“Umarım Çektiğimizin Karşılığını Alırız”
“Umarım Çektiğimizin Karşılığını Alırız”
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni kararlar ile ilgili Çorum halkının görüşlerini aldık. “1 Temmuz sonrası normal hayata geçişi nasıl değerlendiriyordunuz?” ve “1 Temmuz öncesine dair söylemek istediğiniz bir şey var mı?“ diye sorduğumuz vatandaşlar düşüncelerini gazetemiz ile paylaştı.
Alınan yeni kararlar ile ilgili konuşan Çorumlular kararları olumlu karşılarken, bu süreçte zorluk çektiklerini de dile getirdi. Diğer ülkelerin Türkiye’den daha çok yol kat ettiğini savunan da oldu, eğitimde haksızlığa uğradığını düşünen de … Turistlere sağlanan ayrıcalıkları tehlike gören bir vatandaş aşılamadaki hızlanmayı umut verici bulduğunu söyledi. Çorum’da yapabilecek aktive bulmakta zorlandığını dile getiren bir genç ise sosyal aktive olmadığı için zaten kısıtlama içinde yaşadığını söyledi. Kararlar ile ilgili tepkilerin başında ise eğlence sektörleri ile ilgili alınan karar vardı.
İşte görüşlerini aldığımız vatandaşların düşünceleri:
“Turistlere Tanınan Ayrıcalıklar Yayılımı Tetikleyebilir”
Bayram İlkyaz: Bu yeni sürece geçiş esnaf ve sanatkârlar açısından çok iyi olacak. Halk özellikle esnaf zor durumda fakat Avrupa Birliğindeki ülkelere veya bilimde gelişmiş diğer ülkelere baktığımızda onların bu sürece geçmek için acele etmediklerini görüyoruz. Özellikle turistlere tanınan kolaylıklar sebebiyle ülkede virüsün yayılması daha çok tetiklenebilir. Halkımızın tedbirli davranmaya devam etmesi gerekiyor. Bu sürece kadar olan aşı çalışmaları bir hayli yavaş ilerlese de son zamanlardaki hızlanma umut verici.
“Eğitimde Haksızlığa Uğradık”
Hasan Mert Aksoy: Koronavirüs tedbirlerinin sıkı olduğu dönemde okul konusunda farklı sıkıntılar yaşadık. Gerek derslerin devamlılığının olmaması olsun gerek üniversite sınavının stresi olsun bu konularda yaşanan belirsizlikler benim gibi öğrenci olanları çok zor duruma soktu. Herkes ipin ucunu bıraktı, bir beklentisi kalmadı. Sınavda birçok kişinin zorlanacağını düşünüyorum. Onun dışında çoğu kişinin 1 Temmuz’dan sonraki süreçte kendini tatil için turistlik yerlere atacağını düşünüyorum. Buna kendimi de katıyorum. 1 Temmuz’a kadar olan süreçte herkes çok büyük zorluklar yaşadı. En önemlisi biz öğrenciler okula gidemedik. Özellikle devlet okulundaki öğrenciler olarak bu konuda daha çok mağdur olduk. Özel okullar çoğu zaman eğitimine devam ederken benim gibi devlet okulunda okuyanlar birçok konuda geride kaldı. Sınava hazırlanma konusunda zorluk çekiyorum ve bu konuda haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte herkese eşit davranılmalıydı.
