Kuraklık İlham Oldu, Havadan Su Ürettiler
Kuraklık İlham Oldu, Havadan Su Ürettiler
Çorum’da 2021 yılında yaşanan kuraklığa dikkat çekmek isteyen Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencileri, havadan su üretti. Uygulamalı eğitim modeliyle öğrencilerine eğitim veren okulda doğaya ve çevreye saygılı bireyler yetiştiriliyor.
Çorum’da Mustafa Kemal Ortaokulu, uygulamalı eğitim modeliyle doğaya ve çevreye duyarlı nesiller yetiştiriyor. Okulda bu alanla ilgili birçok projeye imza atan öğretmen ve öğrenciler, havadan su ürettikleri projeyle dikkatleri üzerine çekti.
Çorum’da Buharaevler Mahallesi’nde bulunan Mustafa Kemal Ortaokulu’nda uygulanan eğitim modeli, birçok okula ilham kaynağı oluyor.
Öğrenme Yetenekleri Gelişiyor
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ahmet Peker’in öncülüğünde birçok projeye imza atan öğrenciler, uygulamalı eğitim sayesinde hem öğrenme yeteneklerini geliştiriyor hem de kalıcı bilgilere sahip oluyor.
Havadan Su Ürettiler
Çorum’da 2021 yılında yaşanan kuraklığa dikkat çekmek Türkiye’nin en kurak kentleri arasında yer alarak geçiren kuraklığa dikkat çekmek amacıyla havadan su üreten bir ürün ortaya çıkardı.
“Klima Mantığı İle Çalışıyor”
Gazetemize projenin detaylarını anlatan okul öğrencilerinden Asım Abdullah Tekin, “Bu makinemiz de klima mantığıyla çalışıyor. Bilgisayar kasasından söktüğümüz fan sayesinde içeride havayı soğutuyoruz ve onu önce suya dönüştürüyoruz. Daha fazla soğursa da buza dönüşüyor” dedi.
“Öğrencileri Hayatın İçine Katıyoruz”
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ahmet Peker ise amaçlarının her konuda uygulamalı eğitimlerle öğrencilerin öğrenme yeteneklerini geliştirmek olduğunu söyledi. Peker, “Projelerdeki asıl amacımız öğrencilerin hayata hazırlanmaları, üretmeleri, üretim bilincinin farkında olmalarıdır. İnovaktif eğitim dediğimiz, öğrenci merkezli, gelişime açık eğitim sistemini uygulamaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin doğaya saygılı bir şekilde yetişmeleri, doğaya sahip çıkmaları için ağaç dikimi yapıyoruz, doğal gübreler üretiyoruz, ağaç tohumlarından filizlendirmeyi kendimiz yapıyoruz. Su tasarrufunu öğretmek için havadan su üretme cihazı gibi cihazlarla öğrencileri bilinçlendirmek istiyoruz. Amacımız öğrencilere bunu uygulamalı olarak göstermek. Öğrencilerimize sadece anlatıp geçmek istemiyoruz. Öğrencileri hayatın içine katarak, su üretmenin ne kadar zor olduğunu göstererek bunu aşılamaya çalışıyoruz. Çocukları bu konuda bilinçlendirirken aksiyonun içinde yer aldırarak daha kalıcı bir öğrenme sağlıyoruz” diye konuştu.
“Eğitimin Başarılı Olduğu Ülkelerde Öğrenciler Yaparak Öğreniyorlar”
Uygulamalı eğitim modelinin dünyadaki birçok ülkede uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Ahmet Peker, “Dünyadaki farklı ülkelerde, eğitimin başarılı olduğu ülkelerde öğrenciler yaparak öğreniyorlar. Bir insan duyarak öğrendiği bir şeyi, yaparak daha iyi öğreniyor. Bizim amacımız da budur. Öğrencilerimizin öğrenme kapasitesini artırmak ve daha kalıcı öğrenme yetisini kazandırmak” ifadelerini kullandı.
Daha önce yaptıkları şiir grubu projesinden bahseden Peker, “Projeye dahil olmak isteyen öğrencilerimiz geliyor ve dahil oluyorlar. Öğrencilerimizin yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Daha önce bir grup öğrencimizle şiir grubu kurmuştuk ve uluslar arası bir projeydi. Final projeleri olarak kitap çıkardı bu çocuklar. Bu alanda yetenekler gelişiyor” diye konuştu.
Amerika’daki Bilim İnsanları İle Görüşecekler
Önümüzdeki günlerde Amerika’da yaşayan Türk kökenli bilim adamlarıyla öğrencileri bir araya getireceklerini ifade eden Peker, şunları söyledi:
“5. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ‘Bilim İnsanlarını Tanıyalım’ ünitelerimiz var. Bilim insanlarını tanımak için çalışma yaptık. Türk kökenli olup Amerika’da çalışan, NASA’da çalışan bilim insanlarıyla görüştük. Öğrencilerimize 1 veya 1,5 saatlik konferans verecekler. Öğrencilerimize kalıcı olması için işin uzmanlarıyla çocukları görüştürerek dersleri daha etkili hale getirmeye çalışıyoruz. Böyle bir proje tasarlıyoruz.”