Vaka Sayıları Artıyor, Hastaneler Boşalıyor
Vaka Sayıları Artıyor, Hastaneler Boşalıyor
Çorumlulara “Son açıklanan verilere göre 100 bindeki vaka sayısı 200’e ulaştı. Buna rağmen hastanelerdeki doluluk oranı değişmedi. Bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” ve “Pandemide sizi en çok etkileyen şey ne oldu?” diye sorduk.
Türkiye’de vaka sayıları gün geçtikçe artış endişelendirirken diğer yandan vefat sayısının ve hastanelerdeki doluluk oranının artmaması sevindiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Çorum’da 100 bindeki vaka sayısı 200’e ulaştı. Buna rağmen hastanelerdeki doluluk oranı değişmedi.
Artan vaka sayılara rağmen vefat sayısının ve hastanelerdeki doluluk oranının artmama sebebi ile ilgili Çorum haklının fikrini aldık.
“Son açıklanan verilere göre 100 bindeki vaka sayısı 200’e ulaştı. Buna rağmen hastanelerdeki doluluk oranı değişmedi. Bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” ve “Pandemidesizi en çok etkileyen şey ne oldu?” diye sorduğumuz Çorumlular düşüncelerini gazetemiz ile paylaştı.
Kimi vatandaşlar risk grubunun aşılanmasının bu verilerde önemli rol oynadığını söylerken kimi vatandaşlar ise insanların hastalığını gizlediğini ve hastaneye yatmaktan çekindiğini belirtti. Tedavi süreçlerinin artık daha çok evlere yönlendirildiğini düşündüğünü de söyleyenler oldu, risk grubundaki yaşlıların köylerine dönmesinin de …
Çorumlular vaka sayılarındaki artışa rağmen hastanelerdeki doluluk oranın artmamasını böyle değerlendirdi:
“Yaşlıların Köylerine Dönmesi Etkili Oldu”
Halil Yemiş: Bunun temel sebeplerinden biri olarak yaşlı kesimin köylerine göç etmesinigörüyorum. Bağışıklık sistemi yaşlılarda daha zayıf olduğundan Covid’e yakalandıkları zaman neredeyse hastaneye yatmaları zorunlu hale geliyor. Yaşlı kesimin en az 6-7 aydır köylerinde olması hastane yatış oranlarına direkt olarak etki etmiştir. Genç kesim zaten bilinçli ve kendilerini Covid’den koruyor.
Tedbirlere güzel uyuyorlar ama benim vatandaş olarak değinmek istediğim bir konu var. İsim fark etmeksizin bütün partiler kendi kurultaylarını neredeyse sıfır önlemle yapıyorlar. Eğer ülke genelinde alınmış bir karar varsa bu isim, parti veya başka herhangi bir şey gözetmeksizin herkes için geçerlidir. Siyasi partiler kendi kurultaylarını rahatlıkla yapabiliyorken esnafa, vatandaşa kısıtlamalar getirip öğütler vermeleri biraz saçma bir durum. Covidpandemisi döneminde halk olarak en çok gıda konusunda sıkıntı yaşadık. Tüketici olarak marketlere gittiğimiz zaman karşılaştığımız fiyatlar aşırı derecede yüksek. Onun dışında devlet faturalarda da kâr payını en aza indirerek halka destek olmalıydı.
“Evde Tedavi Yönteminin Etkisi”
Hüseyin Sönmez: Hastanede tedaviden çok evde tedavilerin olduğunu gerek eşimizden, dostumuzdan gerek medyadan duyuyoruz. Hastanelerin kapasitesi dolmak üzere olabilir. Bu sebeple olabileceğini düşünüyorum. Yoksa insanların sağlığına dikkat edeceğini ve herhangi bir bulaşma söz konusu olduğunda hastaneye başvuracaklarını düşünüyorum. Bugün bir arkadaşımla görüştüm ve bana dedi ki “Bir sürü ilaç verip beni yolladılar” Böyle örnekleri görünce dediğim gibi hastanelerde yer olmadığını düşünüyorum.
“Covide Yakalananlar Karantinaya Alınmaktan Çekiniyor”
Bünyamin Topal: Açıkçası insanlarımızın tedavi olmak olmaktan kaçınmaları ve bu sebeple hastanelere gidip test yaptırmamaları sonucu bu verilerin oluştuğuna inanıyorum. Tedavi olmaktan korkuyorlar. Birde bizim halkımızda zaten genel olarak hastalığı hafife alma huyu var. Mevsim olarak da şuan buna çok müsait bir zamandayız. İnsanlar belki Covid’e yakalanıyorlar ama dediğim gibi mevsimsel değişimlerden dolayı griptir diyip geçiştiriyorlar. Covid’e yakalananlar da karantina altına alınmaktan da çekiniyorlar. Bu sebeple de sayılarda sapma oluyor olabilir. Yani bu konuda insanları en çok caydıran noktanın karantinaya girmeme isteği olduğunu düşünüyorum.
