HİTÜ’lü Bölüm Başkanının Editörlük Başarısı
HİTÜ’lü Bölüm Başkanının Editörlük Başarısı
Prof.Dr. Vedat Deniz, 2017 yılında Taylor&Francis’e ait olan Particulate Science & Technology dergisine Associate Editör olarak seçildikten sonra derginin etki değerini dört yılda %300 arttırdı.
Hitit Üniversitesi, Polimer Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Vedat Deniz, saygın yayın evi olan Taylor&Francis’e ait olan Particulate Science & Technology dergisine 2017 yılında Associate Editor olarak seçildikten sonra derginin etki faktörü olan IF (Impact Factor) değerini dört yıl içinde %300 artırarak 0.784’den 2.356’a çıkarmayı başarmıştır.
Prof.Dr. Deniz’in parçacık’lı (tane’li) malzemelerin teknolojisi ve bilimi üzerine birçok bilimsel yayınları ve bu alandaki dergilerde yapmış olduğu 40 farklı dergide 150’ye yakın makalede hakemliklerde göstermiş olduğu üstün başarısından dolayı “Associate Editor” teklifi 2017 yılında derginin Baş Editör’lerinden olan Boston University’den Prof.Dr. Malay K. Mazumder’den gelmişti.
Particulate Science&Technology dergisi, Clarivate Analytics tarafından sunulan Uluslararası bir bilim indeksi olan SCI-Expanded veri tabanı tarafından taranmaktadır. Derginin etki faktörü 2016 yılında Q4 diliminde ve IF: 0.784 iken; Prof. Dr. Vedat Deniz’in çabası ile 2020 yılında Q2 dilimine girmiş ve IF değeri de 2.356 çıkmıştır.
Bilimsel dergilerin Q değerleri, dergilerin kendi grubunda ve etki faktörüne bağlı sıralamasını belirleyen analitik bir araçtır. Bir derginin Q değeri kısaca, derginin bulunduğu alandaki dergi sayısının dörde bölünmesiyle ortaya çıkan% 25’lik dilimleri gösterir. İlk çeyreklik dilimde yer alan etki faktörü en yüksek dergiler Q1, orta üsttekiler Q2 (%25 ile %50 arası), orta-alttakiler Q3 (%50 ile %75 arası) ve en alttaki etki faktörü en düşük dilimdeki dergiler Q4 (%75 ile %100 arası) olarak adlandırılır.
İngilizcesi “impact factor” (IF) olan etki faktörü, akademik saygınlık açısından önemli bir değerlendirme aracıdır. Bir derginin etki faktörü, dergide yayınlanan makalelere ne kadar atıf yapıldığı ile doğru orantılıdır. Yüksek etki faktörüne sahip olan akademik yayınlar her zaman daha çok ilgi çeker ve alanında daha saygın bir yere sahip olur. IF, ayrıca doçentlik başta olmak üzere tüm akademik yükseltmelerde de kullanılır.
Derginin ana odak noktası, parçacık içeren farklı malzemelerin gelişen teknolojileri ve gelişmeleri raporlamak ve üniversitedeki araştırmacıları endüstrideki profesyonellere daha yakın hale getirmektir. Dergi, 1983 yılından bu yana 38 yıldır aralıksız olarak yayınlanmakta olup 2021 yılı için de sekiz sayı olarak hem basılı hem de elektronik ortamda yayınlanmaktadır.