“Eğlence Yerlerine İhtiyaç Duyuyoruz”
Oğuzhan Arslan: Çorum’da kısıtlama var veya yok benim için değişen hiçbir şey yok. Yasak yokken bile yasak var gibi. Yapabileceklerimiz çok kısıtlı. Çıkıyoruz parkta oturuyoruz tamam ama bu bir aktivite değil aslında. Sonuç olarak 20 yaşında biri olarak söylüyorum, bu bir aktivite değil. Çorum’a daha farklı şeyler yapılması lazım. Bu konuda sesimizi kime duyurursak duyuralım herhangi bir şey yapacaklarını düşünmüyorum. Bizim gençler olarak ihtiyacımız kafe değil. Zaten her yer kafe dolu. Bir dönem yapılması planlanan yapay plaj vardı o yapılabilir, bir aquapark yapılabilir. Bunlar ve bunlar türevindeki eğlence yerlerine ihtiyaç duyuyoruz. Dediğim gibi yasaklar varken neyse yasaklar kaldırılınca da aynı durum geçerli benim için. Çorum’un sıkıntısı yasaklar değil, insanlar için kısıtlı olan imkânlar.
“Umarım Çekilen Zorluğun Karşılığını Alırız”
Mehmet Koca: Bizim için çok iyi olacak bir karar çünkü herkes bu süreçten çok fazla bunalmıştı ve çok fazla zorluk çekiyordu. Başta maske olmak üzere diğer tedbirler hayatımızı çok fazla kısıtlıyor. Ayrıca esnafta artık işinin başına geçmek istiyordu. Vatandaş olarak bu zamana kadar çekilen zorlukların karşılığını inşallah iyi bir şekilde alırız. Tek temennimiz bu hastalıktan sonsuza dek kurtulmak ve o zor günlere tekrardan geri dönmemek.
“Müzik Sektörüne İzin Verilmeliydi”
Sadettin Karaaslan: Aslında iyi oldu fakat alınan bir karara anlam veremedim. Müzik sektörü için çalışanların çalışma saatlerindeki kısıtlama hâlâ devam ediyor. Onlara da izin verilseydi ne vardı? Gün boyunca bulaşmayan virüs saat gece 12’den sonra mı bulaşıyor? Kendi kısmetlerini arayabilirlerdi. Onun dışında kararları olumlu karşılıyorum. 1 Temmuz öncesi kısıtlamaların olduğu süreç içinse benim için zor geçti diyemem. Benim bakmak durumunda olduğum tarlama git-gel yapmam için çiftçi belgem olduğundan dolayı birçok açıdan rahattım. Bu süreçte hem işimi yaparken hem de diğer vatandaşlarımız gibi eve tıkalı kalmak zorunda kalmadım. Tabii benim de zorlandığım hususlar oldu. Mesela eş-dost ile çok fazla bir araya gelememek, kalabalık ortamlarda bulunamamak gibi.
“Emekçiye Hayat Zor”
Sevda Eyvaz: Normalleşme geldi ve hiç bitmesin, her şey artık çok güzel olsun istiyorum. Biz emekçiyiz. Hayat çok zor. İşverenin kıymeti de bilinsin fakat emekçinin de kıymeti bilinsin. Olan emekçiye oluyor. Böyle durumlarda her zaman en çok etkilenenler emekçiler oluyor. Bu hayatta özgürlük kadar güzel bir şey yok bence. Mesela ben şu an rahatlıkla burada oturabiliyorum ama kısıtlamaların olduğu süreçte bu bile lükstü. Özgürlük sadece bu konularda değil, başta düşüncelerimiz olmak üzere her konuda olmalı. Hükümetin iyi yaptığını düşündüğüm birçok şey var aslında ama belirtmek istediğim bir şey var o da halkı kısıtlamayla ve baskılamayla hiçbir yere varamayacaklarıdır. Herkesin düşüncelerini özgürce dile getirebilmesi gerekiyor.
“Diğer Ülkeler Daha Çok Yol Kat Etti”
Arda Kınacı: Geç kalınmış bir karar. Diğer ülkeler bizden daha fazla yol kat ettiler. Özellikle aşılama hızında bizden çok öndeydiler. Biz bayağı bir yavaş hareket ettik ve diğer ülkelere göre vatandaş olarak daha geç aşılandık. 1 Temmuz’dan önceki süreçte kısıtlamalar çok sıkıydı. Halkı çok zorladı ama ne kadar etkiliydi onu bilemiyorum.