Pandemi sürecinde en çok etkilendiğimiz noktayı ise tam kapanma süreçlerinde esnafımızın yaşadığı ekonomik zorlukların ülke geneline yansıması olarak görüyorum.Ülkede genel anlamda bir nakit akışı sıkıntısı vardı. Kısıtlamalar kaldırıldı piyasalar biraz biraz kendini bulmaya başladı ama tekrardan yasakların gelmesi söz konusu olduğu için tekrar o sıkıntıların yaşanacağını düşünüyorum.
“Tedavi Süreçleri Evde Yapılıyor”
Arif Korkmaz: Hastanelerdeki yatak kapasitesinin azalmış olabileceğini düşünüyorum. Pandemi sürecinde 2’ncisenenin içine girdik. Vaka sayılarının artışı konusunda eskisi kadar önlemlere uymamamız yatıyor. Hastanelerdeki hasta yatış oranının artmaması ile ilgili olarak da insanların tedavi süreçlerinin artık daha çok evde devam ediyor olması yatıyor olabilir. Pandeminin ilk zamanlarında biri Covid’e yakalandığı zaman bütün ailesi karantinaya alınıp kişinin kendisi hastaneye yatırılıyordu. Son zamanlarda gördüğüm kadarıyla hastayı hastaneye yatırmaktan çok ilk önce evde tedavi etmeye yöneliyor. Gerekli filyasyon çalışmaları yapılarak Covid’e yakalanan kişilere gerekli müdahale yapılarak durumu gerçekten ağır olanları seçip hastanede tedavi etme yoluna başvuruyorlar. Buda hastane doluluk oranlarını etkiliyor tabii.
“Bu Veriler Beni Şaşırtıyor”
Mehtap Turşucu: Hastanelerindolu olmasından böyle bir istatistiğin oluşabileceğini düşünüyorum veya bize açıklamaları gereken başka bir sebebi olması lazım çünkü vaka sayılarının bu kadar arttığı bir ortamda hastane yatış oranlarında artış olmaması beni şaşırtıyor. Maden hastanelerde yoğunluk yok neden randevu almak istediğimiz zaman randevu alamıyoruz? Hiçbir şekilde anlam veremiyorum.
Buradan da Covid’e yakalanmayanlara sesleniyorum. Biz ailecek Covid’e yakalandık. Hiçbir kronik rahatsızlığımız olmamasına rağmen çok ağır bir şekilde atlattık. Lütfen kurallara uyup kendilerine çok dikkat etsinler. Her açıdan çok zor bir süreç. Hem psikolojik olarak yıpratıyor insanı hem de diğer sebeplerden dolayı. Kimse bana bir şey olmaz demesin.
“Hastanede Yatma Fikri İnsanları Korkutuyor“
Kadir Öztürk – Şamil Öztürk: Bu konu bence artık yavaş yavaş sürü bağışıklığına ulaşmamızla alakalı olabilir. Bunun dışında insanlarımızın artık hastaneye gitmek istemeyip kendi tedavisini kendileri uygulamaya çalışmalarından dolayı da olabilir. Hastaneye gidip Covid’den hastanede yatma fikri insanları korkutuyor.
“Risk Grubu Aşılandığı İçin”
Mert Aydemir: Temel olarak risk grubunun aşılanmasına bağlıyorum çünkü risk grubu demek Covid’e yakalandığı zaman büyük ihtimalle hastanede yatarak tedavi olacak demek. Risk grubundaki vatandaşlar aşılandığı için bu rakamlarda artış olmamasını doğal olarak görüyorum. Bundan sonraki süreç için temennim kısıtlamaların bu düzeyde gitmesi ve kalan vatandaşlarında aşılanıp bu süreci bir an önce atlatmak.
“Risk İçinde Olmayanlar Hastaneye Alınmıyor”
Emircan Doğan:Hastanelerde yeterli yatak kapasitesinin olmadığını düşünüyorum. Devlet olabildiğince evde tedaviye yöneliyor. Covid’e yakalanan insanlardan büyük risk içinde olmayan insanların hastaneye yatırılmayıp olabildiğince daha çok ihtiyacı olan insanlara yer ayırdıklarını düşünüyorum.
Bu dönemde bizde en çok ekonomik açıdan zorluk yaşadık birçok insan gibi. En kısa sürede her şeyin normale dönmesi temenni ediyorum.