İl Özel İdare’nin Bütçe Görüşmeleri Başlıyor
İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantıları başlıyor. Bu ay İl Özel İdaresi’nin 150 milyon liralık tahmini bütçesi görüşülecek.
İl Özel İdare’nin Bütçe Görüşmeleri Başlıyor
İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantıları bütçe görüşmeleriyle başlayacak.
Meclis, bugün saat 11.00’de İl Özel İdaresi İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda toplanacak. 2022 yılının tahmini bütçesinin görüşüleceği toplantıların 20 gün sürmesi planlanıyor.
Meclisin Kasım ayı gündemi ise şöyle:
“Çorum İl Özel İdaresi ve OKA (Orta Karadeniz Ajansı) Proje ortağı olarak Mecitözü İlçesi Elvan Çelebi köyünde bulunan Elvan Çelebi Türbesi Çevre Düzenlemesi kapsamında yapılan taşınmazların, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun İl Genel Meclisinin görevlerini düzenleyen 10. maddesinin (f) bendi gereğince, Mecitözü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devrinin yapılıp yapılmayacağı ile ilgili hususun görüşülmesi.
2020-2024 Yılı Stratejik Planına uygun olarak hazırlanan İl Özel İdaresinin 2022 Yılı Performans Planının görüşülmesi.
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 45. maddesi gereğince İl Özel İdaresinin 2022 Mali yılı bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Encümen Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Hukuk Müşavirliğinin 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Yapı Kontrol Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
Valilik Özel Kalemin 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Strateji Geliştirme Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 2022 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi.
İlçe Özel İdare Müdürlüklerinin 2022 Mali Yılı Bütçelerinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresinin 2022 Mali Yılı Gelir Bütçesinin görüşülmesi.
İl Özel İdaresinin 2022 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesinin Mecliste ad okunmak suretiyle oylanması.
İlimiz, Merkez İlçe, Aşağı saraylı köyü, 121 ada, 14, 15 ve 16 parsel nolu taşınmazlar üzerinde Konut Alanı yapımına ait plan müellifmce hazırlanan imar planı ve eklerine ilişkin, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plam, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Plan Açıklama Raporunun, 3194 sayılı İmar Kanunu 8’inci ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10’uncu maddesi (c) bendi gereğince, İmar ve Bayındırlık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimiz, İlçelerimiz, köylerimizde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yaz tatili boyunca ne gibi faaliyetler yapmıştır? Kaç çocuğa ve gence ulaşmıştır? Hangi projeleri uygulamış, bu projelerden kaç çocuk yararlanmıştır? Tesisler yeterli olmuş mudur? Çorum’un tesislerimizden yararlanma oranı nedir? Konu ile ilgili Gençlik ve Spor Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Tüm çocuklar eşittir, engelli çocuklarında oyun oynama hakkı vardır. Felsefesiyle hareket ederek engelli engelsiz çocukları aynı ortamda buluşturan “Engelsiz Oyun Parkları” kurulabilir. Böylelikle çocuklar arasındaki engelleri ortadan kaldırıp hiç olmazsa oyun alanlarında eşitlemek mümkündür. Ayrıca belirtilen park alanında engelli çocuklarımızın yararlanabileceği fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacak örnek bir sosyal tesis yapılarak bu çocukların engel nedeni ile kısıtlamadan toplumsallaştırılmalarına katkıda bulunabilir. Bu konu ile ilgili ilimiz ve ilçelerimizde ne gibi çalışmalar yapılabilir ya da yapılmaktadır? Tüm belediyeler, kaymakamlıklar, sağlık kuruluşları STK ile görüşülüp bir araştırma yapılması ile ilgili Aile ve Engelliler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimiz Alaca ilçesine Bağlı Mahmudiye Köyünde gece geç saatlerde Hüseyin Aguş’a ait ahırda sebebi belli olmayan çıkan yangında bir ev ve 100 başlıklı ahır samanlık depo yemlik ardiyeler büyük zarar görmüştür? Yangında 2 traktör Tarım aletleri yem makineleri ile yaklaşık 60 ton hububat, 50 ton saman 35 ton yem 3 Ton Nohut 1 Ton Mercimek yanmıştır? Kısa sürede evi saran ve bitişiğindeki ahır, depo ve iki traktöre sıçrayan yangına, Alaca ve Sungurlu ilçe itfaiye ekiplerinin yanı sıra Çorum Belediyesi ekipleri de yangının söndürülme si ve kontrol altına alınması için sabaha kadar müdahale etmişlerdir? Yangında ahırdaki 100 büyükbaş hayvan kurtarıldı. Ev, ahır ve iki traktör kullanılamaz hale gelmiştir? Çiftçilikle ve hayvancılıkla Uğraşan Hüseyin Ağuş’a ait yangından zarar gören taşınır ve taşınmazların