Kurban Kesim Yerleri Belirlendi
Kurban Kesim Yerleri Belirlendi
Çorum Valiliği 2021 Yılı Kurban Hizmetleri Komisyonu, önümüzdeki kurban bayramında uygulanacak tedbirleri ve kurban kesim yerlerini belirledi.
Kurban Hizmetleri Komisyonu, kurban bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesmelerine yardımcı olmak amacıyla, Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç başkanlığında Çorum İl Müftülüğünde toplanarak gündemde bulunan konuları görüştü.
Komisyon, İskilip Yolu 5. Km.’deki Hayvan Pazarı yerinin kurbanlık hayvanların satış yeri olarak
Tespitine karar verdi.
Kurban kesim yerleri ise şöyle belirlendi:
Bahçelievler Mah. Mehmet Akif Ersoy 1. Cad. Mehmet Akif Ersoy 38. Sok. ve Sülüklü
Evler 48. Sok. kesişimi park alanı.
Bahçelievler İpeklievler 23. Sok.
Mimar Sinan Mahallesi 14. Sok. ve 29. Sok. Kesiştiği nokta
Gülabibey Mah. Mevlana Camii yanı
Buharaevler Mah. Hz. İbrahim Camii yanı
Ulukavak Mah.İkbalkent arkası Çiftlik Çayırı 35. Sok
Ulukavak Mah. Çamdeğirmeni Sok. (Çiftlik Mezarlığı arkası)
Buharaevler Mah. 5. Cad.
İskilip Yolu 5.km.deki Çorum Belediyesi Hayvan Pazarı.
Çorum Belediyesi Mezbahası Tesisi (Ulukavak Mah. İskilip Yolu Cd. No: 120/1)
Ulukavak Mah. Çiftlik Çayırı 32. Sok.No:13 Merkez/Çorum
Celilkırı Sığır Yolu, Kanlı Tarla Mevki Merkez/Çorum
OLG grup hayvancılık et kombinası İskilip Yolu üzeri 2.km.
Cezalara Dikkat!
Öte yandan usulsüz kurban kesimi yapanlara da kesilecek cezalar ise şöyle:
“Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde; Karar, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul, Komisyon Kararları ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılır. 2872 sayılı Çevre Kanununun 8 inci maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;
I-Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanununun 20. maddesinin (s) bendi gereğince, 1.000 TL,
II-Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise Çevre Kanununun 20. maddesinin (j) bendi gereğince toplu kesimler için
96 TL, söz konusu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2.399 TL cezai işlem ilgili kanunun 24. Maddesi uyarınca uygulanır.
Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.
24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12. maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 2.075 TL idari para cezası uygulanır.
5199 sayılı Kanunun 12. maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere aynı kanunun 28. Maddesinin (ı) bendi gereğince hayvan başına 5.211 TL idarî para cezası uygulanır.
5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 1.033 TL idari para cezası uygulanır.
5199 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 1.033 TL para cezası uygulanır.
Ayrıca vatandaşların usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kendi bahçesi ve özel
mülkünde kurbanlarını kendi imkânları ile hijyenik şartlara uymak suretiyle hayvana eziyet vermeden kesebilmeleri, kesilen hayvanların kulak küpelerinin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmesi, ancak ana caddeye bakan bahçelerde kurban kesmelerine Belediye Zabıta Müdürlüğünce müsaade edilmemesine karar verildi.