HİTÜ Bilgi İşlemde Bayrak Devri
HİTÜ Bilgi İşlemde Bayrak Devri
Hitit Üniversitesi (HİTÜ) bilişim sistemi altyapısının yenilenmesi, Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) ile bütünleşik yapıya geçiş ve uzaktan eğitim sisteminin güçlendirilmesi gibi konularda yeni bir dönemin başlangıcı olması amacı ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığında bayrak değişimi gerçekleştiğini açıkladı. Bu kapsamda Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İsmail Eker görevini Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kör’e devretti.
Devir teslim töreninde konuşan HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk üniversitelerin üstlendikleri misyon kapsamında öncelikli sorumluluğunun vatana ve millete faydalı, eğitimli ve donanımlı gençleri kazandırmak, ikinci önemli görevinin de araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak olduğunu belirterek, bu doğrultuda çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılanma sürecinde bütünleşmiş yapılarla bir model oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Hitit Üniversitesi’nin kuruluşunun 15. yıldönümünü geride bıraktıklarını, önümüzdeki yeni bir 15 yıllık dönem için 2036’ya kadar, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Öztürk “Onun için insan kaynaklarımızı etkin kullanmaya çalışacağız. Kişiler üstü, alışkanlıklar üstü, bu üniversitede eğitim ve araştırmaya ne katacağını dikkate alarak hareket etmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.
“Bilgi İşlemin Önemli Bir Başarı Hikâyesi Var”
İsmail Eker’in görev yaptığı dönemde, Bilgi İşlem Daire Başkanlığında önemli çalışmaların yapıldığını belirten Prof. Dr. Öztürk şöyle konuştu:
İsmail Bey üniversite adına çok şey başardı. Geçen iki yıl boyunca yaptığımız çalışmalarda önemli bir başarı hikayesi var, yeni dönemde de bunu devam ettirmemiz lazım. O yüzden şimdi de yük Hakan Hoca’ya düşecek. Sonuçta herkes ne kadar kapasitesi, ne kadar birikimi varsa bunu yansıtmaya devam edecektir. Şimdiye kadar yapılanlar için teşekkür ederiz, bundan sonra yapılacak için Allah yardımcınız olsun. Hayırlara vesile olsun.
“Eğitimin Dijitalleşmenin Gerisinde Kalmaması Gerekiyor”
Rektör Prof. Dr. Öztürk konuşmasının devamında “Hakan Hoca da alanının uzmanı. Sistemi daha etkili hale getirecek çalışmalara girmeye başlayacağız. Daha başarılı, daha fonksiyonel, başarı hikayesi devam eden bilgi işlemin, sadece eğitim kısmında değil araştırma geliştirme ve üniversitenin kurumsallaşması adına çok önemli işleri olacak. Sağlam temelleri var, üstüne bir şeyler koyacağız. Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (UBYS) iyi gidiyor. Entegrasyonla beraber sistem altyapısını toparlıyoruz. Uzaktan eğitim altyapısını güçlendirdik. Dolayısıyla yönetim olarak buraya çok önem veriyoruz. Önümüzdeki dönem için de görünen o ki dijital alan, her şeyin önüne geçecek. Eğitimin de bunun gerisinde kalmaması gerekiyor. Devir teslimin hayırlı olmasını diliyorum.
Bilişim Altyapısı Yenilendi
HİTÜ’den bilişim alt yapısı ile ilgili yapılan açıklamada “Covid-19 salgını dolayısıyla eğitim alanında devam eden dijital dönüşüm sürecinde, üniversitemizin bilişim sistemi altyapısında kullanılan fiziksel sunucu ve depolama ünitelerinin yenilenmesi başarılı çalışmalar arasında ön planda yer alıyor.
Üniversitemizin bilişim sistemi altyapısında kullanılan fiziksel sunucu ve depolama ünitelerinin yenilenmesiyle uzaktan eğitim çalışmaları ve elektronik belge işlemlerinde verimlilik arttı.
Bu dönemde, üniversitemizin sahip olduğu hiber-bütünleşik sunucu sistem altyapısı sayesinde, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz elektronik ortamda birçok işlemi kısa sürede tamamlama imkânına erişti” denildi.
“Üniversitemize ISO 27001 Sertifikası Kazandırıldı”
Bilgi İşlem Daire Başkanlığının son dönemde üniversiteye sağladığı bir diğer kazanımın da ISO 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası olduğunu belirten HİTÜ “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda paydaşların katılımıyla hazırlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi uyum planı kapsamında, Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalar yapıldı. İş süreçlerini ve varlıklarını düzenleyen güvenlik odaklı ISO 27001 standartları gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik ilkeleri temel alınarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, üniversitemiz, ISO 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası’nı almaya hak kazandı” dedi.