genel olarak zarar tespitinin yapılmasına, Ayrıca Yangından zarar gören Hüseyin Aguş’a maddi ve manevi olarak ne tür yardım ve desteklerin nerelerden ve nasıl yapılacağının araştırılıp ilgili kurum ve kuruluşlara rapor edilmesine, yine bu tür yangın ve afet olayında Çorum İlimiz ve İlçelerimizi kapsayacak şekilde tüm kurumların hassasiyet göstererek ilgili rapor çalışmalarının yapılarak ve İl özel idaremizce destek olunması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Hititlerin başkenti olan Çorum ilimiz ve ilçelerimizle Hitit uygarlıklarına ev sahipliği yapmış ilimizin Hitit döneminden bu güne kadar Hititlerin yapmış olduğu figürlerin sayısı belli mi? Sayıları belli ise kaç çeşit figür vardır? Hitit güneşi ve figürlerin tanıtımı turistlerin ilgisini çekebilmek adına ilimiz ve Alaca, Boğazkale, Ortaköy ilçelerimizin girişlerine Hititlerin tanıtımını daha güzel duyurabilmek, Çorum’u turizm şehri yapabilmek için ne gibi çalışmalar yapılabilir? Turizm müdürlüğünün bu konu hakkında bir çalışması var mı? Varsa neler yapılmıştır? Konu ile ilgili Turizm Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimiz ve ilçelerimize bağlı Köylerde 2021-2022 Yılı Eğitim öğretim yapan açık olan okul sayımız kaçtır? Okullarımızda eğitim öğretim gören öğrencilerimizin okul servisleri tamamlandı mı? Okullarda servis sorunu var mı? Varsa sebepleri bellimi? 2021-2022 Eğitim öğretim yılı için eğitim veremeyip köylerimizde kapanan okulumuz var mı? Kapanan okul sayısı belli mi? Kapanan okullardaki öğrencilerin eğitim durumu nedir? Nasıl eğitim öğretim görmektedirler? Bu durumda ailelerin karşılaştıkları yaşadıkları sorunlar var mı? Konu ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde, ilçelerimizde, köylerimizde vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve verip şehit olan, şehitlik mertebesine ulaşamayıp gazi olan ve bunların arkada bıraktıkları eşi çocukları anne babası gibi birinci derece yakınları olan aile bireylerinin şehit ve gazi yakınları olarak devletimizin sağladıkları imkanlar nelerdir? Bu imkanlardan nasıl yararlanmaktadırlar? Bu tür imkanlardan şehit ve gazi yakınlarının karşılaştıkları sorunlar var mı? Varsa nelerdir? Birinci derece yakınlarının istek ve talepleri var mı? Bu istek ve taleplerin çözüm noktaları nelerdir? Çözülemeyen sorunları var mı? Konu ile ilgili Şehit Yakınları ve Gaziler Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde, İlçelerimizde, Köylerimizde okulların açılması ile öğrencilerimizin sıkça karşılaşabileceği okul etrafındaki kötü alışkanlıklar ve uyuşturucu bonzai ile mücadelede risk gruplarının durumu nedir? Okulların açılma süresine girildiği şu günlerde eğitim kurumlarında bununla ilgili mücadele ve kampanya, seminer ve etkinlikler nelerdir? Kısa, orta ve uzun vadeli mücadele şekli nelerdir? Uyuşturucu ve bonzai kullanıp tedavi gören var mı? Ailelerden yardım talep eden aileler var mı? Okullarımızda uyuşturucu ve bonzai kullanım nedir? Kullanan öğrenci var mı, varsa oranı bellimi? Üniversitemizde bu konu ile ilgili ne gibi araştırıcı ve önerici çalışmalar yapılmaktadır? Konu ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
Tarımla uğraşan çiftçilerimizin gelir düzeyini artırmak için, İlimize verilen tarımsal destekleme çeşitleri nelerdir? 2015-2021 Yılları arasında İlimize verilen tarımsal destekleme miktarı ne kadardır? Verilen tarımsal desteklemeler ile hangi sektöre ne gibi yatırımlar yapılmış mıdır? Yapılan yatırımlarda kıstaslar nelerdir? Yatırımların yapılmasında karşılaşan zorluklar nelerdir? 2021 yılında hangi destekler ve yatırımlar yapılacaktır? İdari destekler devam edecek midir? Yatırımlar daha etkin ve yaygın olarak İlimize gelmesi kurumsal tedbir ve araştırmalar var mıdır? Konu ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.
İlimizde İlçelerimizde köylerimizde kaç tane kayıp insanlarımız vardır? Sayıları belli mi? Kayıp insanlarla ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Böyle bir olay yaşayanlar ne yapmalıdır? Nereye ve hangi kuruluşa başvuru yapmalıdır? Şimdiye kadar kayıp insanlardan kaç kişi bulunmuştur? Kayıp insanların kayıp olmasının nedenleri, neden kayıp oldukları, bulunduklarında evine dönmek isteyip istemedikleri, buna benzer farklı sebeplerin olup olmadığının sebepleri neler? Son bir yıl içerisinde en çok kayıp olan kişilerin yaş grupları kadın erkek olarak büyük küçük yaşlı çocuk oranlan nedir? Kayıp insanların yaşadıkları olaylar sıkınlar var mı? Konu ile ilgili Araştırma ve Geliştirme Komisyonunca (ARGE) Komisyonunca hazırlanan raporun görüşülmesi.”