“Tedbiri Elden Bırakmamalıyız”
“Tedbiri Elden Bırakmamalıyız”
Çorum halkı tedbirlerin gevşetilmesini memnuniyet ile karşıladığını söyleyerek yine de tedbirleri elden bırakmamalıyız dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı yeni kararların ardından Çorumluların görüşlerini aldık. Gevşetilen tedbirleri nasıl değerlendirdiklerini öğrenmek istediğimiz vatandaşlar kendilerini daha özgür hissettiklerini söyledi. Halkın tedbirler konusunda rehavete kapılmamasını isteyen Çorumlular ayrıca devletten de aşılama konusunda istekte bulundu.
Halkın nabzını tutmaya devam eden gazetemiz, vatandaşlara bu kez de “Erdoğan’ın açıkladığı kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?”, “Kararlar hayatınızda neyi değiştirdi?” ve “Sizce tam kapanma tekrar gelir mi?” diye sordu.
Düşüncelerini açıklayan vatandaşlar şunları söyledi:
Halimizi Nasıl Anlatayım?
Bayram ALAÇAM: Artık bu tarz kararların alınması gerekiyordu. Ben emekli bir vatandaşım, maaşım belli. İşe gitmezsek aç kalıyoruz. Aldığımız maaşlar bize yetmiyor. Oğlum yeni evli. Pandemi döneminde kazancımız düştü diye evleri birleştirmek zorunda kaldık. Şimdilik ortalık açıldı. Maddi anlamda bir miktar rahatlarız fakat oğlum askere gidecek. Gelinim durumu ne olacak? Dünyanın borcu var. Tek kişinin kazandığıyla olacak iş değil. Devletin böyle durumda olan aileleri belirleyip maddi destek sağlaması gerekiyor. Biz maddi destekten faydalanamazken beş dairesi olup da maddi destek alan insanlar var. Bunların da takibinin yapılması gerekiyor. Gerçekten ihtiyaç sahipleri bu desteklerden faydalanmalı. Şu anda da hali hazırda işe gidiyorum zaten sabah 5’e kadar. Halimizi daha nasıl anlatalım? Yasaklar en az bu seviyede kalsın, artık kısıtlama gelmesin ve halk da artık eziyet çekmesin.
“Sonunda O Gün Geldi”
İhsan BOLAT: Yeni tedbirlere bakış açım gayet olumlu. Artık her yerin açılması gerekiyordu. Benim özellikle sevindiğim nokta kafe ve lokantaların açılması ve çalışma saatlerinin esnetilmesi oldu Çünkü bende bir kafe çalışanıyım ve bu yasaklar döneminde işsiz kaldım. Dolayısıyla da maddi sıkıntılar yaşadım. Kafe ve lokanta sektörü 1-2 kişiden oluşan bir sektör değil. Çok geniş yelpazeye sahip bir sektör. İçinde birçok çalışan bulunduruyor. Birçok aile bu işletmelerden ekmek yiyor. Devlet pandemi sürecinde destek verdi vermedi değil. Ben bin 100 TL’lik destekten yararlandım ama oda sadece kira giderimi karşılayabildi. Tekrar işlerimizin başına dönebileceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorduk. Sonunda o gün geldi, mutluyuz. İnşallah vakalarda azalma devam eder ve biz de işimizi yapmaya devam ederiz.
“Art Niyet Aramamak Gerekiyor”
Satılmış GÜNDOĞDU: Memleketin durumu belli. Bu şartları normal karşılamak lazım. Alınan kararlarda art niyet aramamak gerekiyor. Bazı vatandaşlar mangalda kül bırakmıyorlar, asıp kesiyorlar. Bu durum kimseye fayda sağlamaz. Bu her şeyden önce memleket meselesi. Alınan kararları her daim hoş karşılamak gerekir. Yasaklar sürecinde başta çocukların, öğrencilerin olmak üzere neredeyse herkesin psikolojisi bozuldu ama yapacak çok bir şey de yok. Bazı şeyleri zamana bırakmak lazım. Ben her şeyin tez vakitte yoluna gireceğine inanıyorum.
“Çok Büyük Kaybım Oldu”
Orhan ERBOYACI: Ben açıklanan maddeleri yeterli bulmuyorum. Okul konusunu bile akşam 9’da, 10’da açıkladılar. Çocukları okullara gönderecek miyiz, göndermeyecek miyiz biz de bilemiyoruz. Kısıtlamaları kaldırmasalardı daha iyiydi. Ayın 16’sında okullar tekrar kapanacak diye birde söylenti var. Dediğim gibi kısıtlamaları kaldırmasalar daha iyiydi. Bize herhangi bir faydası olmadı. Alınan kararlar yeterli değil. Örnek verecek olursak kıraathaneleri açtılar ama çay ocakları gibi işliyor. Madem durum böyle bu esnafları daha öncesinde neden kapattılar? Esnafında sıkıntısı yine aynı şekilde devam edecek. Bakalım ne olacak bilmiyoruz. Hayırlısı olsun diyelim. Ben kendimde esnaf olduğum için pandemi döneminde tüm diğer esnaf arkadaşlarımın neler çektiğini çok iyi biliyorum. Özellikle bu son kapanma döneminde çok büyük kaybım oldu.
