İl Genel Meclisi Toplanıyor
İl Genel Meclisi Toplanıyor
İl Genel Meclisi’nin Aralık ayı toplantıları başlıyor.
İl Genel Meclisi, Aralık ayı toplantılarına bugün başlayacak. İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek toplantı saat 11.00’de başlayacak. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıların beş gün sürmesi bekleniyor.
Toplantılarda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlanacak.
Meclisin Aralık ayı gündemi ise şöyle:
“Çorum ilimiz, Dodurga ilçemiz Dikenli köyü, Soğukeşme mahallesi, Gök Hüseyin mesire alanı ve Kirazlı dere şelalesi halk tarafından bilinmemektedir. İlçemizdeki bu mesire alanı ve şelalenin tanıtımı ve turizme kazandırılması için neler yapılabilir? Burayla alakalı şimdiye kadar nasıl bir çalışma yapılmıştır? İl özel idaremiz tarafından mesire alanı ve şelalenin tanımı için yön tabela çalışması yapılabilir mi? Konu ile ilgili Turizm Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Çorum İlimiz Dodurga ilçemizde kömürün yanması sonucu açığa çıkan atıklar ağır metaller ve zehirli maddeler hem insan sağlı hem de çevre için oldukça zararlıdır. Yanma sonucu insan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek miktar da arsenik, kadmiyum, krom ve kurşun gibi elementler açığa çıkmaktadır. Bu kirletici unsurlar içme sularına, bitkiler ve hayvanlara ulaştığında tüm canlıların sağlığı açısından risk daha da artmaktadır. Ocak sahasında daha önce dökülen kömür ve çeşitli atıkların yanmasını önlemek açısından çevre ve halk sağlığını olumsuz yansımasını ortadan kaldırmak için neler yapılabilir? Dodurga ilçemizde karşılaşılan konunun ilimiz ve diğer ilçelerimizde de olup olmadığının araştırılması ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Çorum ilimiz komşu illerimiz olan Sinop, Kastamonu Merkez ve ilçelerinde aşırı yağıştan dolayı sel baskını olmuştur. Bu aşırı yağıştan dolayı can ve mal kaybı olmuştur. Bu sel taşkınlarının genelde dere yataklarından kaynaklanmaktadır. Bu komşu illerimizdeki sel baskınına benzer ilçemiz Alaca, Sungurlu, Boğazkale ilçelerimiz ve köylerinde yaşanmıştır. Bu sel baskını yaşanan köylerimizdeki evlerin dere yatakları ile iç içe olduğu ve dere yataklarının kapatıldığı görülmektedir. Bu dere yataklarının ıslahı konusunda DSİ’nin çalışmaları nelerdir? Acil olarak dere ıslahı yapılması gereken dereler nerelerdir ve hangi dereler ivedilikle öncelikle yapılması gerekmektedir? İl Özel idaremiz imar yönünden bu dere yataklarına ve yakınlarına yapılan evlerle ilgili bir tespit çalışması yapılabilir mi? Tespit sonucunda il özel idaremizin önceden yapılmış bu evlere yaptırımı nedir? Dere yatakları ile ilgili DSİ’nin ve özel idaremizin ortaklaşa bir çalışması var mı? Bu tür afetlerin yaşanmaması ve tedbir alınması için bu tehlike arz eden derelerin imar düzenlemesi ve vatandaşın bilinçlendirilmesi konusu ile ilgili yazılı İmar ve Bayındırlık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Çorum İl özel idaremiz tarafından köylerden Çöpler toplanarak taşıma yoluyla Çorum’a taşınmaktadır? İlçelere göre araç sayısı, araçta çalışan şoför ve işçi sayısı kaçtır? Çöpler haftanın her günümü yoksa belirli günlerde mi toplanmaktadır? Köylerimizden toplanan çöplerin yıllık toplam maliyeti ne kadardır? Çöplerden geri dönüşümden elde edilen gelir ne kadardır? Çöplerin Toplam maliyet gideri ile elde edilen gelir arasındaki kar, zarar durumu ne kadardır? Kar veya zararı idaremize nasıl yansımaktadır? İl özel idaremizce plan bütçeden yıllık olarak ayrılan bütçe miktarı ne kadardır? Ayrılan bütçe yıl içerisinde çöplerin maliyetini karşılıyor mu? Konu ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlçelerimizde il özel idare birimleri bulunmaktadır. Bazı ilçelerimiz de kadro boşluğundan hizmet verilememektedir. Köylerimizin eksik ve taleplerini iletmek bakımından faydalı birim olarak düşünüldüğünden faal olmayan ilçe idare birimleri görevlendirme ya da kurum nakil işlemleri ile doldurulabilir mi? Hangi ilçelerimizde ne kadar personelin çalıştığı hangi ilçemizde ne kadar boş kadro olduğunun tespit edilmesine, İl özel idare Genel sekreterlik ya da valilikçe bir çalışma var mı? İlçelerdeki özel idarelerin il özel idarelerimizden hangi konularda talepleri bildirilmektedir? İstenilen talepler nelerdir? İlçe özel idarelerimizin karşılaştıkları sorunlar var mı? Varsa nelerdir? Konu ile ilgili Araştırma ve Geliştirme Komisyonunca (ARGE) hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde ve ilçelerimizde Yüksek öğrenim kurumları eğitim ve öğretime başlamıştır? İlimizde ve ilçelerimizde öğretime devam eden öğrencilerimizin yurt sayıları yeterli mi? İlimiz genelinde toplam olarak yurtta kalan öğrenci sayımız kaç kişidir? Bu öğrencilerden Kaç kişi erkek, kaç kişi bayan olarak kalabilmektedirler? Dışarıdan gelen Öğrencilerden yurda yerleşemeyen var mı? Varsa bu öğrencilerin yurt sorunu için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Öğrencilerin yurtlarda karşılaştıkları sorunlar var mı? Yurtlarda kalan öğrencilerin ulaşım sorunları yaşanıyor mu? Konu ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Çorum ilimiz ve ilçelerimiz köylerimiz başta olmak sulu tarımla uğraşan çiftçilerimiz şekerpancarı, Soğan, Patates, slajlık mısır, dane mısır, Fasulye ekimi yapmaktadır. Kuraklığın baş gösterdiği ilimiz genelinde barajlarımız kuruma noktasına gelmiştir. Bu nedenle çiftçilerimiz şu anda 2022 yılı için bu ürünlerin ekimi için planlama yapamamaktadırlar. Çiftçilerimiz bu ürünlerin yerine ekecek alternatif ürün düşünememektedirler. İlimiz ve ilçelerimiz köylerimizin geçim kaynağı ekonomisi tarıma dayalıdır. Bu durum göz önüne alındığında tarımın ekonomimizi daha fazla etkileyip mağduriyet yaşanmaması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri Panko Birlik ve diğer tarımsal kuruluşlar çiftçilerimizle ortak bir çalışması var mı? Çiftçilerimizi bilgilendirmek öncülük yapmak adına toplantı seminer gibi faaliyetler yapılıyor mu? Çiftçimize alternatif ürün tavsiyesi yapılıyor mu? Kuraklıktan dolayı çiftçimize tohum konusunda destek olunacak mı? Çiftçilerimizin ürettikleri ürünlerinin pazar konusunda ortak bir görüşme yapılıyor mu? Konu ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde engelli bireylerin, Engelsiz Yaşam Merkezinden ve evlerinden yararlanabilme şartları nelerdir? Hangi hizmetleri alabilmektedirler? Kaç vatandaşımız hizmet alıyor? İhtiyacı karşılayabiliyor mu? Şartları uygun mudur? İlçelerimizde Engelsiz Yaşam Merkezleri var mıdır? Konu ile ilgili Aile ve Engelliler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde ilçelerimizde ve köylerimizde eğitim öğretim gören öğrencilerimiz arasında koşu yarışması yapılıyor mu? Bu spor yarışması son beş yıl içerisinde kaç defa yapıldı? Koşu sporu yapılırken genel veya sınıflar arası düzenleniyor mu? Koşu sporu hangi yaşlarda ne kadar mesafelerde yapılmaktadır? Koşu sporunun yapıldığı belirli bir yer var mı? İlimizde bu sporla ilgili şimdiye kadar birincilik ikincilik üçüncülük madalyası alan var mı? Konu ile ilgili yazılı Gençlik ve Spor Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimiz ve İlçelerimizde Kore savaşında toplam ne kadar şehit ne kadar gazimiz vardır? Kore’deki Türk askeri şehitliğimizin bakım onarımının nasıl ve kimler tarafından yapıldığı, Kore şehitliğinde ne kadar şehit olduğu, İlimiz ilçelerimiz ve köylerimizde Kore Şehit ve gazilerimizin sayıları kaçtır? Kore gazisi olup ilimizde ve ilçemizde yaşayan gazi sayımız bellimidir? Bunlarla ilgileniliyor mu? Konu ile ilgili Şehit Yakınları ve Gaziler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.”