“Unutmayacağız, Unutturmayacağız”
“Unutmayacağız, Unutturmayacağız”
Türk tarihinin en acı olaylarından, 57 kişinin katledilerek öldürüldüğü Çorum olayları 41’inci yıldönümünde anıldı.
1980 yılında meydana gelen Çorum olaylarının 41. yıldönümü nedeniyle Kadeş Barış Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yapıldı. Katılımcılar, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde başlayarak Bahabey Caddesi üzerinden Kadeş Barış Meydanı’na kadar yürüdü. Adalet, barış, özgürlük, hak, hukuk, demokrasi taleplerini içeren pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşün ardından basın açıklamaları yapıldı.
Hacı Bektaş Vakfı’ndan başlayıp Kadeş Barış Meydanı’nda sona eren yürüyüşte en önemli talep “olayların dosyasının yeniden açılması ve Çorum’a barış anıtı dikilmesi” oldu.
“Her Acı Bizim İçin Kerbala’dır”
Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy “Her acı bizim için Kerbala’dır. Bizim amacımız yaşanan acıları unutturmamak ve unutmamaktır” dedi.
“Bu Katliamları Haketmedik”
Çorum katliamında yaşamını yitiren Alevi dedesi Veli Solmaz’ın kızı Naime Solmaz “Bizim ailelerimiz bizi ‘72 millete aynı nazara bakılır’ terbiyesiyle yetiştirdi. Biz 72 millere aynı nazardan baktık ama onla bize bakmadılar” dedi. “Benim babam bir çakı bile taşımazdı” diyen Solmaz “48 yaşında bu topluma, alevi milletine, insanlığa verecek çok güzel mesajları vardı. Çok güzel birikimleri vardı. Saygısı yerindeydi, sevgisi yerindeydi. Bırakmadılar, tomurcuk gül gibi dalından kopardılar. Hiçbiri bu durumu hak etmedi. Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi hak etmedi” diye konuştu.
“Gelin Birlikte Yaşamayı Hep Birlikte Savunalım”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Türkiye’de barış ve kardeşliğin egemen olması için mücadele ettiklerini söyledi. Birlikte yaşamayı, eşit yurttaşlığı ve bir yüzleşmeyi talep ettiklerini kaydeden Geçmez, “Bunun olabilmesi için de demokratik bir parlamentonun oluşmasına inanıyoruz. Bunu kendimiz için değil, Türkiye’nin çoğunluğunu oluşturan sünni yurttaşlarımız için de talep ediyoruz. Onların da kendi inançlarını yaşamaları için, katliamların bir daha yaşanmaması için yapacakları tek kıymetli şey birlikte yaşamaktır. Koca Yunus’un dediği gibi ‘mal da yalan mülk de yalan, gel biraz da sen oyalan.’ Ama arkasından da ‘Kâbe’si insan olmayanın geleceği olmaz’ derdi. Bu topraklarda daha önce bizden önce çok değerli kültürler, birikimler vardı. Kadeş Meydanı, dünyada ilk barış sözleşmesinin adının verildiği meydan. Ne oldu bu topraktaki insanlara? Neden bu meydanda barışı değil de bir katliamı konuşuyoruz?” dedi.
“Unutmayacağız, Unutmak Kabul Etmektir”
CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, insanlık suçunda zaman aşımının olamayacağını dile getirdi. Sarıbal, “Sıcak bir havada bir aradayız. Hiçbir sıcak Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da yaşanan o acılardan şiddetli değildir. O yüzden bu katliamların azmettiricileri ve sorumlularının kendisiyle yüzleşmediği sürece acılarımız hep taze kalacak. Bir daha bu topraklarda bir katliam olmasın diyoruz” diye konuştu.