikanın temelinin atılmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Tufan Köse’den konuyla ilgili edindiği bilgileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.
Köse Tespit Etti, Valiliğe Başvurdu, Dikkate Alınmadı
CHP Çorum Milletvekili Av. Tufan Köse’nin söz konusu fabrikaların yapımı için gerekli imar değişikliğinin yapılmadığını tespit ettiğini ifade eden Özel, Çorum Valiliğine yapılan başvurunun ilk etapta dikkate alınmadığını söyledi. Özel, “İmar değişikliğini barut fabrikası yapacağım dedin mi orada bir sorun var. İmar değişikliğine aldıkları eğitim ve gereğince itiraz edenleri de dinlenmiyor. Buna karşılık da milletvekilleri var. Çorum Milletvekilimiz Tufan Köse, 24 Haziran 2022 günü Çorum Valiliğine, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne başvuruyor. ‘İmar değişikliğini yapmadınız. Bunun tarım dışı kullanım iznini almadınız’ diyor. ‘Bu alınmadan ve TEİAŞ ile protokol imzalanmadan bu imar değişikliği olamaz, burada da bu fabrika yapılamaz’ diyor. Bu dilekçe itiraz süresi dolunca itirazlar ilan edilecek ya bu fabrika için itirazlarda yok. Tufan Köse şaşırıyor. Bir soruyor, kayda girilmiş ama işleme alınmamı. Neden? Aceleleri varmış. Cumhurbaşkanı temel atacakmış. Öyle şey mi olur?” ifadelerini kullandı.
İkinci Başvuruda Doğrulandı
Dilekçenin dikkate alınmamasının ardından Noter’den ikinci başvurunun yapıldığını vurgulayan Özel, Çorum Valiliğinin tespit yanlış uygulamaları doğruladığını kaydetti.
Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Noter’den ikinci başvuru da yapılıyor. İkincisi 1 Temmuz’da. Bu sefer cevabı 1 Temmuz’dan 11 Ağustos’a kadar bekletip 11 Ağustos’ta, ‘Dediklerinizde haklısınız çünkü izin henüz gelmedi, TEİAŞ ile protokol henüz imzalanmadı’ deniyor. ‘İtirazınız doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde tamamlanmasına karar verilmiştir’ deyip 13 Ağustos’ta sayın Varank’ın meşhur konuşmasıyla, Cumhurbaşkanının uzaktan bağlantısıyla temeli atıyorlar. Okyanustaki ada devletinde böyle market açamazsınız. ‘Ben buraya market açacağım’ diyorsunuz. ‘Orası market açma yeri değil’ deniyor. ‘Haklısınız sonra yapacağız onu’ diyor.”
“Afrika Ülkelerinde Bu Şekilde Kahvehane Açamazsın”
Bu yöntemle Afrika ülkelerinde dahi kahvehane açılamayacağını vurgulayan Özgür Özel, “Afrika ülkelerinde bu şekilde kahvehane, kafeterya açamazsın adamlar barut fabrikası açıyor. 2 bin 500 işçi çalışacak. O alan teknik olarak 10 kat daha büyük olmalı. 2 bin 500 kişiyi oraya sıkıştıracaklar. Sayın Varank çıkıyor, ‘Şu kadar işçi çalışacak, şu kadar gelir gelecek’ diyor. Eyvallah, daha fazlası olsun. Ama sonra yarın onun başına geçip enkazdan şu kadar işçi çıkarıldı, bu kadarı hayatını kaybetti, bu kadarı tedavi oluyor demeyin. O yüzden biraz laf dinleyin, söz dinleyin, hukuk dinleyin. 2 bin 500 değil 25 bin kişiye istihdam et ama kurala, kanuna uygun yap. Vallahi suç işleri bakanının hakkını yemişiz” şeklinde konuştu.
“Tehlike Var” İddiası
Öte yandan CHP’li Özel, yapımına başlanan fabrikaların iddia edilen üretim ve işçi sayılarına ulaşabilmesi için yönetmeliğe göre 10 kat daha büyük bir alana yapılması gerektiğini söyledi. Özel, “Sungurlu’da OSB’de bir imar değişikliği yaparak oraya barut fabrikası yapmak istiyorlar. Birincisi yapmak istedikleri alanda söyledikleri kapasiteyi yapmaları mümkün değil. Söyledikleri kadar üretecekseniz ya 10 katı araziniz olacak ya da 10’da 1’ini üretmeye izin var. Aksi durum çalışanlar için tehlike, komşular için tehlike. Yan yana üç yeni fabrika oluyor. 2 bin 500 işçi. Bunun için yönetmeliklere uyarsanız birinin 5 kilometre, birinin 7 kilometre ilerde olması, fabrika alanının da 10 kat fazlası olması gerekiyor. Böyle bir tehlike var” ifadelerini kullandı.