Öğretmenler Maaş Bordrolarını Yaktı
Öğretmenler Maaş Bordrolarını Yaktı
Eğitim-İş Çorum Şubesi üyeleri 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde maaş bordrolarını yaktı. Öğretmenlerin ekonomik şartlarına tepki gösteren Eğitim-İş Çorum Şubesi üyeleri, KADEŞ Barış Meydanı’nda düzenledikleri basın açıklamasının ardından maaş bordrolarını yaktı.
“Öğretmenlerin Yaşadığı Sorunları Daha da Derinleştirmiştir”
Eğitim İş Çorum Şube Başkanı Selim Bozkurt, Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemenin mümkün olmadığını Muhalif ve örgütlü öğretmen devletin gözünde sakıncalı görüldüğünü belirterek, “ Öğretmenin mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte, kendisini daha da yetiştirecek ve toplumda saygınlığımı sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bira kalmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir. Öğretmenlerin toplumsal statüler, ekonomik, sosyal ve özlük haklan, AKP iktidar döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulmuş darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda yaşanan şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir” dedi.
“Öğretmenlerin Satın Alma Gücü Düştü”
Ülkedeki eğitim ve bilim emekçileri, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda olduğunu, geçilen yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin aldıkları maaşlar rakamsal olarak artmış gibi görünse de enflasyon nedeniyle insanca yaşam seviyesinden daha da uzaklaştığını aktaran Selim Bozkurt, seçim boyunca hükümetin dilinden düşmeyen 3600 ek gösterge konusunda da hiçbir adım atılmadığını söyledi.
Bozkurt, öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılması, emek sömürüsünü artırdığını ifade ederek, “Modem çağı kölelik sistemini yaratmıştır. Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek “doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığı ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmişken, 80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında sömürülürken ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir” şeklinde konuştu.