‘Öğrencilerin Araştırmacı Kimlikleri Ortaya Çıkıyor’
Hitit Üniversitesi tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen Hitit Öğrenci Kongresi başladı. Kongre boyunca sosyal, spor, sağlık, mühendislik, fen ve İslami bilimler ile güzel sanatlar alanında 40’dan fazla oturumda 215 bildiri sunulacak.
‘Öğrencilerin Araştırmacı Kimlikleri Ortaya Çıkıyor’
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Öğrenci Kongreleri ile birlikte öğrencilerin araştırmacı kimliklerinin ortaya çıktığını söyledi.
Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen Hitit Öğrenci Kongresi’nin açılış programı gerçekleştirildi. Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu gerçekleştirilen programa, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Sabiha Kılıç, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyelerinin müzik dinletisiyle devam etti.
“Türkiye’nin Her Yerinden Bildiriler Gönderildi”
Ardından programda bir konuşma yapan Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Sabiha Kılıç, “Bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir. Bildiklerimizi anlatmak, tartışmak ve analiz etmek hem fikir dünyamızı aydınlatır hem de yeni fikirlerin ortaya çıkmasına hizmet eder. Bu kapsamda genç öğrenci arkadaşlarımızın akademik çalışmalarının tartışılmasına vesile olan böyle bir etkinliğin düzenlenmesine aracılık etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.
Türkiye’nin her yerinden kongreye katılım için bildirim gönderildiğini belirten Sabiha Kılıç, “Akademik çalışmaların tartışıldığı bilimsel etkinlikler siz değerli katılımcılara mevcut çalışmalarınızı akademik dünyaya tanıtma fırsatı sunmaktadır. Ortak bilimsel çalışmalar gerçekleştirebilmek bu çalışmaların bulgularını kalabalık gruplar önünde sunmak tartışılmasını ve değerlendirilmesini sağlamak hem bir sonraki çalışmalarınız için sizi teşvik eder hem de çalışmalarınızda olabilecek eksik ve hataları da görmenizi sağlar. Bu sayede bilimsel gelişiminize de katkı sunulmuş olur. Bu yıl 8. sini düzenlediğimiz kongremizin pandemi süreci sonrasında açılış oturumunu yüz yüze yapma kararını aldık. Öğleden sonra online oturumlar ile devam edecek olan ve dört gün sürecek olan etkinliğimize ülkemizin farklı üniversitelerinden çok sayıda bildiri gönderildi. Ayrıca geçen sene olduğu gibi bu sende birer üniversite adayı olan öğrencilerden de yine lise öğrencilerimizden de katılımlar gerçekleştirildi. Hem üniversitemize bildiri gönderen öğrencilerimize teşekkür ediyorum hem de birer üniversite öğrencisi adayı olan lise öğrencilerimize ve onların öğretmenlerine de katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor tüm katılımcılara sunumlarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Amaç Araştırmacı Kişiliklerin Ortaya Çıkması”
Daha sonra kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ise kongrenin amacının öğrencileri cesaretlendirip araştırmacı kişiliklerinin ortaya çıkması olduğunu, bu sayede hem kişisel hem de mesleki becerilerin öğrencilik döneminde arttığını ifade etti.
Baykam, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugüne kadar başarıyla gerçekleştirilen ve gerçekten yoğun ilgi gören öğrenci kongrelerimizin sekizincisini hep birlikte gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Bu yıl ki program içinde gerçekten çok yoğun ve titiz bir çalışma gerçekleştirildi ve güzel bir program hazırlandı. Sonuçta ülkemizden 62 si üniversite olmak üzere toplam 67 kurumdan farklı alanlardan olmak üzere 7 si de lise öğrencisi olan 418 katılımcı sunulmaya değer bundan 215 bildiri ile çok değerli çalışmalarını, bulgularını, verilerini belirlenen oturumlarda tüm katılımcılar ile paylaşacaklar.
Bildiğimiz üzere günümüzde eğitimde artık esas olan ARGE yani araştırma geliştirme alışkanlığı geliştirerek mevcut bilgileri kullanma yetisi kazanmak. Bu esas üzerinde ön lisans, lisans , yüksek lisans ve hatta orta öğretim müfredatlarındaki sadece teorik ve pratik eğitim modülleri mesleki ve bilimsel gelişimde bazen yeterli olamayabilmekte. Bu süreçte yenilikleri, bilinmeyenleri, araştırma kabiliyeti edinmek çok daha başarılı mezuniyet sonrasında da ne istediğini bilen hedefi belli olan ve girişimci mezunların yetişmesine neden olmaktadır. İşte bu kongrelerinde bu amaca büyük oranda hizmet ettiğini ve öğrencilerimizi cesaretlendirip, araştırmacı kişiliklerini ortaya çıkartmalarını sağladıklarını yine prezantasyon yeteneklerini geliştirdiklerini, hem kişisel hem de mesleki becerilerini öğrencilik döneminde arttırdığını görüyoruz ve sonuçta da mezuniyet sonrasında çok daha başarılı olduklarını görüyoruz.”
Konuşmaların ardından sunumlara geçildi. Kongre boyunca sosyal, spor, sağlık, mühendislik, fen ve islami bilimler ile güzel sanatlar alanında 40’dan fazla oturumda 215 bildiri sunulacağı ifade edildi.