Vargeloğlu: Nereden Nereye
Vargeloğlu: Nereden Nereye
DEVA Partisi Çorum İl Başkanı Orhan Vargeloğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Nerden nereye” diyerek Türkiye’nin hem sosyal hem de ekonomik duruma dikkat çekti.
2008 krizinin ardından Yunanistan’ın iflas eşiğine geldiğini hatırlatan Vargeloğlu, 2008 krizinden sonra Yunanistan iflasın eşiğine gelmişti. O dönemde ekonomik olarak güçlü bir Türkiye vardı ve dünyadaki ekonomik kriz bizi teğet geçmişti. IMF ülkemize geldi ‘Paraya ihtiyacı olan ülkeler var, durumunuzun uygun olduğunu biliyoruz, IMF’nin havuzuna borç verin’ diye Türkiye’den para istedi. O dönemde ekonominin başında Ali Babacan vardı ve başkanlık denen bu tek adam sistemi yoktu. O gün ne oldu; Ali Babacan anlaşmayı imzaladı, Türkiye IMF’ye kredi açtı. Alman gazetelerinde ‘Türkiye, Yunanistan’a yardım etmeye geldi’ diye büyük haberler çıktı. Ak Partiye sesleniyoruz, nereden nereye? Bir zamanlar ‘Yunanistan’a finansal destek verecek’ denilen Türkiyemiz, şimdi başka ülkelerden destek isteyecek hale düştü” dedi.
Vargeloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İçeri bakıyoruz haksızlık, hukuksuzluk, endişe ve belirsizlik. Tweet atmaya, fikrini söylemeye korkan milyonlarca genç, gösteri yapmanın yıllardır yasaklandığı şehirler, sokak ortasında güpe gündüz işlenen kadın cinayetleri, Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayan birinci derece mahkemeleri, hukuksuzluğa, kanun tanımazlığa cesaret veren ve hatta teşvik eden yöneticiler, sadece işini yaptığı için hapse atılan gazeteciler, en kötü şartlarda haklarından yoksun çalıştırılan işçiler, artık iş aramaktan vazgeçmiş, evladına harçlık verememe mahcubiyetine mahkûm edilen milyonlarca işsiz baba, susturulmuş bir sivil toplum, 1 litre sütü 13 TL den, 40’lık tuvalet kağıdını 130 TL den almak zorunda kalan dar gelirli, elindeki malı belirsizlikken dolayı satmak istemeyen esnaf, 3 haneli gerçek enflasyonu yaşayan vatandaş.
Dışarı bakıyoruz, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle dış ilişkiler. Yalnızca Dolar ile ilgili söylenen sözlerden hangisi doğru? Yakın tarihimizin en kanlı gecesinin, 251 insanımızın şehit olmasıyla, binlerce insanımızın gazi olmasıyla sonuçlanan darbe teşebbüsünün arkasında olan bir ülkeyi (Bu iddiayı biz demiyoruz, sayın cumhurbaşkanı ve sayın içişleri bakanı diyor) hangi hakla resmî törenle karşılıyoruz. Bu iddianız doğru değilse, açık açık ‘Biz doğruyu söylemedik, yanılmışız, BAE’nin 15 Temmuz’la hiçbir dahli yokmuş‘ demelisiniz.
Mesele paraysa, onu da açıklayın. Üzülerek görüyoruz ama konduramıyoruz ancak öyle çaresiz duruma düştük ki, denize düşen yılana sarılır. Bu ülkeden gelecek paralara öyle çok ihtiyacımız var ki 15 Temmuz’a ‘toplum vicdanını hiçe sayarak’ bir sünger çekiyoruz. Maalesef ülkemizin yıllarca biriktirdiği kazanımları, tesisleri kimseye açıklama yapmadan yok parasına bunlara vereceğiz ‘deyin bizde bilelim. TRT’nin yayın kestiği soruyu duymak hepimizi yaralıyor, hepimizi kahrediyor.
Bir şey deyin. Bu kadar büyük dönüş yapıp, hiçbir izahatta bulunmadan devam edemezsiniz. 15 Temmuz, tüm halkımızın sokaklarda kazandığı bir demokrasi başarısıdır. Bu halk bu kahramanlığı, yanar-döner ilişkilerinize feda olsun diye yapmadı. 251 şehidimiz canlarını bunun için feda etmedi.
DEVA Partisi olarak çok net bir vaatte bulunuyoruz; bu milletin haklarının, hukukunun bir çırpıda harcandığı günlere son vereceğiz. Eski başarılı yıllara göre (2001-2013) çok daha iddialı ve itibarlı bir ülke olacağız. Genel Başkanımız Ali Babacan, Millî geliri 3 bin 500 dolardan alıp 12 bin 500 dolara çıkartmış ve 2023 hedefi olarak 25 bin dolar koymuştu. Genel Başkanımızın o gün koyduğu hedefimiz sapasağlam duruyor. Çok iddialı konuşuyoruz, çok kısa zamanda 25 bin doları geçeceğiz. Bunu DEVA kadroları olarak gerçekleştireceğiz. İnsan haklarının bu kadar hiçe sayıldığı bir dönemde her şeye rağmen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günümüz kutlu olsun.”