“Kendimi Daha Özgür Hissediyorum”
Ömür KEİYİNCİ: Yeni tedbirleri genel anlamda olumlu karşılıyorum. Herkes artık evlerde sıkılmıştı. Vakaların düşmesiyle birlikte bu kararların alınması gerekiyordu. Bu yüzden kısıtlamaların esnetilmesini doğru buluyorum. Tabii ki kısıtlamaların esnetilmesi sürecinde maske, mesafe ve temizlik kurallarının uygulanmasına devam edilmeli. Ayrıca hâlâ açılmayan esnaflar var. Onlarında en kısa süre içinde açılmasını temenni ediyorum. Bundan sonra tam kapanmaya gidilir mi? Gidilir ama en erken eylül-ekim ayları gibi tam kapanmaya gidileceğini düşünüyorum. Yeni tedbirlerin açıklanmasıyla birlikte aslında benim hayatımda çok büyük bir değişiklik olmadı. Sadece kendimi biraz daha özgür hissediyorum.
“Tedbirlere Özen Gösterelim”
Erdeniz ÇUHALI: Bence bir yandan iyi diğer yandan kötü oldu. Esnaflar artık maddi ve manevi olarak çok bunalmıştı onlar açısından iyi oldu ama benim açımdan yasaklar devam etse daha iyi olurdu. İnsanlar kafeler gibi kalabalık ortamlarda bulunuyorlardı, buda vakaların artışına sebep oluyordu. Yeni tedbirlerin açıklanması sonucu benim hayatımda çok bir şey değişmedi. Zaten kafeye lokantaya çok giden bir insan değilim. Daha öncesinde tercihen gitmiyordum. Bu dönemde gitmememe sebep olarak birde pandemi eklendi. Böyle bir süreçte kimsenin de gitmesini tavsiye etmem. Tekrar tam kapanmanın kolay kolay geleceğini düşünmüyorum. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte turizmi hareketlendirmek için en erken yaz sezonunun sonuna kadar bekleyeceklerdir. Zaten devlete de para lazım. Yasakların en az bu seviyede belki bundan da daha iyi devam edeceğini düşünüyorum. Son olarak insanlarımız maske takmaya aynı şekilde özen göstermeye devam etsinler.
“Eğitim Anlamında Sevindim”
Anıl EPREM: Yeni dönemde en çok okulların açılmasına ve eksiklerimizi telafi edebilecek olmamıza seviniyorum. Uzaktan eğitimden tam verim alamıyorduk. Belki bu sayede notlarımızda iyileşme olur. Etütlerle ve dershanelerle de kaybettiğimiz zamanı telafi edebilme imkânımız doğuyor. Tam kapanmaya geri dönüşün artık uzak bir ihtimal olduğunu düşünüyorum. Belki de en az bir yıl gibi bir süre bu düzende devam edilebilir.
“Devletten Aşılama İstiyorum”
Emin TANIŞIK: İlk olarak esnaf pandemi döneminde çok sıkıntılı bir dönem geçirdi. Bunu babası esnaf olan biri olarak söylüyorum. Benim babam emekli olduğu halde normal bir zamanda bile çalışmaya ihtiyaç duyuyorken, dükkânı kapatmak zorunda kaldığında yaşadığı zorluklar ortada. Dediğim gibi bu normalleşme adımları en çok esnafa yaradı. Bu sebeple bütün esnaf adına sevinçliyim ama şöyle de bir durum var: Maske, mesafe ve temizliğe pandeminin en başından beri dikkat edilmesi gerekiyordu fakat bu esneme sürecinde daha da fazla dikkat edilmeli çünkü insanların bir araya gelmesi için ve uzun zamandır bir araya gelemeyen insanların hasret gidermesi için bir fırsat doğdu. Bu durumda virüsün yayılmasına sebebiyet verebilir. Devletimizden şu anda tek isteğim aşılama çalışmalarının hızlanmasıdır. Artık maskeden ve bu virüs illetinden bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Diğer yandan devletin bu dönemde yaptığı destekler bir nebze olsun halkı rahatlattı. Allah devletimize zeval vermesin. Bundan daha kötü durumda olan ülkeler var. Aşılaya ulaşamamış birçok devlet var. Bunlara nazaran Türkiye Devleti iyi bir durumda. Tam kapanma tekrar gelir mi konusunda ise insanımızın tavrının bu konuda etkili olacağını düşünüyorum.
“Tedbiri Elden Bırakmamak Gerek”
Uğurcan TECİMER: Bence daha iyi oldu. Hem cumartesi-pazarın kapalı olması hem de akşam 9’da sokağa çıkma yasağının olması elimizi kolumuzu çok bağlıyordu. Zaten bütün esnaflar kapalıydı çok bir şey yapamıyorduk. Mekânların açılması gençler olarak bizim işimize geldi. Cumartesinin hafta içine katılması ve sokağa çıkma yasağının saat 9’dan 10’a çıkarılması, bize hem ders çalışma hem de aktivite yapabilme fırsatı getiriyor. Kapanma sebebiyle fazla dışarı çıkamadık. Bu sene üniversite sınavına gireceğim ders çalışmayı bıraktığımda saat zaten 7 oluyordu. Hazırlandım, dışarı çıktım, gezdim derken saat zaten 9 oluyordu. Biz de bir şey anlamıyorduk. Şimdi en azından cumaya kadar ders çalışıp cumartesiyi kendimize ayırma fırsatımız var. Özellikte hafta sonu hiç dışarı çıkamıyorduk. İki gün evde sıkıla sıkıla bir hâl oluyorduk. Şimdi en azından bir gün sabrederiz geçer gider. Tam kapanmanın gelmemesi için tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor.