‘Kadına Şiddet, İslam’ın En Temelde Karşı Çıktığı Olgu’
‘Kadına Şiddet, İslam’ın En Temelde Karşı Çıktığı Olgu’
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Cengil, Müslümanların kadına şiddetle özleştirilmeye çalışıldığını, ancak İslam’ın en temelde kadına şiddete karşı çıktığını ifade etti.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Çorum’da “Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomosi ve Çözüm Yolları” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Turgut Özel İş Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Cengil, katıldı.
Konferansta bir açılış konuşması yapan KADEM Başkanı Fatmanur Şenol, “Biz KADEM olarak 2013 yılında Türkiye genelinde kurulduk. Çorum ise 2020 yılında faaliyetlerine başladı. Elimizden geldiği kadar kadınlarımıza, gerektiğinde erkeklere de destek veriyoruz. Biz KADEM olarak aileyi merkez alıyoruz. Kadın, aile ve çocuk alanında çalışmalar düzenliyoruz” diye konuştu.
“Kadınların Yüzde 35’i Şiddete Maruz Kalıyor”
Sosyolog Feride Çağdaş, “Şiddetin nedenleri ve anatomisi” konulu bir sunum yaptı. Şiddetin türleri ve yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Çağdaş, “Dünya Sağlık Örgütü 2016 verilerine baktığımızda en yaygın olan şiddet türünün kadına olan şiddet olduğunu görüyoruz. Kadınların yüzde 35’i şiddete maruz kalıyor. Her üç kadından birisi beraber yaşadığı erkek tarafından şiddete maruz kalıyor” diye konuştu.
“Yüzde 62 Oranında Azaldığı İfade Ediliyor”
Avukat Goncagül Yurttaş ise kadına şiddetle mücadelenin hukuki yapısını aktardı. Yurttaş, “2012 yılında Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Şiddetin Engellenmesine dair çok önemli bir kanun getirildi. Bu kanunla birlikte 2021 yılında kadına karşı şiddetin bu kanundaki önleyici ve koruyucu tedbirlerle birlikte yüzde 62 oranında azaltıldığı ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Kadına Şiddet İslam’ın En Temelde Karşı Çıktığı Olgu
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muammer Cengil, ise kadına şiddetle ilgili İslam’ın perspektifini aktardı. Cengil, “Müslüman bir toplumuz. Maalesef şiddetin var olduğu bir toplumuz. Bazı insanlar dinleri şiddetin kaynağı olarak göstermeye çalışıyor. Kadına şiddet İslam’ın en temelde karşı çıktığı olgu. Fakat bir yandan da Müslümanlar kadına yönelik şiddet konusunda duyarsız olmakla suçlanabiliyor. Bunun sebebi de kendi inancımızı öncelikle yeteri kadar bilmeyişi ve bunu hayatımıza uygulamamamızdan kaynaklanıyor. Şiddeti önlemenin birinci yolu bunun kontrol altında tutulabilmesi. Şiddet ortaya çıktıktan sonra bir takım yaptırımlarla gelecek tekrar şiddete başvurulmasını engelleyebiliriz. Asıl olan Müslüman bir bireyin şiddete hiç başvurmamasıdır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından şiddete uğrayan kadınlara emniyet güçlerinin ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanıma sunulan KADES uygulamasıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.