BELTAŞ Yine Tartışma Yarattı
BELTAŞ Yine Tartışma Yarattı
Çorum Belediyesinin halka sunduğu Halk Ekmek, HalkEt ve Çorum Ulaşım gibi hizmetleri bünyesinde bulunduran BELTAŞ, Belediye Meclisi’nde yine gündeme geldi. Sermaye artırımı talebi AK Parti ve CHP’li meclis üyelerinin arasında atışmaya neden oldu.
Çorum Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda Halk Ekmek, HalkEt ve Çorum Ulaşım gibi hizmetleri bünyesinde bulunduran BELTAŞ için talep edilen 25 milyon liralık sermaye artırımı konusu görüşüldü.
“BELTAŞ Kara Bir Deliğe Mi Dönüştü?”
Toplantıda gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, BELTAŞ’ın bilançolarının açıklanmasını istedi. Yılmaz, “Toplu ulaşımda 72 otobüs ve 4 minibüsün 53 tanesi belediyemize geçti. BELTAŞ, Çorum Belediyesinde kara bir deliğe mi dönüştü? Sürekli genel bütçeden BELTAŞ’a bütçe aktarıyoruz. Ulaşımın özelleştirilmesi beş yıllık strateji planınızda yok. Bütçesi yok, performansta yok, ama biz ulaşımı BELTAŞ üzerinden hizmet verdirmek istiyoruz. Sorularımızı yineliyoruz. BELTAŞ’a sürekli para aktararak Çorum Belediyesi ne yapmak istiyor? BELTAŞ’ın çalışan sayısı kaç kişidir? BELTAŞ’ın yaptığı ticaretlerden kar, zarar bilançolarını açıklayın? Özel veya kamu bankalarından kullandığı krediler var mıdır? SGK gibi kurumlara borçları var mıdır? Bu BELTAŞ kar mı ediyor, zarar mı ediyor? Biz BELTAŞ’a genel bütçeden ne kadar daha sermaye artırımı yaparsak BELTAŞ, ‘yeter bize para verme’ diyecek” diye konuştu.
“Sübvanse Ediyoruz, Milyonlarca Zarar Yok”
Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü de yapılan hizmetlerde sübvanse uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade etti, zararın milyonları bulmadığını kaydetti.
Çöplü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Toplu ulaşımla ilgili olarak BELTAŞ’ın üzerinden yürütüyoruz. Yaşanan olayları hızlı çözebilmek adına bu tür konuları BELTAŞ üzerinden halletmeyi planlıyoruz. Biz burada günlük 25 bin ile 35 bine yakın yolcu taşıyoruz. Bu sorunlar yaşandığında Şubat ayındaydık. Şubat ayında bir öğrencinin okula gidememesi, hastaneye gidememesi büyük bir sorundu. Hızlı hareket etmemiz gerekiyordu. İlk aşamada biz 10 milyon liralık bir araç aldık. 18 araç ve sistem aldık. 5 milyon lira kredi kullandık. Bunlar ulaşım hizmetleri aksamadan devam etti. Sonra sorunlar devam etti. Sonrasında da yaz dönemine geldik. Biz de onlardan geçen hafta içinde 23 araç satın aldık. Bunu alırken de 10 milyon civarında bir kredi kullandım. 15 milyon liralık bir kredi kullandık toplu ulaşımla ilgili. Şuan için biz kendi filomuzu ve sistemimizi oluşturduk. Ulaşımda diğer firma ne olacak? 23 araçları kalmıştı onun beş tanesini satmışlar. Eğer BELTAŞ’ın altında çalışmak istiyorlarsa gelip çalışabilecekler. ‘Tamamını satacağız’ diyorlarsa da satabilirler. Biz toplu taşımanın yüzde 99’unu BELTAŞ olarak devam ettireceğiz.
Halk Ekmek, HalkET ve ulaşımla ilgili çalışanlarımız var. Halk Ekmek’te 30’a yakın, 50’ye yakın HalkEt’te çalışanımız var. Ulaşımda da 50’ye yakın da çalışanımız var.
BELTAŞ kara bir delik değildir. Halka hizmet etmeye çalışıyoruz. Ekmeği görüyorsunuz. Sübvanse etmeye çalışıyoruz. Bizim burada avantajlarımız var. Kar gütmüyoruz. Bir yer alınmış, kira ödemiyoruz. HalkEt’te de aynı şekilde. Bugün Halk Ekmek olmasa belki Çorum’da ekmek beş lira olacaktı. Ama biz 2,5 liradan satıyoruz onlar 3,5 liradan satmaya çalışıyor. İnsanları da regule ediyoruz.
Bilanço olarak baktığımızda mutlaka zarar olarak görünen yerler var. Ama milyonluk zararlık bir şeyimiz yok.”