Nereden Nereye…
Türkiye’de hastalıktan ari işletme sayısı kapsamında 59. sırada bulunan Çorum, son yıllarda yapılan çalışmalarla 9’ncu sıraya kadar yükseldi.
Nereden Nereye…
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum’un “Hastalıktan Ari İşletmeler” arasında 9’ncu sıraya yükseldiğini açıkladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, büyükbaş hayvan yetiştiricilik işletmesi sahipleri Mecitözü Süt Üreticileri Birlik Başkanı Metin Ayaz ve Osmancık yetiştiricilerinden Raşit Ünver’e “Hastalıktan Ari İşletme Belgelerini teslim etti. Sertifika törenine Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.
Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, “Bir işletmenin hastalıktan ari olması işletmedeki hayvanların yapılan testler ile tüberküloz ve bruselloz hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denilmektedir. İlimizde 240 bin adet büyükbaş hayvanımız olup, son yıllardaki üretim anlayışı ile hayvan genetiğimiz en üst sıraya çıkarttık. Hayvan genetiğinin iyi olmasının yanında, ari hayvan sayımızı da artırmamız gerekmektedir” dedi.
59’dan 9’a
Türkiye’ye örnek uygulamalara imza attıklarını vurgulayan Sarı, 59. sırada bulunan Çorum’u 9. sıraya çıkardıklarını vurguladı.
Sarı, “Bu amaçla İlimizde Türkiye’ye örnek olacak ‘Hastalıktan Ari Köy’ oluşturduk. 2018 yılında Hastalıktan Ari işletme sayısı 3 iken şu anda 47 işletmeye çıkarmış bulunmaktayız. Hastalıktan ari işletme sayısı ile Türkiye genelinde 56. Sıradaki sayımızı 9. Sıraya ilerlettik. 2022 yılında hedefimiz ülkemizde hastalıktan ari işletme sayısı bakımından ilk 3 sıraya girmeyi hedeflemekteyiz. Bu hedefimize ulaşmak için tüm yetiştiricilerimize buradan çağrı yapıyorum, işletmeleriniz ari işletme yapmak için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuruda bulunmalarını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
İşletmelere Bakanlık Desteği
İl Müdürü Sarı, Hastalıktan ari işletmelerin bakanlık tarafından da desteklendiğini belirterek, “Bakanlığımız hastalıktan ari işletmelere; damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için ari işletme desteklemesi yapılmaktadır. Ari sığır başına ödeme birim miktarı ari hayvan başına 450 TL olup, 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise yüzde 50’sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanmaktadır. Ari işletmeler destekleme yanında, Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında 20 başa kadar düve alımında yüzde 40’a kadar desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimiz düve tedarikini sağlayan işletmeler arasında olup hayvan pazarı fiyatlarına göre 4 bin, 5 bin TL civarında fazla paraya hayvanlarını satmaktadırlar. Yine üretmiş oldukları çiğ sütü piyasaya hem sağlıklı ve güvenli olarak hem de 0,30-0,50 TL/lt fazla fiyata arz etmektedirler” diye konuştu.